İran’ın nükleer çözüm planının başlıkları

img
İran’ın nükleer çözüm planının başlıkları YDH

Cenevre’de 5+1 Grubu ile müzakerelere başlayan İran heyeti, nükleer programla ilgili krizin çözümü için sunduğu planı açıkladı.




YDH-Mehr haber ajansının haberine göre İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, 5+1 grubu ile yapılan ilk tur müzakerelerin ardından İran’ın sunduğu planın ana hatlarını açıkladı.

Abbas Arakçi düzenlediği basın toplantısında kapsamlı ayrıntıların yer aldığı birçok konunun bulunduğunu belirterek “yarın öğleye kadar bir ön toparlamaya ulaşılırsa iyi olur; ancak görüşmelerin öğleden sonra da geceye kadar sürmesi ihtimali de var” dedi.

İran’ın sunduğu planın gizli olduğunu ve müzakerelerde bir sonuca varılıncaya kadar da gizli kalacağını belirten Arakçi, yarın öğlen sonrasına kadar birçok ayrıntıyı ele almayı ve ortak bir hedef tanımında uzlaşmayı umduklarını söyledi.

Sundukları planda uranyum zenginleştirmesini de kapsayan barışçı nükleer enerjiden yararlanma hakkının ve programın barışçı niteliğinin garanti edilmesinin söz konusu olduğunu belirten Arakçi şunları söyledi:

Hem İran’ın hakları hem de programın barışçılığı konusunda güven oluşması, ortak bir hedef olarak tayin edildi. Bize göre bu hedef şu yollarla gerçekleştirilebilir:

1- Barışçı amaçlar çerçevesinde İran’ın nükleer enerjiden yararlanma, araştırma, geliştirme ve üretim hakkının yürürlüğe konması.

2- Ajansın doğrulamlarından yararlanılması

3- İran’ın haklarının icrasında uluslar arası işbirliği

4- Tek taraflı ve çok taraflı yaptırımların tamamının kaldırılması

5- Ortak kaygılar alanında işbirliği

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, bu maddelerin her birinin kendi yerinde açıklanacak ayrıntılarının bulunduğunu belirterek İran’ın planının sonuca ilişkin adımlarını da şöyle sıraladı:

1- İslam Devrimi Lideri’nin nükleer silahların haramlığına dair fetvasının en önemli güven verici adım olarak kullanılması.

2- Araştırma reaktörlerini de içerecek şekilde İran’ın nükleer tesislerinde kullanılmak üzere uranyum zenginleştirmesinin sürdürülmesi.

3- Barışçı nükleer teknoloji konusunda taraflar arasında işbirliği.

4- Şeffaflık ve Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’nın gözetimi.

5- Güvenlik Konseyi’nden çıkan (tek taraflı ve çok taraflı) tüm yaptırım kararlarının  kaldırılması.

6- Yukarıdaki adımlar konusunda bir zaman çizelgesinin kullanılması.

  



Makaleler

Güncel