Nusra, el-Kaide’den neden ayrılıyor

img
Nusra, el-Kaide’den neden ayrılıyor YDH

El Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi’nin el-Kaide’den ayrıldığını açıklamaya hazırlandığı bildirildi.




YDH- Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi, Nusra’nın el-Kaide’den ayrılma konusunu birkaç aydır şura meclisinde tartıştığını ve ayrılma kararının çok yakında açıklanacağını bildirdi.

El Ahbar gazetesi, konuyla ilgili haberinde şu bilgilere yer verdi:

Suriye’de Nusra Cephesi projesi başladığı zaman örgütün liderleri el-Kaide ile ilişkisinin belli olmasından yana değildi. Ancak o dönemlerde “Irak İslam Devleti” adlı örgütün lideri olan Ebubekir Bağdadi, Nusra’nın Lideri olan Ebu Muhammed Colani’yi Irak İslam Devleti ile birleşmeye zorladı ve grubun ismini de Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) şeklinde değiştirdi.

Zor durumda kalan Colani, 2013 yılında el-Kaide Lideri Eymen Zevahiri’ye biat ettiğini açıkladı ve böylece Nusra ile el-Kaide’nin ilişkisi de belli olmuş oldu.

Nusra, son 3 yılda muhalif silahlı gruplar içerisindeki en güçlü grup olduğunu ve IŞİD’in savaş meydanlarından çekilmesi durumunda Suriye ordusuyla savaşta en asli güç olduğunu gösterdi.

Bununla birlikte el-Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi, bir “ılımlı muhalif” grup olarak adlandırılamıyor.

Sonuç olarak uluslararası düzeyde mücadele edilmesi gereken bir terörist örgüt olarak görüldüğü için açıkça para ve silah bakımından desteklenemiyor.

Bu yüzden Batılılar ile Körfez ülkeleri, son dönemde Nusra’nın el-Kaide’den ayrılması üzerine yoğunlaşmıştı.

Nusra el-Kaide’den niçin ayrılmak istiyor, bu ilişkinin kesilmesi ne anlama geliyor? Nusra el-Kaide’yi terk mi ediyor? Acaba bu görünüşteki terk ediş, Suriye’de sahayı nasıl etkileyebilir?

Bu sorulara çeşitli cevaplar verilebilir; ancak kesin olan şu ki Nusra’nın el-Kaide’den ayrılması sadece meşru görülmek ve terör örgütü niteliğinden kurtulmaya yöneliktir. Böylece terörü destekleyen ülkeler Nusra’ya yardım edebilecektir.

Çünkü Özgür Suriye Ordusu, fiilen yok olmuştur ve diğer silahlı gruplar da birlik içinde değildir. Dolayısıyla Suriye ordusu ile savaş konusunda Nusra’dan başka üzerinde hesap yapılabilecek başka bir örgüt bulunmamaktadır.

Değinilmesi gereken diğer bir mesele de şudur: Nusra eğer el-Kaide’den ayrılırsa bu mesele örgütün unsurları ve liderleri arasında ciddi bir şekilde yankılanacaktır. Zira bu kişilerin ayrılmayı kabul etmemesi ve örgütün bölünmesi de mümkündür.

Dolayısıyla mevcut durum bizi iki tarafla karşı karşıya bırakıyor: El-Kaide’ye ihtiyacı olan bölgedeki Arap taraflar ve Suriye’de uluslararası desteğe ihtiyaç duyan ve cihatçı diye adlandırılan taraflar.

Bütün bunlar bir yana son dönemlerde sızan bilgilere göre Nusra liderleri arasında ihtilaflar yaşanıyor. Son iki günde de el-Kaide bayrağı altındaki grupların sosyal medya hesapları bu konuda lehte ve aleyhte görüş belirtiyorlar.    

Bununla birlikte Nusra genel sorumlusu, el-Kaide’den ayrılma kararının önümüzdeki günlerde açıklanması konusunda Nusra liderlerinden imza topladı ve sonuçta el-Kaide’den ayrılma kararı alındı. Fakat buna rağmen bu karara muhalif olan unsurlar da var.

Ayrılmaya karşı çıkan unsurlardan biri “Batılı ülkelerin Nusra’nın el-Kaide’den ayrılması yönündeki isteği bizim savaşçılarımızın kanının dökülmesi ve diğer mücahitler nezdinde itibarsızlaştırılması için bir tuzaktır” dedi.

El Ahbar gazetesi, haberinin sonunda verdiği bilgiye göre Nusra, el-Kaide’den ayrılırsa, bayrağındaki el-Kaide ifadesini kaldıracak ve diğer gruplarla birleştikten sonra bir siyasi büro açacak.

Bazı grupların ifadesine göre de Nusra el-Kaide’den ayrıldıktan sonra ismini ‘Şam Fethi Cephesi’ olarak değiştirecek. Ancak henüz bu konuda resmi bir tutum söz konusu değil.

      



Makaleler

Güncel