Yeni Soğuk Savaş'ın kronolojisi

img
Yeni Soğuk Savaş'ın kronolojisi YDH

SAAF- ABD ile Rusya arasındaki ilişkiler İran’ın Nükleer programı, Hamas’a davet, Belarus seçimleri, Dünya Ticaret Örgütü üyeliği ve Rusya’nın




SAAF-ABD ile Rusya arasındaki ilişkiler İran’ın Nükleer programı, Hamas’a davet, Belarus seçimleri, Dünya Ticaret Örgütü üyeliği ve Rusya’nın Saddam’a istihbarat desteğinde bulunmasının ortaya çıkması gibi gelişmeler nedeniyle gittikçe soğuyor.

 

Sovyetler Birliği’nin son devlet başkanı Michael Gorbaçov’un “yeni soğuk savaş” olarak nitelediği Rusya ile ABD ilişkileri arasındaki yeni sürecin kronolojisini çıkardı.

 

Söz konusu kronolojide şu gelişmelere yer verildi:

 

9 Şubat- Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, 25 Ocak’taki Filistin parlamentosu seçimlerinden zaferle çıkan Hamas’ı ikili görüşmelerde bulunmak üzere Moskova’ya davet etti. Rusya’nın bu adımı Hamas’ı izole etmek isteyen ABD ve Avrupa tarafından olumsuz karşılandı. ABD ve Avrupa silah bırakmaması ve İsrail’i tanımaması durumunda Hamas’ın uluslar arası toplumdan yalıtılması yönünde bir politika izleyeceklerini bildirmişti.

 

5 Mart- ABD’deki en etkili araştırma merkezi olan Dış İlişkiler Konseyi, yayımladığı raporda Kremlin’in demokraside geri kalmasından dolayı ABD Rusya ilişkilerinin yanlış bir çizgide bulunduğunu belirtti. Rusya’daki birçok politikacı, bu açıklamayı iç işlerine müdahale olarak değerlendirdi.

 

20 Mart- Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, Aleksander Lukaşenko’nun Belarus Devlet Başkanlığı’na tekrar seçilmesi üzerine Lukaşenko’yu tebrik etti. Lukaşenko’yu Belarus’un son diktatörü olarak niteleyen ABD, seçimlerin korku ve dehşet ortamında gerçekleştiğini belirterek Belarus’taki seçimlerin yenilenmesini istedi.

 

24 Mart- Pentagon, Rusya’nın Irak’ın işgali öncesinde Saddam rejimine istihbarat verdiğini açıkladı, Rusya Savunma Bakanlığı bu açıklamayı saçmalık olarak niteledi.

 

29 Mart- Putin, ABD’nin Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne girmesini engellediğini söyledi.

 

19 Nisan- ABD, Rusya’dan İran’a yaptığı füze satışını ve Buşehr’de yaptığı nükleer reaktörü durdurmasını istedi. Washington’da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov bu isteği reddetti. Rusya da ABD’den İran’ın nükleer programı konusunda yaptığı baskıları durdurmasını ve meselenin diplomatik yollarla halledilmesini istedi.