Umran, 161., kez, merhaba, dedi Umran, 161., kez, merhaba, dedi Umran 161. kez merhaba dedi Umran 161. kez merhaba dedi Umran 161. kez merhaba dedi Umran 161. kez merhaba dedi Umran, 161., kez, merhaba, dedi

Umran 161. kez merhaba dedi

Umran 161. kez merhaba dedi img

Umran 161. kez merhaba dedi YDH

YDH- Türkiye basın hayatında seçkin bir yere sahip olan Umran dergisi “Devlet Dahi Halk İçindir” kapak dosyasıyla okuyucularıyla buluştu.




YDH- Türkiye basın hayatında seçkin bir yere sahip olan Umran dergisi “Devlet Dahi Halk İçindir” kapak dosyasıyla okuyucularıyla buluştu.

Aylık düşünce, siyaset ve kültür dergisi Umran, 2008 yılının ilk sayısında yenilenen iç dizaynı ve elbette her zamanki gibi zengin muhtevasıyla okuyucuya merhaba dedi. Kapakta yer alan Nef’i’ye ait “Devlet Dahi Halk İçindir” sözü, “devletin bekası için gerekirse bütün halkı feda ederim”, diyen IV.Murat’a edilmiştir. Fakat İbn Haldun’dan Koçi Bey’in risalelerine kadar devlet denilen mekanizmayı ayakta tutan, bir başka deyişle ona hayatiyet veren “özne”nin millet olduğu gerçeği vurgulanmıştır. Elbette millet kavramına verilen içerik hemen bütün kavrayış ve tahayyül sınırlarını çizer. Dolayısıyla, Umran’daki millet kavramının İslami referansını yok sayarak, devlet-millet mes’elesine bakışının doğru anlaşılamayacağı vakıadır.

Osmanlı’nın son döneminde İttihatçı gelenekle birlikte yerleşen “halk devlet içindir” söylemi ve eyleminin yerini 20.yy’ın ikinci yarısından itibaren, “batılı, ithal, nev’i şahsına münhasır” gibi sıfatlarla da anabileceğimiz bir demokrasi tecrübesi ile birlikte “halkoyu”nun hakimiyetine bıraktı. Öyle ya da böyle, milletin iradesinin yansıdığı yönetim tecrübesi ile birlikte Türkiye, tarihinde neredeyse ilk kez, “sivil” bir anayasa hazırlığında. Elbette anayasayı “sivil” yapanın mahiyeti tartışmaya açık olmakla birlikte, bizdeki ilk çağrışımı tabii olarak “askeri olmayan” bir anayasa olmaktadır.

Cevat Özkaya, Burhanettin Can, Mustafa Aydın ve Haşmet Demirel gibi isimlerin pekçok farklı gösterge üzerinden tartıştıkları devletin mahiyeti ve millet iradesinin rolü konuları derginin Ocak sayısında kapağı işgal ediyor. Gündem kısmında ise yukarıda bahsi geçen dizayn ve içerik farklılaşmasının bir eseri olarak, aylık gelişmelere dair değini/kısa kısa adlı bölüm okuyucuya merhaba dedi. Gündemde Tevfik Emin, Dilaver Demirağ, Mesut Karaşahan ve Atasoy Müftüoğlu’nun yazılarına ek olarak editör Abdullah Yıldız’ın Kemal Habib’le yaptığı söyleşiyi bulabilirsiniz. Yaşayan İslam’da ise Kerim Buladı “Müsamaha” kavramını etraflıca inceliyor, Ömer Naci Yılmaz ise geride bıraktığımız en son Hacc’ı konu ediniyor.

Geçtiğimiz ay vefat eden hocamız, Sabahattin Zaim üzerine yapılan özel dosyada Abdullah Yıldız’ın “Geçmişten Geleceğe Ko(nu)şanlar” kapsamında yaptığı röportajdan özeti, talebesi İ. Mete Doğruer’in yazısı tamamlıyor. Ayın düşünce gündeminde ise Kadir Canatan’ın sosyolog Anton Zijderveld’le yaptığı derinlikli söyleşi yer alıyor. Umran’ın kültür-sanat sayfaları da yine dolu dolu: Asım Öz’e konuşan Roni Margulies’in yanı sıra A. Vahap Akbaş’ın Yahya Kemal, yine Asım Öz’ün Mehmet Akif İnan’ın şiirleri ve Ahmet Dağ’ın Cemil Meriç üzerine yazıları göze çarpıyor hemen. Derginin son kısımları ise şöyle:

 

DENEME

Bilgiyi Analiz Etmek: Nihal Özdemir

Darağacındaki Hayat: Naci Cepe

GEZİ/ İZLENİM

Üsküp- Kosova Hattında Hayalden Hakikate Bir Seyrüsefer: Metin Önal Mengüşoğlu

ETKİNLİK

Asım’ın Nesli’ne/ Mehmet Akif Sergisi: Ömer Katre

“Durma, Düşünme ve Davranma Zamanı

YANSIMALAR

Kum Üzerine Değil Kaya Üzerine Yazmak: Ertuğrul Bayramoğlu

KİTAP-DERGİ

Tevfik Emin

İzzet Tanju

AYNADAKİ TEBESSÜM

Yeşim Taşı: Fahrettin Gör

EK: Türkiye’nin Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu’na (CERN) Asli Üyelik Zarureti: Ahmed Yüksel Özemre

 

Bilgi- İrtibat: [email protected]

Telefon: 0212- 640 0122



Makaleler

Güncel