Amerika İsrail’e karşı elindeki kaldıracı neden kullanmıyor?

img
Amerika İsrail’e karşı elindeki kaldıracı neden kullanmıyor? YDH

New Yorker dergisinden Isaac Chotiner, Maryland Demokrat Senatörü Chris Van Hollen ile Amerikan rejiminin Gazze savaşına ilişkin tutumunu ele alan bir röportaja yer verdi.




YDH- New Yorker dergisinden Isaac Chotiner, Maryland Demokrat Senatörü Chris Van Hollen ile Amerikan rejiminin Gazze savaşına ilişkin tutumunu ele alan bir röportaja yer verdi. Why America Isn’t Using Its Leverage with Israel başlığıyla yayımlanan söyleşiyi Keda Bakış tercüme etti.

***

Senatör Chris Van Hollen Gazze’deki felaketi ve Biden Yönetimi ile olan anlaşmazlıklarını tartışıyor.

Pazar günü Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail hükümetinin “[Gazze’ye] yardım akışını önemli ölçüde arttırmak için mazeretsiz daha fazlasını yapması gerektiğini” söyledi. 

Bu, Biden yönetiminin İsrail’i, Hamas’ın 7 Ekim’de yaklaşık 200 İsrailliyi öldürmesinin ardından başlayan savaştan bu yana otuz binden fazla insanın öldüğü bölgeye daha fazla gıda ve ilaç girmesine izin vermeye teşvik etmek için belki de en güçlü çabası oldu. 

Biden yönetimi Gazze halkına havadan gıda yardımı yapmaya başladığını da duyurdu, ancak Gazze’deki insani kriz daha da kötüleşmeye devam ediyor. 

Kısa bir süre önce Gazze’ye giden bir Dünya Sağlık Örgütü ekibi “ciddi düzeyde yetersiz beslenme, açlıktan ölen çocuklar, ciddi yakıt, gıda ve tıbbi malzeme sıkıntısı, yıkılmış hastane binaları” tespit etti.

Kısa bir süre önce Maryland Demokrat Senatörü Chris Van Hollen ile telefonda görüştüm. Van Hollen Ocak ayında Refah sınır kapısını ziyaret etmiş ve denetim sürecinin yanı sıra İsrail hükümetinin engellemelerine ilişkin endişelerini dile getirmişti. 

Uzunluğu ve açıklığı için belirlenmiş olan röportajda İsrail hükümetinin sivillere yeterli yardımın ulaşmasını engellemesinin farklı yolları, Biden yönetiminin İsrail’e yönelik politikasının değişme sürecinde olup olmadığı ve Gazze’deki mevcut insani krizin boyutları üzerine konuştuk.

Gazze’deki insanlara yardım ulaştırma konusunda mevcut durum nedir? Yardımlar neden onlara yeterince ulaşmıyor?

Arzu ettiğimiz hedefe ulaşmaktan çok uzağız. Şu anda yüz binlerce kişi açlıktan ölmenin eşiğinde. Dahası, en az on beş çocuğun gıda yetersizliği nedeniyle hayatını kaybettiği trajik eşiği aştık ve durum daha da vahim hale geldi. Netanyahu hükümetinin yardımlara yönelik süregelen kısıtlamaları bu krizin başlıca nedeni olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri’nin Gazze’de bazı kişilerin iaşesini sağlamak için havadan yardıma başvurması oldukça endişe vericidir. Bu eylemi tamamen desteklemekle birlikte, bizzat başkan tarafından da kabul edildiği üzere, genel ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kaldığı açıktır.

 Gazze’deki insanlara yardım ulaştırılamamasının suçlusunun Netanyahu yönetimi olduğunu size düşündüren nedir?

Mevcut duruma bakıldığında Netanyahu hükümetinin hem Kerem Şalom [Kerem Ebu Salim sınır kapısı] hem de Refah üzerinden Gazze’ye giren kamyon sayısını arttırma kapasitesine sahip olduğu açıkça görülüyor. Kamyon sayıları zaman içinde incelendiğinde, önemli düşüşler yaşandığı ve Şubat ayı gibi yakın bir tarihte bu sayının yüz kamyonun altına düştüğü dikkat çekmektedir.

Buna ek olarak, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Başbakan Netanyahu’nun Başkan Biden’a açlık çeken insanlara un ulaştırılacağına dair verdiği söze rağmen, Aşdod Limanına un ulaştırılmasında en az beş haftalık bir gecikmeye neden olmuştur. Bu olay, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in Kerem Şalom geçişinde kamyonları engelleyen protestocuları polisin temizlemesine izin vermemesi gibi diğer örneklerden sadece bir tanesidir.

Bu İsrailli protestocular yardım kamyonlarının Gazze’ye girişini kasıtlı olarak mı engelliyor, bu doğru mu?

Elbette. Bir diğer sorun da doğum seti gibi malzemelerin çift kullanımlı olduğu gerekçesiyle Gazze’ye girişine keyfi olarak izin verilmemesi. Bu durum su arıtma cihazları gibi askeri bir amacı olmadığı açık olan ürünler için de geçerlidir. Bir kamyonda bu maddelerden biri bulunursa, kamyonun tamamı başlangıç noktasına geri gönderiliyor ve bu da bazı durumlarda birkaç haftaya varan gecikmelere neden oluyor.

İnsani yardım elçimiz Büyükelçi David Satterfield’in, Netanyahu hükümetinden BM tarafından dağıtılan yardımların Hamas’a yönlendirildiğine dair hiçbir kanıt almadığını defalarca söylediğini belirtmeliyim.

Smotrich’le olan sorun hakkında bizi daha fazla bilgilendirebileceğinizi söylemiştiniz. Ne söyleyecektiniz?

Türkiye’den gelen un sevkiyatı Aşdod limanındaydı ve içinde yüz binlerce insanı haftalarca doyurmaya yetecek kadar un vardı. Smotrich müdahale etti ve unun transfer edilmesine izin vermedi; çünkü Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı’nın (UNRWA) bu unu dağıtmasını istemiyordu. Oysa UNRWA’nın Gazze’deki yardımlar için birincil dağıtım sistemi olduğunu biliyoruz.

İnsani yardım elçimiz Büyükelçi David Satterfield’in, Netanyahu hükümetinden BM tarafından dağıtılan yardımların Hamas’a yönlendirildiğine dair hiçbir kanıt almadığını defalarca söylediğini belirtmeliyim. Ancak Smotrich, unun UNRWA’dan geçmesini istemediğini iddia ederek bunu engelliyordu ve bu nedenle unun Dünya Gıda Programına aktarılması gerekiyordu, ancak un Dünya Gıda Programına teslim edilmeden önce UNRWA, Smotrich’in teslim edilmesine izin vermemesi nedeniyle Aşdod limanında beklediği süre için gecikme ücreti ödemek zorunda kaldı ve UNRWA bu ödemeyi yapmaya gittiğinde, UNRWA’den ödeme kabul etmeyi reddeden İsrail bankası tarafından reddedildi.

İsrail hükümetine göre, UNRWA üyelerinin küçük bir kısmı, on üç bin kişiden yaklaşık on dört kişi, 7 Ekim’deki trajik saldırılara karışmıştır.

İsrailliler 7 Ekim saldırılarında bazı UNRWA üyelerinin parmağı olduğunu iddia etti. Ancak UNRWA’in bu zor koşullarda yaşayan Filistinliler için birincil yardım kuruluşu olarak hizmet verdiğini kabul etmek önemli, öyle değil mi?

Gerçekten de bu doğru. UNRWA Gazze’de Filistinlilere eğitim ve sağlık hizmetleri sağlamaya adanmış on üç bin kişiden oluşan bir örgüttür. İsrail hükümetine göre, UNRWA üyelerinin küçük bir kısmı, on üç bin kişiden yaklaşık on dört kişi, 7 Ekim’deki trajik saldırılara karışmıştır. BM bu konuyu incelemek üzere bağımsız bir soruşturma başlatmış ve konuyu inceleyen diğer ülkeler de masum Filistinli sivillerin yardımların UNRWA aracılığıyla kesilmesinden zarar görmemesi gerektiği sonucuna varmıştır.

Biden yönetiminin gizli raporunu inceledikten sonra, 7 Ekim’deki olaylardan sorumlu olanların tam olarak hesap vermesi gerektiğine kesinlikle inanıyorum. Bununla birlikte, Gazze’deki masum Filistinlilerin UNRWA aracılığıyla sağlanabilecek gıda yardımından mahrum bırakılmaması büyük önem taşımaktadır.

Bu süre zarfında UNRWA’ya yeni fon sağlanmasının durdurulması konusunda Biden yönetiminin görüşü nedir?

Yönetim, UNRWA’nın Gazze’ye yardım sağlamayı durdurması gerektiğini açıkça ifade etmemiştir. Bunun yerine, BM raporlarını tamamlayana kadar Gazze’deki UNRWA’ya yeni fon sağlanmasının geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Bu kararın UNRWA’nın Gazze’deki savunmasız nüfusa yardım sağlamaya devam etmesini engellemediğini belirtmek önemlidir.

Amerika’da “Amerika Birleşik Devletleri’ne yardım için tahsis edilen veya başka bir şekilde sağlanan fonlar, hükümeti Amerika Birleşik Devletleri’nin insani yardımının taşınmasını veya teslim edilmesini doğrudan veya dolaylı olarak yasaklayan veya başka bir şekilde kısıtlayan herhangi bir ülke için kullanılamaz” diyen bir yasa olduğunu biliyordum, doğru muyum?

Bu ifadeyi aynen alıntıladınız ve başkan, geçtiğimiz birkaç gün içinde, “İsrail’in insanların ihtiyaç duydukları yardımı ulaştırmak için daha fazla kamyon ve daha fazla güzergahı kolaylaştırması konusunda ısrar edeceğiz. Mazeret yok, çünkü gerçek şu ki Gazze’ye akan yardım şu anda hiçbir yerde yeterli değil. Neredeyse hiçbir yerde yeterli değil.” Yönetimin, İnsani Yardım Koridoru Yasası olarak adlandırılan ve az önce atıfta bulunduğunuz yasayı yürürlüğe koymamış ve uygulamamış olmasının beni hayrete düşürdüğünü söylemeliyim.

Başkan’ın bu konuda “ısrarcı” olacağını söylerken ne demek istiyorsunuz?

Bence başkan daha fazla rotanın açılmasını ve umutsuzca ihtiyaç duyulan daha fazla yardımın girebilmesini talep edeceğini söylüyor; ancak yönetimin bunu yapmak için elindeki araçları kullanması önemli ve bu araçlardan biri de İnsani Yardım Koridoru Yasası’nı duyurmak ve uygulamak.

Bu çağrıda bulunulursa ne olur?

 ABD, Netanyahu yönetimi Gazze’de açlık çeken nüfusa gerekli yardımın ulaşmasına izin verene kadar askeri yardımlarını durdurur. Bu askıya almanın Demir Kubbe gibi savunma sistemleri için geçerli olmayacağını, ancak Gazze’de kullanılabilecek bombaların tedarikinin durdurulmasını içereceğini belirtelim.

Yönetimin bunu düşüneceğine dair herhangi bir belirti var mı?

Kısa bir süre önce kendileriyle bir toplantı yaptım ve şu ana kadar bu konuda herhangi bir adım atmadıkları açıkça görülüyor. Kendilerine, “Eğer bu yasayı uygulamak istemiyorsanız, en şeffaf hareket tarzı feragat hükmünü kullanmaktır” tavsiyesinde bulunduk. Bu mevzuata göre, Başkan’ın Kongre’ye ulusal güvenlik endişeleri olduğunu bildirmesi halinde, Başkan’ın bunu uygulamamayı seçme yetkisi vardır. Başkan’ın feragat hükmünü kullanmakta neden tereddüt ettiğini anlayabiliyorum, ancak bu en doğru yaklaşım olacaktır. Bana göre yönetim yasaya bağlı kalmalı ve geçişlerin açılmasını kolaylaştırmak ve Gazze’ye yardımın engellenmesine yönelik keyfi uygulamalara son vermek için yasadan yararlanmalıdır.

Geçtiğimiz birkaç gün içerisinde yönetim en azından söylemsel olarak farklı bir duruş sergiledi. Başkan Biden’dan alıntı yaptınız. Başkan Yardımcısı Harris güçlü bir konuşma yaptı. Bir başka yönetim yetkilisi Samantha Power da Gazze’deki insani durumla ilgili oldukça güçlü bir açıklama yaptı. Bunu esaslı bir değişimin başlangıcı olarak mı görüyorsunuz yoksa daha çok retoriksel bir değişim mi?

Yönetime daha esaslı bir değişiklik yapması için baskı yaptım. Başkan, Başkan Yardımcısı ve U.S.A.I.D. yöneticisi tarafından yapılan doğru açıklamaları memnuniyetle karşılıyorum. Başından beri asıl soru, Biden yönetiminin elindeki kozu kullanarak sözleri eyleme dönüştürmeye hazır olup olmadığıydı ve İnsani Yardım Koridoru Yasası tam da bu amaç için biçilmiş kaftan. Başkan’ın 20 sayılı Ulusal Güvenlik Muhtırasını yayınlamasını memnuniyetle karşıladığımı belirtmek isterim.

Bu, on dokuz arkadaşımızın Ulusal Güvenlik Yasası’nda (Ukrayna ve İsrail’e yardım ve Gazze’ye insani yardım yasası) bir değişiklik önergesi sunması ve Senato’da bu önergenin oylanmasında ısrarcı olacağımızı açıkça belirtmemiz üzerine gerçekleşti. Yönetim, bir ulusal güvenlik muhtırası yayınlayarak değişikliğimizi uygulamak üzere bizimle birlikte çalışmaya karar verdi. Bu belgede insani yardımla ilgili olarak kullanılan dile bakacak olursanız, bana göre bu dil, az önce bahsettiğiniz İnsani Yardım Koridoru Yasası’ndaki mevcut dilden daha geniştir.

Güvenlik yardımı alan her ülkenin bu ekipmanı uluslararası hukuka uygun olarak kullanacağına dair yazılı taahhütte bulunmasını gerektirmektedir. İkinci olarak, her alıcı ülkenin, ABD silahlarının kullanıldığı bir çatışma bölgesine insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştıracağını ve keyfi olarak engellemeyeceğini veya kısıtlamayacağını yazılı olarak taahhüt etmesini gerektiriyor. 

Ayrıca, dışişleri bakanının bir ülkenin bu taahhütleri ihlal ettiğini tespit etmesi halinde, bunu başkanın dikkatine sunacağını ve başkanın da güvenlik yardımını sonlandırmaya kadar varan bir dizi önlem alacağını belirten bir yaptırım hükmü de bulunmaktadır. Son olarak ve çok önemli olarak, Kongre’ye bir raporlama zorunluluğu bulunmaktadır. 

Rapor, yönetimin, alıcı ülkelerin verdikleri sözlere ne ölçüde uyduklarını yazılı olarak bize bildirmesini gerektirecek, ancak aynı zamanda, çok önemli olarak, alıcı ülkelerin askeri yardımı sadece uluslararası hukuka ve savaş hukukuna uygun olarak kullanıp kullanmadıklarını değil, aynı zamanda sivillerin zarar görmesini önlemek ve azaltmak için en iyi uygulamalara uyup uymadıklarını da bize bildirecektir. Bu da raporlama gerekliliğinin çok önemli bir parçasıdır ve son olarak Başkan tarafından yayınlanan bir ulusal güvenlik muhtırasının kanun hükmünde olduğunu eklemeliyim.

Daha da önemlisi, sadece ABD tarafından sağlanan yardımlar için değil, ABD destekli tüm insani yardımlar için de geçerlidir.

Yaptığım tüm görüşmelerde, ABD yetkilileri Netanyahu hükümetinin Gazze’ye insani yardım ulaştırılmasının önüne kabul edilemez engeller koyduğunu kabul ettiler ve dolayısıyla asıl soru gerçeklikten ziyade gerçeklik ile ne yapılacağıdır.

Yani bu sadece sınır kapılarından birinde açıkça Amerikan yardımı değil, Amerika’nın BM yardımı ya da Türkiye’den gelen yardım vb. ile yardım etmeye çalışması anlamına mı geliyor?

Aynen öyle.

Bu konuyla ilgili olarak yönetimdeki kişilerle çok sayıda görüşme yaptınız. Yönetimdeki üst düzey yetkililerle görüşürken mevcut durum ya da bu durumu ele alma yaklaşımı konusunda bir görüş ayrılığı var mı? Örneğin Gazze’ye yardımın neden ulaşmadığı konusunda. Yönetimdeki insanlar size “Ah, hayır, aslında İsrailliler yardım ulaştırmak istiyor” mu diyor, yoksa İsraillilerin Gazze’ye insani yardımı kasıtlı olarak engellediğine dair açık bir kabul mü var?

Yaptığım tüm görüşmelerde, ABD yetkilileri Netanyahu hükümetinin Gazze’ye insani yardım ulaştırılmasının önüne kabul edilemez engeller koyduğunu kabul ettiler ve dolayısıyla asıl soru gerçeklikten ziyade gerçeklik ile ne yapılacağıdır.

Yönetimden herhangi birinden Netanyahu hükümetinin bir tür toplu cezalandırma dışında bunu yapmaya devam etmesi için bir neden duydunuz mu? Başka nasıl bir ifade kullanacağımı bilmiyorum.

Tek bildiğim gerçeklerin ne olduğu. Smotrich’in bunu elinde tuttuğunu biliyorum. Zaman içinde bir grafiğe bakarsanız, hem Kerem Şalom hem de Refah üzerinden gelen kamyon sayısında büyük bir düşüş olduğunu göreceksiniz ve ayrıca Biden yönetiminin açlığın daha da şiddetli olduğu kuzeye yardıma izin verecek diğer geçişleri açması için defalarca talepte bulunmasına rağmen, bugüne kadar göz ardı edildiğini biliyorum.

Bence Amerikan yönetimi çelişkilerinin farkında ancak bu çelişkileri henüz çözmüş değil.

İnsani yardımın geçmesine izin verme talebimizi reddeden ve bu yüzden havadan gıda atmak zorunda kaldığımız bir ülkeye büyük miktarlarda yardım yaptığımız fikri utanç verici. Merak ettiğim, bu utanç duygusunun ve duruş değişikliğinin nedeninin bu olduğunu düşünüp düşünmediğiniz.

Yönetimin, Netanyahu hükümetinden defalarca harekete geçmesini talep edip defalarca göz ardı edilmesinin ne kadar kötü göründüğünün farkında olduğunu düşünüyorum, aynı zamanda yönetim Gazze’de kullanılan önemli miktarda askeri yardımı tedarik ediyor. Bence Amerikan yönetimi çelişkilerinin farkında ancak bu çelişkileri henüz çözmüş değil. Çelişkileri çözmenin tek yolu, hem İnsani Yardım Koridoru Yasası gibi mevcut yasalar yoluyla hem de ileriye dönük olarak Ulusal Güvenlik Muhtırası 20’nin şartlarını gerçekten uygulayarak ABD’nin sahip olduğu manivelayı daha iyi kullanmak olacaktır.

Yönetim içindeki bazı önemli aktörlerin de benimle aynı görüşü paylaştığını biliyorum. Ulusal Güvenlik Muhtırası 20 ilk kez Netanyahu hükümeti de dahil olmak üzere tüm muhatap ülkelerin bu silahları uluslararası hukuka uygun olarak kullanacaklarına ve insani yardımın ulaştırılmasını kolaylaştıracaklarına ve engellemeyeceklerine dair yazılı taahhütte bulunmalarını gerektirecek. Elbette bunun uygulanması için politik irade gerekecek ve Biden yönetiminin de bunu yapacağını umuyorum.

Bazı Demokrat meslektaşlarınız bu konuda ve İsrail hükümetine daha fazla baskı yapılması gerektiği konusunda sizinle aynı fikirde değil. Size ne söylüyorlar?

ABD askeri yardımının değerlerimize uygun bir şekilde kullanılmasını temin etmek için Ulusal Güvenlik Muhtırası 20’yi de içeren mevcut ABD yasalarını neden uygulamamamız gerektiği sorusuna gerçekten iyi bir yanıt duymadım. Sanırım yönetim, hem Senato’da büyük bir tartışma çıkmasını istemediği için hem de bu yaklaşımın değerini bildiği için bizim değişikliğimizin çerçevesini benimsemeye ve bunu Ulusal Güvenlik Muhtırası 20’ye dahil etmeye karar verdi. 

 

Isaac Chotiner, The New Yorker’da çalışan bir yazardır ve siyaset, medya, kitaplar, iş dünyası ve teknoloji alanlarında tanınmış kişilerle yaptığı röportajlardan oluşan Q. & A. serisinin baş yazarıdır.

Çeviren: Keda Bakış



Makaleler

Güncel