Yemen, İsrail’e kuşatma uyguluyor

img
Yemen, İsrail’e kuşatma uyguluyor YDH

Altıncı ayının içerisinde olan Gazze savaşı devam ederken, en hayati iki sıcak nokta olan Kızıldeniz ve Arap Denizi'nde tırmanan çatışmanın hızı Hint Okyanusu'na doğru ilerliyor.




YDH- Lübnan merkezli el-Ahbar gazetesinde Lokman Abdullah imzasıyla yayımlanan bir makalede, Ensarullah Lideri Abdulmelik el-Husi’nin son açıklaması ve bu paralelde muhtemel gelişmeler ele alınıyor. “Hint Okyanusu ateş çemberinde: Sanaa düşmana kuşatma uyguluyor” adlı söz konusu makalenin içeriği şu şekilde:

***

“Gazze savaşının yansımaları Batı Asya ve Orta Doğu'nun jeopolitik haritasında ve güç dengelerinde büyük değişikliklere yol açmaya devam ederken, en hayati iki sıcak nokta olan Kızıldeniz ve Arap Denizi'nde tırmanan çatışmanın hızı Hint Okyanusu'na doğru ilerliyor.

Ensarullah Lideri Abdulmelik el-Husi önceki gün yaptığı konuşmada Gazze Şeridi'ne destek denklemine Ümit Burnu'na kadar uzanan bu okyanusu da dahil etti. Bu, stratejik değerlendirmelerin Hint Okyanusu'ndaki rekabetin silahlı bir çatışmaya dönüşme ihtimalini dışlamasının ve böyle bir senaryoyu düşük bir olasılık olarak görmesinin ardından geldi. Çünkü tüm uluslararası ve bölgesel tarafların çıkarları uzlaşmaya dayalı çözümlere ve çatışmadan kaçınmaya, yani aynı anda hem işbirliği hem de rekabetin bir karışımına dayanıyor. Ancak Yemen, İsrail varlığına uyguladığı kısmi abluka ile şimdiye kadar elde ettiği başarıdan memnun kalmayarak Washington ve Londra'nın Sanaa'nın Kızıldeniz ve Arap Denizi'ndeki hedeflerine ulaşmasını engelleme çabalarındaki çaresizliğini ve güçsüzlüğünü ortaya koydu. Operasyonlarını Hint Okyanusu'na genişletmeye karar vererek ABD'nin çıkmazını derinleştirdi ve hesaplarını zorlaştırdı. Özellikle de söz konusu bölge Çin, Hindistan ve İran gibi büyük güçlerin, özellikle de yükselen güçlerin artan varlığına tanık olduğu için. Ancak el-Husi'nin konuşmasında ABD ve İngiliz gemi ve savaş gemilerine yer vermeyip konuyu İsrail gemileriyle sınırlı tutması, Washington ve Londra'nın bir kez daha düşünmesine ve hedef olmamak için Yemen'le burada da karşı karşıya gelme riskini göze almamasına yol açtı.

Yemen, İsrail veya onunla bağlantılı gemiler tarafından kullanılan üç şeridi bloke ederek İsrail ekonomisine zarar verebilecek geniş bir manevra alanı sağladı.

Kararın önemi, İsrail veya düşman bağlantılı gemiler tarafından kullanılan üç şeridi bloke ederek İsrail ekonomisine zarar verebilecek geniş bir manevra alanı sağlamasından kaynaklanmaktadır:

- İlk koridor Ümit Burnu... Bu karar Yemen'in Çin, Hindistan ve Körfez ülkelerinden İsrail'e yapılan ihracatı engellemesine olanak sağlıyor. Hedeflerin birikmesi yoluyla İsrail ekonomisini çok tehlikeli bir duruma sokabilir.

- Hint Okyanusu'ndan Kızıldeniz'deki Bab el-Mendeb üzerinden Arap Denizi ve Aden Körfezi'ne uzanan ikinci koridor ise Yemen'deki hedefler nedeniyle şu anda kapalı durumda.

- Üçüncü koridor ise Hint Okyanusu'ndan Hürmüz Boğazı üzerinden Körfez ülkelerine, özellikle de BAE ve Bahreyn'e uzanıyor. Buna göre, İsrail'i Suudi Arabistan ve Ürdün üzerinden BAE ve Bahreyn'e bağlayan Kızıldeniz'den alternatif kara geçişi, Yemen'in açtığı geniş alanda, ister Hint Okyanusu'nda, ister Hürmüz Boğazı'nda, ister Dubai ve Manama yolunda olsun, hedef alınmaya açık hale geliyor.

Fransız Marianne dergisi, özellikle Çin ve Hindistan'dan gelen sevkiyatların Bahreyn Krallığı ve Dubai Emirliği'ndeki limanlarda boşaltıldığını ve böylece riskli Kızıldeniz sularından geçmek zorunda kalınmadığını bildirdi.

Gemiler limanlara ulaştığında konteynerler Suudi ve Ürdün topraklarından geçerek Ürdün-Filistin sınırına kadar giden kamyonlara yükleniyor. İsrail kamyonları daha sonra işgal altındaki Filistin'in güneyine, oradan da Hayfa'ya naklediliyor.

Marianne'nin haberine göre, Suudi Arabistan'ın İsrail ile açık ilişkileri olmaması ve Ürdün'ün de Gazze savaşı nedeniyle İsrail ile ilişkilerini azaltması nedeniyle, iki ülkenin yetkilileri kendilerini utançtan kurtarmak için konteynırları ‘transit’ olarak tanımlayarak, İsrail'in nihai varış noktası olarak belirtilmemesini sağlayan bir çözüm geliştirdiler.

Dergi, İsrailli Trunk Enterprise şirketinin, Dubai limanından sadece Mısır'a değil aynı zamanda Avrupa pazarına giden kamyonlarla İsrail üzerinden mal taşımak için Mısırlı bir şirketle anlaşma imzalayacak kadar ileri gittiğini ortaya çıkardı.

İsrail Ulaştırma Bakanı Miri Regev geçtiğimiz ay Hindistan'dan gelen konteynerlerin karadan transit geçişini sağlamak üzere Abu Dabi ile görüşmelerde bulundu. Öte yandan BAE'nin 2022 başlarında Yemen'in güneyindeki Şebva vilayetini işgali sırasında Marib vilayetindeki Ensarullah güçleri için tehdit oluşturan Körfez bölgesi, Direniş Ekseni’nin bileşenleri arasında bir iç içe geçmeye tanık oldu. Sana'a hem Abu Dabi hem de Dubai'deki tesisleri hedef alırken Irak'taki el-Vadü’l-Hak Tugayları BAE'yi insansız hava araçlarıyla hedef alma sorumluluğunu üstlendi.

Asya, Afrika ve Okyanusya olmak üzere üç kıtaya yayılan Hint Okyanusu, Pasifik ve Atlantik Okyanuslarından sonra en büyük üçüncü su kütlesidir. Aynı zamanda küresel ulaşım ağının ana arterlerinden biridir; suları ve uluslararası boğazları aracılığıyla dünyadaki enerji, petrol ve çeşitli emtiaların yaklaşık %80'i, konteynerli nakliye trafiğinin %50'si ve dünya çapında taşınan toplam petrolün yarısı sularından ve boğazlarından geçmektedir.

Derinliklerinde ve çevresindeki kara parçalarında dünya petrol rezervlerinin tahminen üçte ikisi, altın rezervlerinin %40'ı, uranyumun %60'ı ve elmasın %90'ı bulunmaktadır. En önemlisi, Hint Okyanusu'ndaki petrol yolları, başta Doğu Asya ülkeleri olmak üzere, Orta Doğu ve Afrika'dan ülkelerine petrol taşırken filoları Hint alt kıtasından geçmek zorunda olan bir dizi gelişmiş ve gelişmekte olan ülke için stratejik yaşam hatları olarak kabul edilmektedir.”



Makaleler

Güncel