İsrail rejiminde müzakere çatlağı

img
İsrail rejiminde müzakere çatlağı YDH

İsrail rejimi, Katar’da yapılacak ateşkes müzakerelerinin başarısız olması halinde Refah’a saldırı başlatacağı tehdidinde bulundu.




YDH- Mısır, Amerika ve İsrail heyetleri, Gazze’de ateşkes için yeni tur müzakerelere katılmak üzere bugün Doha’ya gidiyor.

İsrail basını, müzakerelere katılmak için Doha’ya gönderilen Mossad şefi David Barnea başkanlığındaki İsrail heyetine genişletilmiş yetkiler verileceğini bildirdi.

İsrail heyetinin, görüşmelerde esirtakası konusuna odaklanacağı ve yerinden edilmiş kişilerin Gazze’nin kuzeyine dönüşü konusunu müzakerelerin sonuna kadar erteleyeceği bildirildi.

Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesinin haberine göre, İsrail tarafındaki ikilem, rejimin siyasi ve güvenlik yetkilileri arasında bir uzlaşmanın olmamasından kaynaklanıyor. 

Netanyahu olası bir anlaşmayı engellemek için ilan edilmemiş bir koalisyona liderlik ederken, Savaş Kabinesi üyeleri Benny Gantz ve Gadi Eisenkot ise ateşkesle ilgili bir anlaşmaya varmak isteyen koalisyonun başında yer alıyor.

Netanyahu’nun daha fazla zaman kazanmaya çalıştığını belirten üst düzey İsrailli yetkililer, Netanyahu’nun kararı Savaş Kabinesi’nden sonra küçük güvenlik kabinesine havale etmek için sürekli girişimlerde bulunarak görüşmeleri sabote etmeye çalışacağını tahmin ediyor.

Öte yandan İsrail Kan televizyon kanalının haberine göre dün İsrailli yetkililer arasında Hamas’ın talepleri tartışıldı. 

Buna göre Hamas’ın anlaşmanın garantörünün Türkiye ve Rusya’nın olması talebi, İsrailli yetkililer tarafından kabul edilmezken, Gilad Şalit anlaşması kapsamında serbest bırakılan ve yeniden tutuklanan herkesin serbest bırakılması talebinin ise kısmen olumlu karşılık bulduğu kaydedildi.

El-Ahbar gazetesinin müzakereler hakkında bilgi sahibi kaynaklardan edindiği habere göre, İsrailli yetkililer, Mısırlı muhataplarına “müzakerelerin bu turunun başarısızlıkla sonuçlanmasının Refah’ta askeri operasyonun ilerlemesi anlamına geldiğini” bildirdi.

Ayrıca Kahire’nin olası operasyon sırasında sivillere yönelik uygulanacağı iddia edilen senaryolar hakkında bilgilendirildiği belirtildi.

Buna karşın Kahire’nin ise İsrailli yetkililere “sınır şeridinde tek taraflı bir güvenlik ve stratejik gerçekliğin dayatılmasının mümkün olmadığını, özellikle de söz konusu senaryoların Filistinlilerin tehcir edilmesi ve sınırda meydana gelecek güvenlik sorunlarıyla başa çıkmayı içermediğini” söylediği aktarıldı.



Makaleler

Güncel