İsrail rejimi, esir takası müzakerelerinde 'beklentilerini' düşürdü

img
İsrail rejimi, esir takası müzakerelerinde 'beklentilerini' düşürdü YDH

İsrail rejiminin Doha'da esir takası müzakerelerine katılmak üzere atadığı heyet, Gazze'deki esirler konusunda 'beklentilerin düşürülmesi gerektiğini' bildirdi.




YDH - Yediot Ahronot gazetesine konuşan ismi belirsiz bir İsrailli yetkili, esir takası müzakerelerinin uzun ve karmaşık bir süreç olacağını söyledi. Yetkili, Mossad şefi David Barnea başkanlığındaki heyetin Katar'a hareket etmesinden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, "Sabırlı olmalıyız. Esirlerin ailelerinin gece gündüz çalıştığımızı anlamaları önemli, ancak bu zaman alacak," ifadelerini kullandı.

İşgal rejiminin savaş kabinesi, pazar günü Katar ve Mısırlı arabulucular aracılığıyla Doha'daki görüşmelere yeni bir heyet göndermişti.

Barnea'nın Mossad, iç istihbarat kurumu Şin Bet ve askeri istihbarattan bir ekibi geride bırakarak gece İsrail'e dönmesi ve süreci uzaktan izlemesi bekleniyor.

Gazetenin haberine göre İsrail heyetine, müzakerelere katılma yetkisi verilirken 'kırmızı çizgiler' konuldu. Yetkililere göre, kabine bakanları ekibe bir miktar hareket alanı tanıdı, ancak Başbakan Binyamin Netanyahu, heyetin esirler karşılığında İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak Filistinli mahkumların sayısını müzakere etme kabiliyetine sınırlamalar getirdi.

Barnea, İsrail heyetine verilen yetkinin süreci ilerletmek için yeterli olduğuna inanırken, diğer yetkililer sınırlamaların 'aşırı' olduğunu düşünüyor.

Diğer yandan heyette yer alan General Nitzan Alon'un İsrail'de kalmayı düşündüğü ve kabinenin 7 Ekim'den bu yana Gazze'de tutulan esirlerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir fırsatı kaçırdığını belirttiği bildirildi.

Kabine toplantısında aşırı sağcı bakanlar İtamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotriç, rejimin müzakerelere katılmasına karşı çıktı. Ben-Gvir, İsrail'in Filistin direnişi ile müzakere etmemesi ve bunun yerine Refah'a saldırması gerektiğini savundu.

Bununla beraber heyet üyeleri, müzakerelerin yeniden başlamasının, esirlerin serbest bırakılması için her gün gösteri yapan aileler arasında fazla iyimserliğe yol açmaması konusunda uyarıda bulundu.

Heyetten bir üye, "Bir Gazze'de tünellerdeki Hamas var, bir de dışarıda, üst düzey üyeleri Katar'da yaşayan Hamas var. Birinden diğerine mesaj ulaştırmak 24 ila 36 saat sürüyor. Biz Yahya Sinnar ile müzakere ediyoruz, bölgenin dışında yaşayan ve karar alma gücü ya da imkanı olmayanlarla değil. Beklentilerimizi düşürmeliyiz," diye konuştu.



Makaleler

Güncel