Anıt plaketi ortaya çıkardı: Geçen sene bir Mossad ajanı İtalya'da boğularak ölmüş

img
Anıt plaketi ortaya çıkardı: Geçen sene bir Mossad ajanı İtalya'da boğularak ölmüş YDH

Geçen yıl ölen iki İtalyan ajanı adına hazırlanan plaket, ajanların öldüğü olayda aralarında bir Mossad ajanının da olduğunu ortaya koydu.




YDH - Geçen yıl İtalya'nın Maggiore Gölü'nde bir turist teknesinde, 'doğum günü kutlaması' sırasında boğulan iki İtalyan ajanı için hazırlanan plaket, ajanın aralarında İsrailli ajanla birlikte gizli bir operasyondayken öldüklerini ortaya çıkardı.

Olayın üzerinden bir yıldan az bir süre geçmişken, ölenlerden ikisi olan İtalyan ajanlar adına dikilen anıt plaket, olayın bir istihbarat operasyonu sırasında meydana geldiğinin teyidi niteliğinde oldu.

La Repubblica gazetesinin haberine göre 62 yaşındaki Romeo Alonzi ve 53 yaşındaki Tiziana Barnovi adına yapılan plakette 'yabancı bir ülkenin güvenlik güçlerinden meslektaşlarıyla birlikte gizli bir operasyon sırasında hayatlarını kaybettikleri' belirtiliyor.

16 metre uzunluğundaki tekne, mayıs ayında Sesto Calende ve Arona arasında seyrederken şiddetli bir fırtınada alabora oldu ve battı.

Teknede 23 kişi ve iki mürettebat bulunuyordu. Kazadan sonra Mossad'dan yapılan açıklamada, "Mossad kaybın yasını tutuyor ve desteklemeye ve kucaklamaya devam edeceği ailenin acısını paylaşıyor," ifadelerini kullanmıştı.

Olayın ardından İtalyan basını, ajanların neden orada olduğuna dair spekülasyonlarda bulundu.

La Repubblica, ajanların 'konvansiyonel olmayan silahların yayılmasına' karşı bir operasyon yürüttüklerini ve 'düşman unsurların' kitle imha silahları (KİS) ve  ileri teknolojileri elde etmelerini 'önlemek için harekete geçtiklerini' öne sürdü.

Öte yandan gazetenin yayın yönetmeni yardımcısı, o dönemde İngiliz The Times gazetesine verdiği demeçte ajanların İran'ın nükleer programı dahilindeki bir satın alma anlaşmasını engelledikleri için kutlama yaptıklarını söyledi.

Gazeteci, "Bana göre İran'ın bir İtalyan şirketinden ya da üçüncü bir ülkeden İtalya'ya gelen bir sevkiyattan nükleer silahlarla alakalı, belki de çift kullanımlı bileşenler satın alma anlaşmasının engellendiği operasyonu kutluyorlardı," diye konuştu.



Makaleler

Güncel