İsrail, Lübnan cephesinde stratejik yenilgiyle karşı karşıya

img
İsrail, Lübnan cephesinde stratejik yenilgiyle karşı karşıya YDH

Israel Hayom gazetesi, Siyonist rejimin Kiryat Simona yerleşimine yönelik ağır roket saldırısını kuzeydeki derin stratejik başarısızlığın simgesi olarak nitelendirdi.




YDH - İsrail basını, Hizbullah'ın Siyonist işgal rejiminin Kiryat Şimona yerleşiminde ağır hasara yol açan füze saldırısını değerlendirdi.

Gazetede yer bulan makaleye göre füze saldırısı, 'kapsamı henüz tam olarak açıklanamayan muazzam bir hasara' yol açtı.

Makalede, Hizbullah'ın onlarca füzeden oluşan 'olağandışı' ve 'yoğun yaylım ateşi' başlattığı, bunun sonucunda bir kişinin ve öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı, ayrıca hedef alınan binalarda, fabrikalarda ve arabalarda ağır maddi hasar meydana geldiği belirtildi.

Bu bağlamda gazete, 'İsrail'in çatışmanın altı ayında Hizbullah'a karşı kayda değer taktik kazanımlar elde etmesine rağmen, görünürde net bir çözüm olmaksızın kendisini stratejik bir bataklığın içinde bulduğuna' vurgu yaptı.

Öte yandan makaleye göre Hizbullah füzeleri, işgal altındaki Filistin'in kuzey bölgesinde 'boyutları henüz ortaya çıkarılamayan' ağır hasara yol açtı.

Lübnan ile kuzey cephesinin İsrail işgalinin sürdürülebilirliğine ciddi zarar verdiğini teyit eden makale, saldırıda meydana gelen dört tür hasarı detaylandırdı.

Gazete ilk olarak, İsrail işgali altındaki kuzey yerleşimlerinde kayıpların sayısı hızla artarken, yerleşimcilerin fiziksel zarar görme tehdidi altında olduğunun altını çizdi.

İkinci olarak yerleşimcilerin evlerinin, binalarının ve fabrikalarının yıkıldığını kabul etti. Üçüncü olarak gazete, saldırının tarım üzerinde doğrudan ve dolaylı etkileri olacağını ve bunun da İsrail ekonomisi üzerinde etkileri olacağını kaydetti.

Son olarak, direniş güçlerinin operasyonları nedeniyle göç eden İsrailli yerleşimcilerin, işsizlik, eğitimin aksaması ve Siyonist rejimin ekonomik istikrar konusunda bel bağladığı kentsel yerleşimlerin çöküşüyle karşı karşıya kaldıkları için İsrail için bir yük haline geldiklerine dikkat çekildi.

Gazete, direnişin Siyonist rejimin kuzey yerleşimcilerine verdiği yukarıda belirtilen tüm zararlara rağmen, Tel Aviv'in 'kuzeye sırtını dönmeyi seçmesi' nedeniyle bölgenin kendi kaderine terk edildiğini vurguladı.

Lübnan direnişinin operasyonları, Siyonist rejimin başlattığı ve 'taktiksel kazanım' olarak nitelendirdiği suikast ve saldırılara rağmen devam ediyor.

Israel Hayom, "İsrail'in bu taktiksel-operasyonel zaferleri, tam da onun derin stratejik başarısızlığını yansıtıyor," ifadelerini kullandı.

Siyonist rejimin 'güvenlik konseptinin', çatışmanın mümkün olduğunca hızlı bir şekilde 'düşman topraklarına taşınması gerektiğini' belirttiğini anımsatan gazete, ancak altı ay geçmesine rağmen çatışmanın Celile bölgesinde kalmaya devam ettiğini ve yerleşimcilerin, işgal rejiminin kısa tarihinde ilk kez kuzey yerleşimlerini boşaltmaya zorlandığını kaydetti.

Gazeteye göre bu durumda sadece iki çözüm var.

Ya Siyonist rejim, Hizbullah ile anlaşmaya varacak ki gazeteye göre bu anlaşma, ne olursa olsun sürdürülebilir değil; ya da Lübnan direnişine karşı bir savaş başlatılacak ki bu 'her iki tarafın da istemediği' bir seçenek.



Makaleler

Güncel