Amerikan dışişlerinin aşçısı soykırımı ranta dönüştürüyor

img
Amerikan dışişlerinin aşçısı soykırımı ranta dönüştürüyor YDH

Amerikan rejimi Rusya'yı Ukrayna ihtilafında gıdayı silah olarak kullanmakla defalarca suçladıktan sonra, şimdi Dışişleri Bakanlığı'nın "mutfak elçisi" José Andrés, kuzey Gazze'deki birincil yardım sağlayıcı rolünü UNRWA'dan kapmak için İsrail'le işbirliği yapıyor.




YDH- Amerikan haber sitesi The Grayzone'a göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ünlü İspanyol şefi José Andrés, Biden yönetiminin Gazze'nin ana gıda, yardım ve eğitim tedarikçisi UNRWA'ya yönelik fonları askıya alma kararının ardından, ABD hükümetinin Gazze'ye yardım için ikame edeceği yardım sağlayıcı oldu.

Andrés'in kuruluşu World Central Kitchen'ın iskele planına göre, Andres, Gazze'den gelen enkaz molozlarını kullanarak düpedüz kendi iskelesini inşa ediyor; bu molozlarda, İsrail hava saldırılarında öldürülenlerin kalıntılarını da olabilir.

Plan, ABD ordusu Akdeniz'de iskele inşaatını tamamlayana kadar Gazze'de açlık çeken halka cüzi miktarda yiyecek sağlanmasına yönelik geçici bir çözüm gibi görünüyor.

İskelenin temelinde soykırımın delilleri olan biyomaddenin kullanılması medya kuruluşları tarafından görmezden gelindi ve Andres, uluslararası kayıtsızlık karşısında Filistinli sivilleri korumak için mücadele eden, başına buyruk bir süper kahraman gibi lanse ediliyor.

Şaibeli şefi aslanlaştırma telaşına düşen Washington Post, "2005'ten bu yana Gazze'ye yardım taşıyan ilk gemi... Birleşmiş Milletler ya da bir dünya lideri tarafından değil, ünlü bir şef olan José Andrés tarafından öncülük edildi" şeklinde haber giriyor.

2008 yılında ise aktivistler, İsrail yardım gemilerini batırmaya ve aktivist mürettebatı öldürmeye başlamadan önce altı kez Gazze'ye yardım götürmek için tekneleri kullanmayı başarmıştı.

İngilizce yayın organları World Central Kitchen'ın Gazze'de ancak İsrail ordusunun açık izniyle faaliyet gösterebildiğinden bahsetmeyi genellikle ihmal ediyor. New York Times bir istisna olarak, Andrés'in ekibinin profilinde "İsrail ordusunun World Central Kitchen'ın operasyonuna güvenlik ve koordinasyon sağlayarak yardımcı olduğunu" ve "her adımın İsrail ordusunun izniyle gerçekleştirildiğini" belirtti.

Andrés'in kendisi bile NBC News'e verdiği röportajda "İsrail'in izni olmadan hiçbir şey içeri giremez" diyor. Şef, İsrail'in kuşatma altındaki bölgeye yapılan yardımları kontrol eden COGAT biriminin "Gazze halkına yardım etmek için elinden gelen her şeyi yaptığını" ancak askeri operasyon nedeniyle "ellerinin kollarının bağlı olduğunu" iddia ediyor. 

Ayrıca, Andrés ve ekibi, Gazze'ye yönelik soykırımından önce, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından birkaç hafta boyunca İsrail askerlerine yemek sağlamıştı. Hatta 16 Ekim'de dönemin İspanya Sosyal Haklar Bakanı Ione Belarra İsrail'i Gazze'de "soykırım" yapmakla suçladığında Andrés hemen Tel Aviv'i savunmaya geçmiş ve Belarra'nın istifasını talep etmişti.

Eylül 2023'te Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Andrés'i şahsen karşılamış ve şefi "güçlü sesi küresel desteği sürdürmemize yardımcı olan" Ukrayna'nın resmi yardım toplama ajansının bir "elçisi" olarak tanımlamıştı. 

Şefin ABD ile yakın ilişkisi, Ukrayna'daki mevcut çatışmanın öncesine dayanıyor. Şef, 2020 yılında Carnegie Endowment for International Peace tarafından düzenlenen bir etkinlikte onurlandırılmış ve burada Andrés'i sahneye çıkarmanın "özel bir zevk" olduğunu söyleyen şimdiki CIA şefi Bill Burns tarafından sıcak bir şekilde takdim edilmişti. 

Andrés, işgal altındaki Filistin'de, yalnızca ABD hükümetinin yarı resmi bir temsilcisi olarak değil, aynı zamanda emperyalist devletlerin temsilcisi olarak da görev yapıyor.

 



Makaleler

Güncel