Uluslararası Adalet Divanı İsrail'i bir kez daha ikaz etti

img
Uluslararası Adalet Divanı İsrail'i bir kez daha ikaz etti YDH

Divan, İsrail'in, BM'nin temel hizmetleri ve insani yardımı sağlamasına engel olmaması için Soykırımın Önlenmesi Sözleşmesi'nde belirtilen sorumluluklarına uyması gerektiğini tekrar hatırlattı.




YDH-  Uluslararası Adalet Divanı (UAD) perşembe günü, İsrail'i, BM'nin kıtlığın eşiğinde olduğu konusunda uyardığı Gazze Şeridi'ne insani yardımın engelsiz erişimine izin vermeye çağıran bir emir yayımladı.

Gazze'deki durum, 26 Ocak 2024 tarihli Karar'da vurgulandığı gibi, kıtlık tehdidinin ötesine geçmiş ve kıtlık artık bir gerçek haline gelmişti. Mahkemenin kararı, İsrail'i Gazze'deki vahim insani duruma çözüm bulmak için daha fazlasını yapmaya zorlamak amacıyla büyüyen uluslararası baskı kampanyasının bir parçası kabul ediliyor. 

Güney Afrika, Aralık ayı sonlarında İsrail'i 1948 Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal etmekle suçlayan bir davayı Uluslararası Adalet Divanı'na açmıştı. Bu karar, Güney Afrika tarafından İsrail'i Gazze'de devlet onaylı soykırım yapmakla suçlayan bir davanın ardından geldi.

UAD, Güney Afrika'nın Gazze'de acil ateşkes emri çıkarma talebini reddetti, ancak Ocak ayı sonundaki son emrinden bu yana "Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin feci yaşam koşullarının daha da kötüleştiğine" karar verdi.

Böylelikle İsrail'e, Soykırımın Önlenmesi Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerine uygun olarak, "acil ihtiyaç duyulan temel hizmetler ve insani yardım"ın sağlanmasında BM ile işbirliği yapmak için "gerekli ve etkili tüm önlemleri alması" talimatını verdi.

Mahkeme, insani yardımı kolaylaştırmanın yanı sıra, İsrail'e "ordunun, Gazze'deki Filistinlilerin, Gazzelilerin Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında korunan bir grup olarak haklarının ihlali anlamına gelen eylemlerde bulunmamasını sağlaması" talimatını da verdi. Ayrıca İsrail'e Gazze'ye daha fazla insani yardım yapılmasına izin vermesi ve soykırımı kışkırtmayı önlemek ve cezalandırmak için etkili önlemler alması talimatı verildi.

 

 

 

 



Makaleler

Güncel