Netanyahu Refah’a operasyon konusunda ısrarcı

img
Netanyahu Refah’a operasyon konusunda ısrarcı YDH

İsrail Walla web sitesinde yayımlanan habere göre Şin Bet şefi önceki gün Kahire’yi ziyaret ederek, Mısır Genel İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile bir araya geldi.




YDH- İsrail Walla web sitesinde Barak Ravid imzasıyla yayımlanan habere göre, Şin Bet Şefi Ronen Bar önceki gün Kahire’yi ziyaret ederek kendisini “Ramazan iftarı” için ağırlayan Mısır Genel İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile bir araya geldi.

Ravid, “Bu ziyaretin Netanyahu’nun İsrail’in Refah’ta bir kara operasyonuna hazırlandığı yönündeki açıklamalarının ardından gerçekleştiğini” belirtti.

Habere göre, Şin Bet Şefi, Kahire’deki mevkidaşıyla takas anlaşmasıyla ilgili müzakerelerin çıkmaza girmesi konusunun yanı sıra ramazan ayı öncesinde Batı Şeria’daki durumu, Refah sınır kapısı meselesini ve savaştan sonra Mısır ile Gazze arasındaki sınır güvenliğinin sağlanması için atılacak ilave adımları görüştü.

Lübnan merkezli el-Ahbar gazetesine bilgi veren Mısırlı kaynaklar, Mısırlı istihbarat yetkililerin İsrail’in Refah’a yönelik operasyon hazırlığına başladığını, buna göre, İsrail’in önümüzdeki haftalar içinde operasyona başlayabileceğini belirtti.

Aynı kaynaklar “İsraillilerin Mısırlıları Refah’a saldırma niyetleri konusunda bilgilendirdiklerini ancak planlanan operasyonun ayrıntılarına girmediklerini” belirtti.

Habere göre, Mısırlı yetkililer ise İsrailli muhataplarına, Refah’ta Philadelphia eksenine kadar geniş çaplı bir askeri operasyonun Mısır tarafından kabul edilemeyeceğini ve Camp David Antlaşması ile Mısır’ın bu antlaşmadan doğan yükümlülüklerini kesinlikle etkileyeceğini vurguladı.

Öte yandan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dün bakanlarına, Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yapılması planlanan saldırıyı görüşmek üzere Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzahi Hanegbi başkanlığında bir heyeti Washington’a göndermeye karar verdiğini bildirdi.

Bu heyetin birkaç gün önce ABD’ye gitmesi planlanırken, Netanyahu, Washington’un BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de acil ateşkes talep eden karar tasarısını veto etmeyi reddetmesine tepki olarak ziyareti iptal ettiğini açıklamıştı.

İbranice yayın yapan “Kan” kanalının aktardığına göre, yeni bir esir takası anlaşmasına ilişkin müzakerelerdeki gelişmeleri ele almak üzere önceki gün yapılan “Savaş Kabinesi” toplantısı, “bir yandan Bakanlar Benny Gantz ve Gadi Eisenkot, diğer yandan da Başbakan arasında gerginliklere ve zorlu bir yüzleşmeye” sahne oldu.

Kanal 12’ye göre, Mossad Başkanı David Barnea ise “Hamas’ın tepkisine rağmen İsrail’in Gazze’nin kuzey sakinlerinin geri dönüşü konusunda esneklik göstermesi halinde bir anlaşmaya varılabileceğine” inandığını ifade ederek müzakere heyetinin yetkilerinin genişletilmesini istedi.

Haberde, Netenyahu’nun bu isteğe karşı çıkıp Refah’a operasyon düzenleme konusunda ısrarcı olduğu belirtildi.



Makaleler

Güncel