İsrailli subay: Kuzeydeki hasar güneydekinden kat kat daha fazla

img
İsrailli subay: Kuzeydeki hasar güneydekinden kat kat daha fazla YDH

İsrail medyası, Lübnan'dan İsrail’e yapılan saldırıların Temmuz Savaşı sırasındaki saldırılara benzediğini bildirdi.




YDH- Israel Hayom gazetesi, Lübnan'ın işgal altındaki Filistin'in kuzeyine yönelik saldırılarının hacminin 2006'daki Temmuz Savaşı sırasındaki saldırıların hacmine benzediğini belirtti.

Söz konusu gazete, “Hizbullah, Lübnan'la kapsamlı bir savaşın çıkması durumunda yoğun ve geniş çaplı atışlar yapacak” ifadelerine yer verdi.

8 Ekim'den bu yana kuzeyde 7'si yerleşimci olmak üzere 20 İsraillinin öldürüldüğünü bildiren gazete, ortaya çıkan kayıpların bundan çok daha büyük olduğunu hatırlattı.

Gazetenin aktardığı rakamlara göre, Lübnan’dan yaklaşık 3 bin roket mermisi, 1000 anti-zırh füzesi ve onlarca insansız hava aracı fırlatıldı.

Israel Hayom’a göre, Temmuz Savaşı'nda 44 İsrail askeri ve 121 yerleşimci öldürülürken, yaklaşık 4 bin roket atışı yapıldı.

Gazete, Lübnan-Filistin sınırında yaşananları "İsrail ordusu ile Hizbullah arasında bir yıpratma ve tüketme savaşı" olarak tanımladı.

Söz konusu gazete, kuzeydeki yerleşimcilerin güvenliğini yeniden sağlayabilecek bir adıma geçme ihtimalinin bulunmadığı bir ortamda bu savaşın hızının arttığını vurguladı.

Israel Hayom, İsrail hükümetinin kuzeydeki yerleşim yerlerini boşaltmama kararı alıp, yerleşimcilerden hayatlarına normal şekilde devam etmelerini isteyerek ihmal gösterdiğini kaydetti.

Söz konusu gazetenin bildirdiğine göre, İsrail ordusu yedek subayı Albay Erez Bergman, kuzeydeki yerleşimlere geri dönmenin “güvenlik, altyapı ve eğitim” olmak üzere üç şart gerektirdiğini söyledi.

Israel Hayom, bazı ebeveynlerin çocuklarını eğitim kurumlarına göndermemesi nedeniyle kuzeyde okul açmaya devam etmenin büyük saçmalık olduğunu bildirdi.

İsrail Eğitim Bakanı Yoav Kisch ise çarşamba günü kuzey bölgesini ziyaret ederek, hükümetin "bu yılın eylül ayının ilk gününden itibaren kuzeydeki her yerde eğitim kurumları açmak için çalıştığını" söyledi.

Walla web sitesine konuşan Albay Kobi Marom da hükümeti Hizbullah'a karşı gösterdiği performans nedeniyle sert bir şekilde eleştirdi.

Marom, "kuzeydeki hasarın güneydekinden kat kat daha fazla olduğunu" söyleyerek, bölgenin "tamamen ihmale" tanık olduğunu ve kabinenin kuzeyi kaybettiğini vurguladı.

İsrail’in açık bir stratejik ikileme düştüğünü söyleyen Marom, "kuzeyde yaklaşık 6 aydır devam eden yıpratma savaşının durma noktasına geldiğini" söyledi.

Marom şöyle devam etti: "İsrail ordusu Hizbullah'ı dizginlemede ve bölge sakinlerinin evlerine dönmesi için gerekli koşulları yaratmada başarılı değil, İsrail’in Lübnan'a yönelik başlattığı saldırılar boşuna.”



Makaleler

Güncel