ABD, İsrail ve BAE’nin Yemen adalarındaki faaliyetleri yoğunlaştı

img
ABD, İsrail ve BAE’nin Yemen adalarındaki faaliyetleri yoğunlaştı YDH

Yemen adası Sokotra'nın ileri gelenleri, Yemen adaları üzerindeki İsrail komploları ve ABD varlığını reddettiklerini açıkladılar.




YDH- Yemen’in Abdulkuri adasında bir uçak pisti inşasının yer aldığı uydu görüntüleri, Sokotra Adası sakinlerini kızdırdı.

Yeni ortaya çıkan bazı uydu görüntülerine göre, Kızıldeniz girişine yakın bir adada bir uçak pisti inşa ediliyor.

Yetkililer, bu durumun İsrail’in tetiklediği gerginliklerin ortasında ve bölgenin jeostratejik önemi göz önüne alındığında önemli bir gelişmeye işaret ettiğinin altını çiziyorlar.

Uydu görüntülerinde ayrıca toprak yığınlarından oluşan "BAE'Yİ SEVİYORUM" yazısı dikkat çeken diğer bir ayrıntı oldu. BAE’nin kamuflajlı müdahalesine Sokotra halkından yanıt gecikmedi.

Sokotra’nın önde gelen aşiret üyeleri ve liderleri yayımladıkları bildiride şu ifadeler yer aldı: "Amerikan güçlerinin haksız varlığının tam bir işgal ve Yemen'in egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlali olduğunu teyit ediyor ve derhal ayrılmalarını talep ediyoruz.”

Sokotra halkı ayrıca, adadaki Amerikan varlığını güçlü bir şekilde reddettiklerini ve takımadalara İsrail-Amerikan hava savunma tesisleri kurulmasını kınadıklarını vurguladı.

Ayrıca, Sokotra'nın Kızıldeniz ve Körfez ihtilafına karışmadığını vurgulayan bildiri şu şekilde devam etti: “İsrail’e kalkan olma görevinde rol oynamayacağız. Bu adanın yerlileri olarak ulusal haklarımıza ve egemenliğimize bağlıyız. Aadalıların emniyetini ve güvenliğini tehdit eden, dış güçlerin peşinde koşan hiçbir tarafın yanında yer almayacağız.”

Bildirinin başka bir bölümünde, Ada'nın bölgedeki tırmanıştan korunması gerektiği ve Sokotra halkının Gazze Şeridi'nde sivillere yönelik vahşi katliamları açık bir şekilde reddettiği teyit edildi.

Sokotra halkı bu açıklama ile İsrail’e karşı çıkmanın dini görevini açıkça belirterek, Filistin halkını savunan ve direnişini destekleyen Yemen operasyonlarına karşı adalarında uçak pisti inşa etme komplolarını reddettiklerini vurguladılar.

Yemen adalarındaki gelişmelerin sadece bununla sınırlı kalmadığı bildirildi.

BAE’nin, Mayon Adası’nı da kapalı bir askeri üsse dönüştürmek istediği açıklandı.

Yemen medyasında yer alan başka bir haberde, BAE’nin Kızıldeniz'deki Yemen adalarından birinde, tehlikeli girişimlere başvurduğu belirtildi.

Kaynaklar, BAE’li subayların, istihbaratın bir kolu olan Emirlik Kızılayı'nın koruması altında, Mayon Adası sakinlerine “mali bağış” adı altında para dağıtmaya başladığını bildirdi.

Ayrıca, BAE Kızılayı'na bağlı komitenin, ada sakinlerine Emirlikleri ziyaret etmeleri için vize vermeyi teklif ettiği iddia edildi.

Buradaki amacın, Mayon nüfusunu yerinden etmek ve adayı kapalı bir askeri üsse dönüştürmek olduğu belirtildi.

Uzmanlar, bu gelişmenin, Amerikan çıkarma kuvvetlerinin Sokotra Adası'nda görüldüğü bir zamanda meydana gelmesine dikkat çekti.

Bundan yaklaşık 10 gün önce Yemen News Portal’da yayımlanan bir haberde, Amerikalı bir askeri yetkilinin, Birleşik Arap Emirlikleri’nin kontrolü altındaki Yemen’in Sokotra adasında bir Amerikan askeri üssü kurulduğunu kabul ettiği bildirilmişti.

2020’den beri bölge basınında Yemen’ ait adalarda Birleşik Arap Emirkilleri ve İsrail işbirliğine dair çok sayıda haber yer alıyor.

İstihbarat web sitesi Intelligence Online da 2020 yılının dokuzuncu ayında yayımladığı haberde BAE ve İsrail’in, Yemen’in stratejik adası Sokotra'da kalıcı bir varlık oluşturmaya başladıklarını ve burada istihbarat ve askeri üsler kurma prosedürlerine çoktan başladıklarını ortaya çıkarmıştı.

 



Makaleler

Güncel