Yedioth Ahronot: İran, aldığı kararlarda hesaplı ve gerçekçi

img
Yedioth Ahronot: İran, aldığı kararlarda hesaplı ve gerçekçi YDH

Yediot Ahronot gazetesinin askeri analisti Ron Ben İşai, Gerçek Vaat Operasyonunun ardından İran'ın askeri gücünü İsrail ile doğrudan çatışmaya girecek kadar artırdığını ispat ettiğini ve Tahran'ın aldığı kararlarda 'hesaplı ve gerçekçi' olduğunu belirtti.




YDH - Yediot Ahronot gazetesinin askeri analisti Ron Ben İşai, kaleme aldığı makalede, "İran'ın saldırısının ardından ne zaman ve nasıl misilleme yapılacağına karar verilirken, İsrail saldırıya uğradığında kabiliyetlerini ortaya koyan stratejik bölgesel koalisyon, bölgesel savaştan kaçınma ve uluslararası desteği koruma ihtiyacı göz önünde bulundurulmalı," dedi.

Siyonist rejimin İran'ın operasyonuna karşılık vereceğini varsaymanın doğru olduğunu kaydedilen makalede, ancak bu karşılığın İsrail'in uluslararası cephede ödemek zorunda kalacağı bedeli dengeleyecek 'stratejik başarılar' getirmesinin göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edildi.

Makalede şu değerlendirmeler yer aldı:

"İran'ın İsrail ordusunun hava ve istihbarat kabiliyetlerine stratejik zarar vermeyi amaçlayan saldırısı, Tahran'ın İsrail'in hem askeri hem de siviller açısından zayıf olduğuna ikna olduğunu ve İran, askeri gücünü İsrail ile doğrudan çatışmaya girecek kadar artırdığını ispat etti. 

İsrail ile İran arasındaki caydırıcılık ilişkisinde yaşanan mevcut değişimin neticesi budur. Tahran, aldığı kararlarda hesaplı ve gerçekçi. Bu nedenle İsrail caydırıcılığını yeniden inşa etmeli ve İranlı liderleri haksız çıkarmalı. İsrail, İranlı liderlerin zihinlerine, kendisine doğrudan ya da bölgesel vekiller aracılığıyla saldırmanın bir bedeli olacağını yeniden yerleştirmeli.

Bu nedenle yanıt aceleye getirilmemeli. Bir sürpriz olarak gelmeli. İran'ın tedirgin olması ve vatandaşların yerel benzin pompalarında uzun kuyruklar oluşturarak hükümetlerinin Filistinlilere verdiği desteğe değip değmediğini merak etmelerinin hiçbir zararı olmayacaktır. 

Aceleye getirilmiş bir misillemeden kaçınmanın bir diğer nedeni de hedefi doğru tespit etme zarureti. İsrail misilleme saldırısının bölgesel bir savaşı körüklemesini istemiyor. Biden yönetimi, Avrupa'nın önde elen ülkelerinin liderleri ve bölge ülkelerinin hepsi, kendilerinin de İran ile savaşa sürüklenmemesi için itidalli davranılmasını talep ediyor. 

İran'ın saldırısına karşı oluşturulan koalisyon İsrail için stratejik bir değer ve muhafaza edilmeli. Bu nedenle İsrail, ABD Başkanı Joe Biden ve adamlarının söylediklerini ve saldırıya uğradığında İsrail'in yanında duran bu koalisyonu korumak için nelerin gerekeceğini dikkate almalı. 

Misillemede seçilen hedef ve yöntemler bu koalisyonu korumalı ve İsrail'in Gazze'deki savaşını sürdürmesine ve öncelikle Hamas'ın elindeki esirlerin gecikmeksizin serbest bırakılmasına hizmet etmesine olanak sağlamalı.

İsrail hedeflerini dikkatle seçmeli ve misillemenin İran'ı istikrarsızlaştıracak şekilde sonuçlanmasını amaçlamalı. İran'ın stratejik kurumlarına saldırabilir. Büyük kentler de dahil olmak üzere ülkenin dört bir yanına yayılmış on binlerce hedef var ve vurulmaları halinde büyük bir etki yaratacakları gibi sivil kayıplar da dahil olmak üzere ikincil zararlara da neden olacaklardır ki bu da uluslararası toplumda İsrail'e verilen mevcut desteği sona erdirecek ve bölgesel bir savaş başlatabilecektir. 

Alternatif olarak İsrail ulaşım altyapısını, havaalanlarını, elektrik şebekesini ve enerji üretiminin bir kısmını devre dışı bırakacak bir siber saldırı başlatabilir. 

Saldırıya maruz kalabilecek diğer hedefler gizlidir ve İsrail'e yönelik saldırıya karışan üst düzey yetkililerin hedef alınması da dahil olmak üzere inkar edilebilecek bir Mossad operasyonuyla vurulabilir. İsrail istihbarat teşkilatları, İran'ın çok sayıda olan zayıf noktalarını biliyor ama İran'ın daha geniş çaplı bir savaş başlatacak bir tepkisini provoke etmeme konusunda dikkatli olmalı.

Bu makaleyi tamamladığım sırada gizli bir numaradan bir telefon aldım. Hafif bir Arapça aksanı olan arayan kişi kırık bir İbranice ile beni dikkatle dinlememi söyledi. 'Eğer aptalca bir şey yaparsanız sizi yok ederiz, beni iyi duyuyor musunuz? Sizi yok ederiz. Arkadaşlarına aptallık etmemelerini söyle' dedi. Bu da İsrail'in acele etmemesi ve İranlıları endişelendirmesi için bir başka neden."



Makaleler

Güncel