Blinken: İran'la gerilimin tırmanması ne ABD'nin ne de İsrail'in çıkarına

img
Blinken: İran'la gerilimin tırmanması ne ABD'nin ne de İsrail'in çıkarına YDH

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in bir grup Amerikalı Yahudi lidere İran'la gerilimi tırmandırmanın ne ABD'nin ne de İsrail'in çıkarına olduğunu söylediği bildirildi.




YDH - Axios portalına konuşan üç kaynağa göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, salı günü bir grup Amerikalı Yahudi cemaati lideriyle yaptığı toplantıda İran'la gerilimi tırmandırmanın ne ABD'nin ne de İsrail'in çıkarına olduğunu söyledi.

Başkan Joe Biden yönetimi ve İsrail'in müttefiki olan diğer bazı Batılı ülkeler, Benyamin Netanyahu hükümetini İran'a karşı bölgesel bir savaşı tetikleyebilecek bir saldırıda acele etmemeye çağırıyor.

Axios'a konuşan üst düzey bir Ameirkalı yetkili, ABD'nin İran'ın İsrail'in İran topraklarına yönelik açık bir saldırısına yeni bir füze ve insansız hava aracı saldırısıyla karşılık vereceğini düşündüğünü belirtti.

Bir başka ABD'li yetkili ise "İran yeniden yüzlerce füze ve insansız hava aracı fırlatırsa, cumartesi günü saldırıyı bertaraf ederek elde ettiğimiz büyük başarıyı tekrarlamanın çok zor olacağını düşünüyoruz," dedi.

Toplantıya katılan ve ismi belirtilmeyen bir kişi, Blinken'in İsrail'in İran'a karşılık vermekten kaçınması gerektiğini söylemediğini, bunun Siyonist rejimin vereceği bir karar olduğunu vurguladığını kaydetti.

Kaynak, "Ancak verdiği mesaj şuydu; akıllı, stratejik ve mümkün olduğunca sınırlı olun. Blinken Yahudi liderlere 'Güç ve bilgelik aynı madalyonun iki yüzüdür' dedi," diye aktardı.

Toplantıya katılan iki kişiye göre Blinken, "İsrail'e asla ne yapması gerektiğini söylemeyiz," ifadelerini kullandı ve Biden yönetiminin İsrail'e verebileceği en iyi tavsiyeyi verdiğini ifade etti.

Bir katılımcıya göre Blinken, gruba Ürdün ve Suudi Arabistan'ın İran'ın operasyonuna  karşı eylemde bulunmasının son derece önemli olduğunu ve bunun gelecek için fırsatlar yarattığını söyledi.

İki katılımcıya göre Blinken, ayrıca Filistin direnişinin İran'ın düzenlediği operasyonun bölgesel bir çatışmaya yol açabileceğini düşündüğü için son esir takası anlaşmasını reddetmiş olabileceğini iddia etti.

Blinken, Hamas'ın bölgesel bir savaş olmadığını görmesi halinde, örgütün bir kez daha esir takası  anlaşması yapmak için baskı altında kalacağını da sözlerine ekledi.

Görüşme hakkında bilgi sahibi iki kaynağa göre de Blinken, pazartesi günü İsrail savaş kabinesinde bakan olan Benny Gantz ile görüştü ve İsrail'in olası misillemesine ilişkin benzer bir mesaj iletti.

Gantz, salı günü yaptığı açıklamada son 24 saat içinde üst düzey ABD'li yetkililerle İran'a daha fazla yaptırım uygulanması da dahil olmak üzere uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini konuştuğunu dile getirmişti.



Makaleler

Güncel