Filistin protestoları nedeniyle ABD genelinde öğrenci tutuklamaları ve okuldan atılmaları artıyor

img
Filistin protestoları nedeniyle ABD genelinde öğrenci tutuklamaları ve okuldan atılmaları artıyor YDH

Üniversite öğrencileri, İsrail rejiminin Gazze Şeridi'ndeki soykırım harekatının başından bu yana Siyonizm karşıtı hareketin ön saflarında yer aldılar.




YDH - Öğrenci hareketi, Gazze için örgütlenme başlar başlamaz, Harvard'da taciz, Florida'da Filistin'de Adalet için Öğrenciler (SJP) örgütünün eyalet düzeyinde yasaklanmaya çalışılması söz konusu oldu.

Vermont'ta, Şükran Günü tatili sırasında kefiye giyerek yürüyüşe çıkan Filistinli üniversite öğrencilerine ateş açıldı. İkinci derece cinayete teşebbüs suçunu kabul etmeyen saldırgan, dava devam ettiği için halen hapiste.

Geçtiğimiz birkaç hafta içinde, Filistin için yapılan protestolara katıldıkları için pek çok öğrenci protestocuya cezai kovuşturma, okuldan atılma, uzaklaştırma ve kampüs yasakları getirildi.

Bunlar arasında Columbia Üniversitesi'nin kampüs antisemitizmi nedeniyle soruşturulacağı 17 Nisan'daki kongre oturumundan önce günah keçisi ilan edildiklerini söyleyen Columbia öğrencileri de bulunuyor. Aralık ayında benzer bir soruşturmanın ardından Harvard ve Pensilvanya Üniversitesi rektörleri istifa etmişti.

Inside Higher Ed'in haberine göre, 'bazı gözlemciler nisan ayındaki duruşmayı Kongre'deki Cumhuriyetçiler tarafından kurulan ve sadece kampüs liderlerinin antisemitizme verdiği tepkiyi değil genel olarak yükseköğretimi de eleştiren siyasi bir tuzak' olarak tanımladı.

Kampüslerdeki belirgin baskı, şu anda yoğunlaşıyor olsa da yeni değil.

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca Palestine Legal adlı kuruluş benzer tepkilerle karşılaşan öğrenci organizatörlerini temsil etmiş ve desteklemişti.

Palestine Legal'dan bir temsilci, Teen Vogue'a yaptığı açıklamada, ekim ayından bu yana grubun 'ülke genelindeki kampüslerde Filistin hakları savunuculuğunun bastırıldığına dair 720'den fazla bilgi' aldığını söyledi.

Söz konusu öğrenci örgütleri, kampüslerde tarihsel olarak yaygın olan protesto biçimlerinin geri püskürtüldüğünü görüyor.

Bazı öğrenciler kampüs binalarını işgal ettikleri için uzaklaştırıldı ya da tutuklandı. Diğer örneklerde ise tepkiler, öğrencilerin üniversite fonlarının İsrail'den ya da İsrailli şirketlerden ayrılması için oylama yapılmasını talep etmelerinin ardından geldi.

Vanderbilt, Ohio State ve Harvard üniversitelerinde bu konudaki referandum girişimleri iptal edildi, askıya alındı ya da süresiz olarak ertelendi.



Makaleler

Güncel