Rahba Kalesi: ABD Suriye'nin kültürel kimliğini nasıl yok ediyor?

img
Rahba Kalesi: ABD Suriye'nin kültürel kimliğini nasıl yok ediyor? YDH

Rahba Kalesi'nin kısa süre önce Amerikan işgal güçleri tarafından bombalanması, bölgenin tarihi önemi ve kültürel mirası hakkında soru işaretleri yarattı.




YDH-  Beyrut merkezli el-Meyadin kanalından Deeb Serhan, ''Al-Rahba Castle: How the US is destroying Syrian cultural identity''  Yukarı Mezopotamya'da kilit bir arkeolojik alan olarak Suriye'nin el-Meyadin kentindeki el-Rahba Kalesi'nin tarihsel önemini vurgularken ABD'nin el-Rahba Kalesi'ne düzenlediği son saldırıda antik kalede meydana gelen hasarı gözler önüne seriyor. Keda Bakış YDH için çevirdi.

*** 

Suriye'nin kuzeybatı bölgesinde yer alan Deyrizor'un Fırat Nehri'nin doğu kıyısında, yemyeşil bir tarım ovasıyla çevrili el-Meyadin kasabası bulunuyor. Kendine özgü bir arkeolojik höyük olan el-Rahba'nın hemen yakınında, MÖ ikinci yüzyılda Arami Kralı Ninus İbn Belus tarafından inşa edilen görkemli el-Rahba Kalesi yer almaktadır.

Kale, İpek Yolu boyunca önemli bir ticaret noktası ve Yukarı Mezopotamya'nın Suriye bölgesinde el-Cezire olarak anılan önemli bir arkeolojik alan olarak hizmet vermiştir. Al-Rahba, o dönemin askeri mühendislik ilkelerine göre inşa edilen zorlu kalelerin temel özelliklerini örneklemektedir. İç ve dış duvarlarıyla birlikte üç kattan oluşmaktadır. Dış duvar 274 metre uzunluğunda, iç duvar ise 137 metre uzunluğundadır. "Geniş" anlamına gelen al-Rahba adı, kalenin geniş doğasını uygun bir şekilde tanımlamaktadır.

Kalenin Fırat Nehri yakınlarındaki stratejik coğrafi konumu, Orta Çağ'daki tarihi öneminin şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. İslam tarihini etkileyen pek çok önemli olay kalenin duvarları arasında meydana gelmiştir.

el-Rahba'nın konumu sadece ekonomik, tarımsal ve ticari avantajlar sağlamakla kalmamış, aynı zamanda Fırat Nehri'ne yakınlığı nedeniyle verimli bir ortam sunmuştur. Bu verimli topraklar, yüzyıllar boyunca çeşitli Arap kabilelerini bölgeye yerleşmeye çekmiştir.

İpek Yolu üzerindeki stratejik konumu

Kale, Irak'ın Levant'a giriş kapısı ve Mezopotamya'ya açılan kapısı olarak stratejik açıdan önemli bir konumda yer almaktadır. Tarihçiler yüzlerce yıldır burayı Çin'den Avrupa'ya ve tersi yönde uzanan antik İpek Yolu üzerindeki en önemli ticaret istasyonlarından biri olarak kabul etmektedir.

el-Rahba, deniz seviyesinden 230 metre yükseklikte, yüce ve tenha bir kayalık plato üzerine inşa edilmiştir. Halep, Bağdat, Şam, Palmira ve Musul'a giden önemli ticaret ve askeri yollar ağını denetleyen yaklaşık 20 metre genişliğinde derin bir vadinin manzarasına hakimdir. Vadinin sonunda tünemiş olan kale, hem vadiye hem de bir su bataklığına hakim bir bakış açısı sunmaktadır. Bu da "el-Rahba" isminin özünü yansıtmaktadır, zira al-Rihab (Rahba'nın çoğulu) vadilerdeki alanları ifade etmekte olup, içindeki ve çevresindeki su bataklığıyla sorunsuz bir şekilde harmanlanmaktadır.

el-Rahba Kalesi, en uzunu Suriye çölüne bakan güney tarafına bakan beş kenardan oluşan, büyük taş ve kiremitlerle inşa edilmiş bir dış duvarla çevrilidir. Ana girişi kuzeybatı tarafında yer almaktadır. Büyük taşlarla inşa edilen ve en uzunu batıdaki olmak üzere beş kenarı bulunan bir diğer duvar ise, MS yedinci yüzyılda inşa edilen kaleyi çevrelemektedir.

el-Rahba Kalesi'nin içinde üç alt kat bulunmaktadır. Birinci katta salonlar, odalar ve depolar bulunurken, ikinci kat biraz daha küçüktür. Üçüncü katta, kalenin işletmecileri için birincil depo olarak hizmet veren büyük bir salon bulunmaktadır. Kalenin ana girişi dış duvarın batı tarafında yer almakta ve 5 metre yüksekliğinde tavanı olan kubbeli bir koridora açılmaktadır. Bu koridor kalenin iç bölümlerine ve muhafızların odasına kadar uzanmaktadır. Kale boyunca çeşitli odalar, geniş depolar ve iç duvarın temellerine dayanan iki sıra ile desteklenen tuğla kemerler bulunabilir.

Deyrizor Kültür Müdürü İbrahim el-Ravi, kültür sayfası el-Meyadin'e verdiği röportajda yapılan araştırmaların kalenin tek bir zaman diliminde inşa edilmediğini, aksine inşası ve restorasyonunun birden fazla dönemde gerçekleştiğini ortaya koyduğunu belirtti. Kale başlangıçta tuğla kullanılarak inşa edilmiş ve etrafına bir hendek kazılmıştır. Daha sonra, ikinci aşamada, kalenin bölümleri büyük, girift bir şekilde oyulmuş taşlarla inşa edilmiştir. Üçüncü aşamada Kale, ek kuleler ve bir iç kale içeren bir genişleme sürecinden geçmiştir. Dördüncü aşamada, nispeten küçük taşlar kullanılarak dış duvarları yükseltmek için geliştirmeler yapılmıştır. Ayrıca, yapısal destek için istinat duvarları eklenmiş ve Osmanlı döneminden kalma konutlar yapıya dahil edilmiştir.

el-Ravi, Kale'nin kökenlerini çevreleyen karmaşık tarihsel tartışmaları incelemekte ve kalenin inşasından sorumlu tutulan gizemli kişi hakkındaki anlaşmazlıklara ve tartışmalara ışık tutmaktadır. Bazı kaynaklar antik kalenin Arami veya Amorit dönemine dayandığını öne sürerken, diğerleri kuruluşunu Malik ibn Tavk'a atfetmektedir. Bir başka bakış açısı ise Esedüddin Şirkuh'un kalenin mimarı olabileceğini öne sürerken, dördüncü bir teori de Şirkuh bin Nasırüddin'i işaret etmektedir.

Kalenin tarihi, ilk olarak Aramiler, ardından Amoritler, Araplar ve Selçuklular tarafından iskân edildiği MÖ 2500'lere kadar uzanmaktadır. Abbasiler döneminde Fırat Nehri boyunca uzanan hareketli bir şehrin odak noktası olarak önem kazanmış ve Eyyubiler döneminde refahın zirvesine ulaşmıştır.

Deyrizor Kültür Müdürü, kalenin konumunun stratejik önemini teyit ederek, kaleyi çevreleyen derin vadinin ve deniz seviyesinden 230 metre yükselen izole kayalık bir platonun üzerindeki konumunun öneminin altını çizdi. Yüksek konumunun, dünyanın en önemli ticaret yollarından biri olan İpek Yolu'na hakim bir manzara sağladığını vurguladı.

el-Rahba'nın arkeolojik önemi ve ABD saldırıları

Kale, kapsamlı tarihi boyunca çok sayıda savaşa, saldırıya ve kimliğini silme çabalarına maruz kalmış ve birçok kez kısmi yıkımla sonuçlanmıştır. En son saldırı Şubat 2024 başlarında ABD'nin Suriye-Irak sınırına saldırısı sırasında meydana geldi. Bu saldırının Ürdün'deki gizli Amerikan Tower-22 üssüne yapılan ve üç askerin ölümü ve otuz dört askerin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıya bir yanıt olduğu iddia edildi. Saldırılardan biri el-Rahba Kalesi civarını hedef almıştır. 

ABD işgal güçlerinin bombardımanı, kalenin yapısında önemli hasara yol açarak duvarlarında çatlaklar ve yarıklar oluşmasına neden oldu. Bunun üzerine Suriye Kültür Bakanlığı "Amerika'nın antik el-Rahba Kalesi'ni barbarca bombalamasını" kınayarak bunun silahlı çatışmalar sırasında kültürel mirasın korunması ve saygı gösterilmesini savunan uluslararası norm ve sözleşmelerin ihlali olduğunu belirtti.

Araştırmacı Abdül Monem Halil, kaleye yönelik son Amerikan bombardımanının, yapının tarihi boyunca maruz kaldığı pek çok saldırıdan biri olduğunu belirtiyor. Deyrizor vilayetinin kendine özgü anıtlarından biri olan kale önemli bir tarihi değere sahip. Halil, ABD'nin sürekli olarak bölgenin zengin medeniyetine tanıklık eden Suriye'nin simge yapılarının tarihi ve ulusal kimliğini silmeyi amaçladığını öne sürüyor.

Halil, el-Meyadin'e verdiği röportajda el-Rahba Kalesi'nin 2011 yılında Deyrizor kırsalının kontrolünü ele geçiren silahlı grupların defalarca saldırısına uğradığını da açıkladı. Bu militanlar kalenin içindeki yağmaladı ve arkeolojik hazineler bulmak için kalenin çevresinde kapsamlı kazılar yaptı.

Yağmalanan eserler daha sonra Irak veya Türkiye'ye kaçırıldı ve nihayetinde Avrupa'da satıldı. Suriye'nin el-Cezire bölgesi zengin antik eserleriyle ünlü olduğundan, kültürel mirasın yasadışı ticaretinden kâr elde etmek isteyen bu silahlı grupların başlıca hedefi haline geldi.

Kale, ülkenin en kuzeydoğusunda yer alan Suriye Adası'nın tarihiyle iç içe geçmiştir. el-Rahba, hikâyelerle dolu geçmişi boyunca Arap ve İslam tarihi açısından önemli sayısız savaşa ve zafere tanıklık etmiştir. Ayrıca kaleyi kimliklerinin ayrılmaz bir parçası olarak gören el-Cezire toplumu ve sakinleri ile güçlü bir bağ kurmuştur.

Nitekim Deyrizor kırsalındaki el-Meyadin kasabası sakinlerinden Salih el-Mahmut el-Duvahi, Amerikan saldırısının kaleye yansımaları konusunda derin endişelerini dile getiriyor.

el-Duvahi, "Antik el-Rahba Kalesi'nin Amerikan saldırısına uğramasına tanık olmaktan derin üzüntü duyduk. Kale sadece arkeolojik bir öneme sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda yüzlerce yıldır bölge sakinlerini derinden bağlayan varoluşsal ve sosyal bir sembol olarak da hizmet ediyor. Her bireyin kaleyle ilgili aziz bir anısı vardır. Kale, sakin çevresi ve etrafındaki tepeler, savaştan önce insanlar için bir toplanma yeri ve sığınaktı. Özellikle çiçeklerin ve yabani otların bölgeyi kapladığı bahar mevsiminde, Suriye medeniyetinin güzelliğine ve nefes kesici çöl manzarasına hayran olmak isteyen turistler için popüler bir yerdi." diye anlatıyor. 



Makaleler

Güncel