Axios: İsrail, pazartesi İran'a saldırmayı düşünüyordu ama beklemeye karar verdi

img
Axios: İsrail, pazartesi İran'a saldırmayı düşünüyordu ama beklemeye karar verdi YDH

Axios portalı, Siyonist rejimin pazartesi gecesi İran'a karşı saldırı gerçekleştirmeyi düşündüğünü, ancak sonunda bunu ertelemeye karar verdiğini öne sürdü.




YDH - Beş İsrailli ve Amerikalı kaynağın Axios'a verdiği bilgiye göre Siyonist rejim, pazartesi gecesi İran'a karşı bir 'misilleme saldırısı' düzenlemeyi düşündü ancak sonunda bunu ertelemeye karar verdi.

İsrail, geçen hafta pazar gecesi düzenlediği Gerçek Vaat Operasyonuna karşılık verme sözü verdi. ABD'li yetkililer, Biden yönetiminin İran'la gerilimin tırmanmasının Washington ya da Tel Aviv'in çıkarına olmayacağı uyarısında bulunduğunu ve İsrail'i saldırılar konusunda 'dikkatli olmaya' çağırdığını belirtti.

ABD'li bir yetkili, "(İsrail'in gerçek bir saldırıya ne kadar yakın olduğundan emin değiliz," dedi. 

İkinci bir ABD'li yetkili ise İsrail'in pazartesi günü Biden yönetimine beklemekte karar kıldığını bildirdiğini doğruladı.

Üçüncü bir ABD'li yetkili ise İran sınırları içinde 'ufak çaplı bir saldırısının' muhtemel olarak İran'ın misillemesini tetikleyeceği uyarısını yaptı.

Fakat Biden yönetimi, bunun Gerçek Vaat Operasyonundan daha sınırlı olmasını ve iki ülke arasındaki karşılıklı saldırıları sona erdirmesini bekliyor.

İsrail'in saldırısına ilişkin karar, cumartesi gününden bu yana ikinci kez ertelenmiş oldu.

Bununla beraber İsrail savaş kabinesi, pazartesi günü orduay İran'a yönelik saldırıyı görüştü. Ancak iki İsrailli yetkiliye göre gecenin ilerleyen saatlerinde 'operasyonel gerekçelerle' söz konusu kararın uygulanmaması yönünde karar kılındı.

Bir ABD'li yetkili, İsrailli yetkililerin pazartesi günü Biden yönetimini yaklaşan savaş kabinesi toplantısı hakkında bilgilendirdiğini ve kararlar hakkında ABD'yi bilgilendireceklerini söylediğini aktardı.

Kabine toplantısının ardından İsrailli yetkililer, Biden yönetimine son kararın kararın beklemek olduğunu bildirdi.

İsrail'in savaş kabinesi üyelerinin karşı saldırı konusundaki tutumları siyasi parti çizgilerinden çok geçmişlerini yansıtıyor.

İsrailli ve ABD'li yetkililer, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve kabinenin diğer eski generalleri Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bakanlar Benny Gantz ve Gadi Eizenkot'un bir saldırı lehine baskı yaptıkları bilgisini verdi.

Başbakan Benyamin Netanyahu ve ultra-ortodoks Şas partisinin lideri Aryeh Deri ise şimdiye kadar daha temkinli davrandı.

Deri, salı günü partisinin gazetesine verdiği mülakatta İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşa ve Lübnan sınırında Hizbullah'la süren çatışmaları sona erdirmeye odaklanması ve yeni cepheler açmaya sürüklenmemesi gerektiğini kaydetti.

Deri, "Dünyanın dört bir yanındaki dostlarımızı ve ortaklarımızı dinlememiz gerekiyor. Bunu zayıflık olarak görmüyorum," ifadesini kullandı.

Ayrıca Deri, bu konuda danıştığı hahamların kendisine İsrail'in itidalli ve sabırlı olması ve intikam duygusuyla hareket etmemesi gerektiğini söylediklerini de sözlerine ekledi.

Diğer yandan Netanyahu, çarşamba günü İtalya'daki G7 zirvesi öncesinde İsrail'i ziyaret eden İngiltere ve Almanya dışişleri bakanları ile bir araya geldi.

Toplantıya katılan bir kaynağın Axios'a verdiği bilgiye göre Netanyahu, iki dışişleri bakanına İsrail'in İran saldırısına karşılık vereceğini, fakat bunu 'önsezili ve hesaplı bir şekilde' yapacağını söyledi.

Netanyahu'dan bir aciliyet duygusu hissetmediğini söyleyen kaynak, başbakanın Gazze savaşına vurgu yaptığını aktardı.



Makaleler

Güncel