İsrail'in geri tepen soykırımı

img
İsrail'in geri tepen soykırımı YDH

BM İnsan Haklarından Sorumlu eski Genel Sekreter Yardımcısı Andrew Gilmour, İsrail'in öldürme oranını 1994'teki Ruanda soykırımıyla karşılaştırıyor ve Yahudiler gibi acı çekmiş bir halkın nasıl olup da başkalarına acı çektirebildiği sorusu ortaya çıkıyor.




YDH- Filistin'i global bir dava, İsrail'i ise küresel Güney'de Batılı bir ileri karakol haline getiren İsrail işgalinin 7 Ekim'den beri açık bir toplama kampına dönüşen Gazze'deki yıkıcı etkisini inceleyen Emily Cantarow, The Counter Punch'da ''Israel's Blowback Genocide'' başlıklı yazısında Gazze kuşatmasına karşı küresel bir öfke ve gösteriler olduğunun da altını çiziyor. Keda Bakış için YDH için çevirdi. 

***

İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği soykırımın dehşetini anlatmaya kelimeler yetmez. Dehşeti gerçekten yaşamak için kaosun ortasında bulunmak, var olmayan güvenli bir sığınak arayışındaki Filistinlilerle birlikte bombalardan kaçmak; sayısız binanın yıkılışını gözlemlemek; kan lekeli, kısmen sağlam hastanelerde gezinmek ve İsrail'in tıbbi malzeme ablukası nedeniyle anestezi olmadan ampütasyon geçiren, yerde yatan çocukların ve hastaların yürek parçalayan görüntüsüne tanık olmak gerekir.

Yahudi devletinin acımasız eylemleri, insanlığa karşı suç işleme sicilini çevreleyen uzun süreli sessizliği nihayet bozdu. Ünlü ABD'li askeri tarihçi Robert Pape, Gazze'ye yönelik amansız saldırıyı, sivillerin cezalandırılmasına yönelik bugüne kadar tanık olunan en şiddetli kampanyalardan biri olarak tanımladı. BM İnsan Haklarından Sorumlu eski Genel Sekreter Yardımcısı Andrew Gilmour, şu anda 1994'teki Ruanda soykırımının vahşetine rakip bir öldürme oranına tanıklık ettiğimizi acımasızca belirtmiştir.

Gönderilmemiş Bir Mektup

Filistin nihayet önemli bir dava olarak uluslararası alanda dikkat çekmeye başladı ve küresel gösteriler yoluyla öfke uyandırdı. İsrail artık küresel Güney'de dışlanmış bir ülke olarak görülüyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde Barış için Yahudi Sesi, Pembe Kod ve Filistin Hakları için ABD Kampanyası gibi çeşitli örgütler devam eden zulmü aktif bir şekilde protesto ediyor. 

Bu yoğun ortamın ortasında, Philadelphia Kız Lisesi'nden 1958 yılında mezun olan sınıfımın 66. buluşmasının Haziran 2024'te gerçekleşmesi planlanıyor. Kız Lisesi, benim dönemimde (Noam Chomsky'nin okuduğu) Central High ile birlikte şehrin en iyi akademik devlet lisesi olarak tanınıyordu.

Sadece akademik başarılarıyla değil, aynı zamanda ayrımcılığın yaygın olduğu bir dönemde siyah ve beyaz öğrencileri kaynaştırma konusundaki kararlılığıyla da öne çıkıyordu. Kız Lisesi'nden 1924 yılında mezun olan annem, kapsayıcı ırkçı politikaları nedeniyle beni oraya göndermeyi tercih etti.

Kısa bir süre önce sınıf arkadaşlarıma Gazze'deki soykırım ve Batı Şeria'da devam eden yerleşimci katliamları ve etnik temizlikle ilgili bir mektup yazmaya başladım. Bu kuşak güçlü Siyonist inançlarıyla öne çıkıyor ve ben de bazıları İsrail'e sadık kalan eski sınıf arkadaşlarıma ulaşma ihtiyacı hissettim. Ne yazık ki, kısa süren buluşmamız sırasında mektubu okumak için yeterli zamanın olmayacağı konusunda bilgilendirildim. Bu nedenle burada, yeterli zaman olsaydı paylaşmayı planladığım mektuptan bir alıntı sunuyorum.

Siyonizm ve Altı Gün Savaşı

1950'lerin başında, yakın bir çocukluk arkadaşım İsrail'de ağaç dikmek için bir bağış kampanyası başlattı. Belli bir noktada, bu projeye sponsor olan sinagogu "düz iğneler" istedi. Ancak ben bunu "shraypins" olarak yanlış duymuştum, hayal gücümün uydurduğu ve arkadaşlarını eğlendireceğine inandığım tuhaf bir İbranice terimdi bu. Sonuç olarak, Siyonizm kavramı bana yabancı kaldı.

İsrail'le ilgili ilk heyecan dalgasını 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda kazandıkları zaferden kısa bir süre sonra yaşadım. O dönemde yüksek lisans kampüsümdeki Vietnam Savaşı karşıtı harekete aktif olarak katılmıştım. O yıl Paris'e yaptığım bir gezi sırasında kendimi Amerikalı olarak tanımlamakta isteksizdim. Fransızcayı akıcı bir şekilde konuştuğum ve hafif aksanım uyruğumu ele vermediği için, birisi kökenimi sordu. Bana utanç getirmeyecek bir milliyet arayışı içinde, düşüncesizce kendimi "İsrailli" ilan ettim.

"Ah, halkınız!" diye haykırdı. "Ne kadar küçük bir halk, ama ne kadar cesur bir halk!" İlk kez Yahudi olmaktan derin bir gurur duydum; gettolaşmış Avrupa'da sinmiş bir Yahudi değil, güçlü bir orduya sahip, güçlü ve muzaffer bir Yahudi. Kısa bir süre sonra eşim bana İsrail'in tarihinden bahsetti - 1948'de 750.000 Filistinli Arap'ı sürmesi ve 1967 savaşından sonra yasadışı olarak işgal ettiği toprakları sömürmesi. Bundan kısa bir süre sonra Noam Chomsky'nin İsrail yerleşimci-sömürgeciliği hakkındaki ilk kitabı Ortadoğu'da Barış'ı okudum ve bir daha arkama bakmadım.

1970'lerde Yerleşimci Şiddeti

Eşim Louis Kampf, M.I.T.'de beşeri bilimler bölümünde ders veriyordu. Chomsky meslektaşımdı ve iyi bir dostum oldu. Onun etkisiyle 1979 yılında ilk kez İsrail'e gittim ve işgal altındaki Batı Şeria'yı ziyaret ettim.

İsrailli kadınlar hakkında yazmak için bir görev almıştım - o zamanlar Cambridge'deki The Real Paper'da feminist bir köşe yazarıydım - ve ayrıca New York'taki The Village Voice ve Liberation Magazine için yazılar yazmayı kabul ettim.

Voice için Yahudi yerleşimciler hareketinin atası olan Gush Emunim - Sadıklar Bloğu - hakkında yazdım. Liberation için, iki genci yakındaki Kiryat Arba'dan gelen İsrailli yerleşimciler tarafından öldürülen bir Filistin köyü olan Halhul hakkında yazdım.

Kiryat Arba'da kaldım, eşimin uzaktan bir kuzeni beni oraya gizli bir şekilde götürdü. Görüştüğüm kişilerden biri bana "büyük bir varlık zincirine" inandığını, Yahudilerin en üstte, diğer tüm insanların altta, Arapların ise en altta, hayvanlardan, sebzelerden ve minerallerden hemen önce yer aldığını söyledi.

Kocası Talmud'un "önce kalk ve öldür" emrine atıfta bulundu. Bir başka yerleşimci ise Arapların ancak "başlarını eğmeleri" halinde Batı Şeria'da kalabilecekleri konusunda beni temin etti.

Halhul'un belediye başkanı Muhammed Milhem beni köyünün en yüksek tepesine götürdü ve Kiryat Arba'yı göstererek "Bu aramızdaki bir kanser" dedi. Acaba bu sözlerinin ne kadar trajik bir kehanet olduğunun farkında mıydı?

 

1980'lerde Batı Şeria'nın El Halil kentini ziyaret ettiğimde, duvarlarda "Araplar gaz odalarına" yazan grafitiler görmüştüm: "ARAPLAR GAZ ODALARINA." O zamanlar İsrailli ünlü entelektüel Yeshayahu Leibowitz, İsrail'in askerlerini Yahudi Nazilere dönüştürdüğü uyarısında bulunmuştu.

2020'lerde Soykırım

8 Ekim'den bu yana, onlarca yıldır Filistinlileri insanlıktan çıkararak geçmişe dönük olarak rahatsız edici bir şekilde buna hazırlanan İsrail ordusunun Gazze'de gerçekleştirdiği soykırım beni perçinledi.

Hamas 7 Ekim'de açıkça savaş suçu işlemiştir, ancak uluslararası kurallar hala savaşı yönetmektedir. Bir ulusun kendi halkına karşı işlediği suçlara karşı misillemesi yine de ilk suçla orantılı olmalıdır ki İsrail'in Gazze'ye karşı yürüttüğü savaş böyle değildir.

Aksine, açıkça soykırım niteliği taşımaktadır. 28 Mart'ta Reuters, Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in 7 Ekim sonrası Gazze Şeridi'ne yönelik askeri saldırısında en az 32 bin 552 Filistinlinin öldüğünü ve 74 bin 980'inin yaralandığını, 7 binden fazla Gazzelinin ise kayıp olduğunu ve birçoğunun muhtemelen enkaz altında kaldığını bildirdi.

İsrail bölgeye gıda ve suyun çoğunu kesmiş durumda. Oxfam tarafından 18 Mart'ta yapılan basın açıklamasında Gazze'deki açlık rakamlarının "kayıtlara geçen en kötü rakamlar" olduğu duyuruldu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), nadir görülen ve felaketle sonuçlanan bir durum olan kıtlığın eli kulağında olduğunu bildirdi. Genellikle aşırı doğa olaylarının neden olduğu Gazze'deki kıtlık tamamen insan kaynaklıdır.

Kıtlık, vücudu her türlü korkunç hastalığa yatkın hale getirir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, "Hastalık nihayetinde İsrail'in saldırısından daha fazla insanı öldürebilir. Bulaşıcı hastalıklar 'artıyor', özellikle de çocuklar arasında 100 bin ishal vakası rapor edildi, bu rakam İsrail'in saldırıları öncesine göre 25 kat daha yüksek."

Sınıf arkadaşlarıma şu anda Gazze Şeridi olan cehennemden sahneler gösterebilseydim, nereden başlardım? Bir İsrail saldırısında yüzü kısmen parçalanan bebekten mi? Vücudunun %70'inde yanıklar olan 12 yaşındaki çocuktan mı? Aralarında çocukların da bulunduğu sayısız silahsız sivil, öldürme kastıyla başlarından ve vücutlarının üst kısımlarından vurulmuş olabilir mi? İki bacağı da kesilen ve yürümeyi asla öğrenemeyecek olan bir bebek olabilir mi?

Göz kapağı ve yüz plastik ve rekonstrüktif cerrahisinde uzmanlaşmış bir göz doktoru olan Dr. Yasir Han, Gazze'de 10 gün geçirdi ve Intercept'ten bir muhabirle yaptığı röportajda, 35.000 kişinin barındığı bildirilen ve şu anda zar zor çalışan Avrupa Gazze Hastanesi'nde gördüklerini anlattı. İnsanlar steril bir ortamın mümkün olmadığı bir binanın koridorlarında yemek pişiriyorlardı çünkü sterilize edecek hiçbir şey yoktu.

Sağlık çalışanları hala günde 14 ya da 15 çocuk ampütasyonu yapıyordu. Khan, enkazdan kırık bir bacakla kurtarılan sekiz yaşındaki bir kız çocuğu gibi tüm ailesi -annesi, babası, teyzeleri, amcaları- yok olmuş hastalar gördü. Ve onun gibi, gelecek nesillerin kuşkusuz miras alacağı travmalardan muzdarip binlerce kişi daha var. Onlar yeni bir kısaltmaya yol açtılar: WCNSF, yani Ailesi Hayatta Kalmayan Yaralı Çocuk. Khan, yüzleri şarapnel parçalarından zarar görmüş hastaların gözlerini çıkararak "şarapnel yüzü" adını verdiği bir görünüm bıraktı.

Yardım Çalışanları Hedef Alındı

Sınıf arkadaşlarıma İsrail'in sık sık yardım çalışanlarını hedef aldığını ve Nisan ayı başında yedi World Central Kitchen (WCK) çalışanını öldürdüğünü hatırlatmak isterdim. İsrailliler bunun bir kaza olduğunu iddia etti ve sorumlu tuttuğu memurları kovdu. Ancak WCK'nın kurucusu şef Jose Andres, saldırının kasıtlı olduğunda, İsrail'in yardım konvoyunu "araba araba" hedef aldığında ısrar etti.

Andres, "Bu sadece 'tüh' deyip bombayı yanlış yere attığımız bir şanssızlık durumu değildi. Bu 1.5, 1.8 kilometreden fazla bir mesafeydi ve çok belirgin bir insani yardım konvoyuydu, üstünde, tavanında işaretler vardı, çok renkli bir logosu vardı ve biz bununla gurur duyuyoruz. Kim olduğumuz ve ne yaptığımız çok açık." dedi.

Jack Mirkinson The Nation dergisinde "WCK herhangi bir yardım kuruluşu değil" diye yazdı. "Andrés uluslararası siyaset kurumuyla bağları olan küresel bir şöhret. WCK hem Gazze'de hem de İsrail'de İsrail hükümetiyle yakın işbirliği içinde çalışıyordu. Daha ana akım, iyi bağlantıları olan bir grup düşünmek zor olurdu." diye de devam etti. 

Mirkinson, İsrail'in "uluslararası insancıl hukukun bilinen her çizgisini aşma ve bundan paçayı sıyırma becerisiyle hava attığını" da sözlerine ekledi.

Geçmişte İsrail ordusunun Gazze'yi silah deneyleri için bir laboratuvar olarak kullandığı biliniyor ve aynı durum şu anki çatışmalar için de geçerli.

Uluslararası Adalet Divanı Kararı

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) 26 Ocak'ta İsrail'in Gazze'deki katliamının makul bir soykırım vakası olduğuna hükmetti ve BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese'nin "Bir Soykırımın Anatomisi" başlıklı ek ifadesi, Gazze'nin büyük bölümünde molozdan başka ne kadar az şey kaldığı göz önüne alındığında, bu noktayı sadece vurguladı. Evlerin çoğu artık yok, okullar, üniversiteler, kütüphaneler ya da müzik konservatuarları da.

49. Cenevre Sözleşmesini ihlal eden İsrail, ambulanslara ateş açarak 685'ten fazla sağlık çalışanını öldürdü ve yaklaşık 900'ünü yaraladı. Hamas savaşçılarının binaların altındaki tünellerde saklandığını iddia ederek Gazze'nin eskiden gelişen 36 hastanesinden birkaçı hariç hepsini yıktı.

İsrail sivil halka karşı beyaz fosfor gibi kemiğe kadar yakan ve kolayca söndürülemeyen silahlar kullandı. Geçmişte İsrail ordusunun Gazze'yi silah deneyleri için bir laboratuvar olarak kullandığı biliniyor ve aynı durum şu anki çatışmalar için de geçerli.

İsrail'in Gazze'ye karşı "savaşı" elbette 7 Ekim'de başlamadı. Gazzeliler 2006 yılında Hamas'ı kendilerini yönetmesi için seçtikten sonra İsrail Gazze Şeridi'ni kuşatma altına aldı. O dönemde başbakanın yardımcılarından biri olan avukat Dov Weisglass'ın da söylediği gibi, Gazzelileri açlık seviyesinin biraz altında tutmak istiyordu - onları öldürecek kadar değil ama doyuracak kadar da değil.

Mevcut kuşatma Gazze'yi dünyanın en büyük açık hava hapishanesine, sanal bir toplama kampına dönüştürdü. Bir BM yorumcusu bunu "muhtemelen modern zamanlarda uygulanan en katı uluslararası yaptırım biçimi" olarak tanımladı. Bu koşullar Ekim saldırısının gerçekleşmesine yardımcı oldu.

1967'den bu yana Batı Şeria'yı işgal eden İsrail, uluslararası hukuku açıkça ihlal etmiştir. Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin 49. Maddesi "İşgalci Güç, kendi sivil nüfusunun bir kısmını işgal ettiği topraklara sürgün edemez veya nakledemez" hükmünü içermektedir.

Ayrıca "bireysel ya da kitlesel zorla nakillerin yanı sıra korunan kişilerin işgal altındaki topraklardan sürülmesini" de yasaklamaktadır. Ancak İsrail, Batı Şeria'ya yaklaşık 700.000 İsrailli Yahudi yerleştirmiştir. Bir zamanlar, ayrı bir Filistin devleti için gerçekten de yer vardı. Artık yok.

 

Yahudiler Naziler tarafından katledilirken dünya yüzünü çevirmişti. Şimdi ise dünya İsrail'in işlediği suçlara uyandı.

Araplar Gaz Odalarına

1980'lerde Batı Şeria'nın El Halil kentini ziyaret ettiğimde, duvarlarda "Araplar gaz odalarına" yazan grafitiler görmüştüm: "ARAPLAR GAZ ODALARINA." O zamanlar İsrailli ünlü entelektüel Yeshayahu Leibowitz, İsrail'in askerlerini Yahudi Nazilere dönüştürdüğü uyarısında bulunmuştu.

Askerlerin kurbanlarıyla alay ettiği son YouTube videoları onun kehanetini doğruluyor. Faşizm artık İsrail'de her yere yayılmış durumda. Haaretz gazetesi ve Barış için Savaşanlar grubu için yazan gazeteciler Amira Hass ve Gideon Levy gibi cesur istisnalar var.

Ancak çok sayıda İsrailli ülkelerinin Gazze'ye yönelik saldırısını destekledi, hatta daha kötüsünü istedi. Keşke sınıf arkadaşlarıma, İsrail'i önemsiyorlarsa, şimdi seslerini yükseltmelerinin sorumlulukları olduğunu söyleyebilseydim.

Gazze'deki soykırım elbette İsrail'e 2,000 kiloluk yıkıcı bombalar da dahil olmak üzere milyarlarca dolar değerinde silah göndermeye devam eden Başkan Biden tarafından mümkün kılındı. Bu silahlar olmasaydı Başbakan Benjamin Netanyahu hükümeti bu şekilde hareket edemezdi.

Her ne kadar 7 Ekim vahşetinin faili Hamas'ı arayıp bulduğunu ve öldürdüğünü iddia etse de, aslında tüm Gazze halkına karşı savaş açmış durumda. İsrailli tarihçi Ilan Pappe bunu "büyük bir öldürme, etnik temizlik ve nüfus azaltma operasyonu" olarak görüyor. 

Yahudiler Naziler tarafından katledilirken dünya yüzünü çevirmişti. Şimdi ise dünya İsrail'in işlediği suçlara uyandı. Barış İçin Yahudi Sesi'nde olduğu gibi (gösterilerine katıldığım) pek çok Amerikalı Yahudi gerçekten de seslerini yükseltiyor.

Sıklıkla, bu kadar acı çekmiş bir halkın nasıl olup da böyle bir acıya neden olabileceği soruluyor. Aslında Holokost'tan kurtulanların neredeyse tamamı ölmüştür. Açıkçası, Gazze'deki soykırımın ve Batı Şeria'daki etnik temizliğin faillerinin hiçbiri Avrupa'daki toplama kamplarında değildi.

İsrailli ünlü muhalif, İbrani Üniversitesi kimya profesörü Israel Shahak 1979 yılında verdiği bir röportajda, Holokost'tan kurtulan hiçbir kişinin İsrail hükümetinin bir üyesi olmadığına dikkat çekmiştir. İsrail, Filistin topraklarındaki eylemlerini meşrulaştırmak için Holokost'u sıklıkla kullanmaktadır. Tarihin en büyük suçlarından biri işlenirken bu bir saygısızlıktır ve 1958 sınıfının bu üyesi bunu bilmektedir.



Makaleler

Güncel