İsrailli yetkililer saldırıyı yeterli bulmadı

img
İsrailli yetkililer saldırıyı yeterli bulmadı YDH

İsrailli yetkililer, İsrail'in İran'a yönelik sabotaj saldırısının boyutunu eleştirerek, bunu gerilimin tırmanmasından kaçınmaya yönelik “zayıf bir tepki” olarak tanımladı.




YDH- İsrailli yetkililer, İsrail'in İran'a yönelik sabotaj saldırısının boyutunu eleştirerek, bunu gerilimin tırmanmasından kaçınmaya yönelik zayıf bir tepki olarak tanımladı.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, İsrail'in İran'a yönelik sabotaj saldırısının boyutunun zayıf olduğunu söyleyerek tek kelimeyle eleştirdi.

Ben Gvir'in açıklaması, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın İsrail büyükelçilikleri ve dünyadaki temsilciliklerine "sessiz kalmaları ve İsrail'i suçlayacak hiçbir şey söylememeleri veya karşı tarafta bir arzu yaratabilecek hiçbir şeyi yorumlamamaları" yönünde talimat vermesi üzerine geldi.

Bugün şafak vakti, İran hava savunması İsfahan vilayetinde alçak irtifadaki çok sayıda küçük İHA'yı kara uçaksavar silahlarıyla düşürdü. İranlı yetkililer, eyaletteki durumun ve nükleer tesislerin tamamen güvenli olduğunu bildirdi.

İsfahan'daki olaylara ilişkin yorum yapan İran Ordusu Komutanı Tümgeneral Abdurrahim Musevi, yaşananların şehirde uçan cisimlere ateş edilmesi olduğunu doğrulayarak, İran Silahlı Kuvvetleri’nin tedbirli olduğunu vurguladı.

İsrail Kanal 12 siyasi işler muhabiri Yaron Avraham, "Şaşırtıcı olan şey, Başbakanlık tarafından Ulusal Medya Servisi'ne ve özgürce konuşmalarına izin verilen, bazen İsrail'i de beyanat boyutuna dahil eden hükümet bakanlarına benzer direktiflerin yayınlanmamış olmasıdır” dedi.

Avraham, "Bu saldırıdan açıkça anlaşılan şey, eğer bunu gerçekleştiren İsrail ise bu saldırının, ABD ile koordinasyon yoluyla, olayın kapatılmasını mümkün kılacak şekilde gerçekleştirilmiş olduğudur” ifadelerini kullandı.

Bu bağlamda Bloomberg, İsrailli yetkililerin "dün erken saatlerde ABD'ye, İran'a önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde yanıt verme niyetinde olduklarını bildirdiklerini" aktardı.

Saldırının ardından İsrail medyası, "İsrail'in İran'a verdiği yanıtın yalnızca görevden kaçmak olduğunu" bildirdi.

New York Times ayrıca, İsrailli yetkililerin saldırıyı "gerginliğin artmasını önlemeyi amaçlayan sınırlı bir tepki" olarak tanımladığına da yer verdi.

İsrail Hayom gazetesi ise saldırının sınırlı kapsamının ve İsrail'in sorumluluğu üstlenmemesinin, İranlıların kendi halklarına ve dünyaya "hiçbir şey yok" demelerine olanak tanıdığını belirtti.

Uzmanlar, İran'ın ülke dışından olmadığını doğruladığı saldırıyı, İsrail’in iç araçlarını devreye sokarak sınırlı sayıda insansız hava aracıyla İran'a sabotaj operasyonu düzenlediğini gösterdiğini söylüyorlar.

İsrail gazetesi Jerusalem Post ise kamuoyunu yanıltmak amacıyla 2022'de Gazze'ye düzenlenen bombalamanın fotoğrafını "İsrail İran'ı vuruyor" başlığıyla yayımladı.



Makaleler

Güncel