Amerika'dan Suudilere İsrail'le normalleşmesi için teşvik

img
Amerika'dan Suudilere İsrail'le normalleşmesi için teşvik YDH

ABD'li yetkililer, Beyaz Saray'ın Riyad'a çeşitli teşvikler sunmanın yanı sıra bir Filistin devletinin kurulmasını da aktif olarak desteklediğini belirtti.




YDH- Wall Street Journal'ın haberine göre ABD'li ve Suudi yetkililer Biden yönetiminin yakın gelecekte diplomatik bir anlaşma için bastırdığını söylüyor.

Bu anlaşma, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Riyad'ın diplomatik onayı karşılığında Filistin devletini destekleyeceğine dair yeni bir taahhütte bulunmasını içerecek.

Beyaz Saray İsrail ile ilişkileri geliştirmek için Riyad'a Washington ile daha güçlü bir savunma ittifakı, sivil nükleer enerji elde etmede yardım ve Filistin devleti için yeni bir baskı teklif ediyor ki ABD'li yetkililer bu anlaşmanın sonuçlanmaya yakın olduğunu düşünüyor.

ABD öncülüğündeki bu çaba İsrail için büyük bir kazanım sağlıyor: Riyad ile çığır açan bir normalleşme anlaşması, Biden'ın "İbrahim Anlaşmaları" aracılığıyla başkanlık kampanyasını potansiyel olarak güçlendirmesine olanak tanıyor.

ABD'li yetkililer İsraillilerin Riyad ile normal ilişkiler kurmanın İran'a karşı güvenliklerini arttıracağına inanmaları gerektiğini söylüyor.

Bu inanç, bazı Arap ülkelerinin İran füzelerinin ve insansız hava araçlarının önlenmesine yardımcı olduğu gözlemine dayanıyor. Öte yandan hem ABD'li hem de İsrailli yetkililer, iktidarı elinde tutmaya kararlı olan ve aşırı sağcı savaş kabinesinin etkisi altındaki Netanyahu'yu ikna etmenin kolay bir iş olmayabileceğini kabul ediyor.

İçeriden gelen bilgilere göre Suudi yetkililer WSJ'ye normalleşme yolunda ilerleme kaydedilebilmesi için bir Filistin devletinin kurulmasının son derece önemli olduğunu vurguladılar.

ABD'ye, "İsrail'den" Filistin devleti için çalışma taahhüdüne ilişkin sözlü güvenceleri kabul etmeye açık olabileceklerini gizlice ima ettiler. Ancak kısa süre önce yapılan BM Güvenlik Konseyi toplantısında ABD, Filistin'e tam üyelik statüsü tanıyan bir kararı veto etti.

Bu ayın başlarında ABD, Filistin otoritesinin Birleşmiş Milletler'e tam üyelik başvurusuna karşı olduğunu açıklamış ve bir Filistin devletine desteklerinin ancak İsrail işgali ile yapılacak müzakerelerden sonra geleceğini belirtmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller gazetecilere yaptığı açıklamada "Bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını destekliyoruz" dedi ve bunun "Birleşmiş Milletler'de değil, taraflar arasında doğrudan müzakereler yoluyla yapılması gerektiğini" söyledi.

Geçtiğimiz Şubat ayında Knesset, bağımsız bir Filistin devletinin tanınmasına kesin bir dille karşı çıkan bir hükümet kararını onayladı. Karar etkileyici bir destek gördü ve 120 İsrailli milletvekilinden 99'u yasayı destekledi.



Makaleler

Güncel