İsrail'in askeri istihbarat şefi istifa etti

img
İsrail'in askeri istihbarat şefi istifa etti YDH

Filistin direnişinin 7 Ekim'deki operasyonunu engelleyemeyen ve başarısızlığa saplanan İsrail Askeri Müdürlüğü'nde çok sayıda yetkili istifa etti ya da görevden alındı.




YDH - İsrail Askeri İstihbarat Müdürlüğü Aman'ın direktörü Tümgeneral Aharon Haliva, İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'teki başarısızlığının sorumluluğunu üstlenerek istifasını İsrail Genelkurmay Başkanlığı'na sundu.

İbranice yayın yapan haber sitesi Walla'ya göre, Haliva'nın önümüzdeki haftalarda görevinden ayrılması ve yerine muhtemelen Yarbay Şlomi Binder'in geçmesi bekleniyor.

Aman, Filistin direnişinin geçen yıl 7 Ekim şafağında gerçekleşen Aksa Tufanı Operasyonu'na hazırlıksız yakalanması ve buna karşı uyarıda bulunmamasından kaynaklanan bir dizi tartışmaya ve iç anlaşmazlığa maruz kaldı. 

Daha sonra İsrail işgal kuvvetleri, Haliva'nın istifasını sunduğunu doğruladı. 

İşgal ordusundan yapılan açıklamada, "Tümgeneral Aharon Haliva, Genelkurmay Başkanı ile koordinasyon içinde, 7 Ekim olaylarında istihbarat müdürlüğünün başı olarak liderlik sorumluluğunun ardından görevine son vermeyi talep etti," denildi.

Açıklamada, "Tümgeneral Aharon Haliva'nın, halefinin düzenli ve profesyonel bir süreçle atanmasının ardından görevine son vermesine ve İsrail ordusundan emekli edilmesine karar verildi," ifadelerine yer verildi.

Daha önce askeri istihbarat teşkilatı, işgal kuvvetlerine operasyonlarını yürütmek için gerekli bilgileri sağlayan istihbarat toplama ve analiz alanında öncü olarak kabul ediliyordu. 

Haliva'nın pazartesi günü Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye sunduğu mektupta, üst düzey istihbarat yetkilisi beklenen istifasının nedenlerini ayrıntılı olarak açıkladı.

Walla sitesi, Haliva'nın istifasını, astı olan Soruşturma Dairesi Başkanı Tuğgeneral Amit Saar'ın kanser hastalığını gerekçe göstererek istifa etmesinin ardından sunduğunu belirtti.

Öte yandan Haliva, basın mensuplarına kapalı bir görüşmede Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye şunları söyledi:

"7 Ekim başarısızlığıyla ilgili olan Genelkurmay generallerinin kendi paylarına düşen sorumluluğu kabul etmelerinin zamanı gelmiştir. Bunlar arasında Strateji Dairesi Başkanı Tümgeneral Elezer Toledano, Operasyonlar Dairesi Başkanı Tümgeneral Oded Basyuk, hükümetin bölgelerdeki operasyonlarının koordinatörü Tümgeneral Rasan Alyan, (Birim) 8200'ün komutanı Tuğgeneral Y ve kendisine yönelik eleştirilere rağmen Aman'ın başına aday gösterilen Operasyonlar Tugayı Başkanı Tuğgeneral Şlomi Binder var."

Haliva, 7 Ekim'den sadece bir hafta sonra, başında bulunduğu teşkilatın başarısız olduğunu ve o gün yaşananların tüm sorumluluğunun kendisine ait olduğunu kabul ederek, "Son 11 gün içinde Askeri İstihbarat Müdürlüğü birimlerine yaptığım tüm ziyaretlerde oturdum ve savaşın başlangıcının bir istihbarat başarısızlığı olduğunu vurguladım," diye konuştu.

Haliva, şöyle devam etti: "Benim komutam altındaki Askeri İstihbarat Müdürlüğü, Hamas tarafından gerçekleştirilen terör saldırısı konusunda uyarıda bulunmakta başarısız oldu. En önemli görevimizde başarısız olduk ve Askeri İstihbarat Müdürlüğü'nün başı olarak bu başarısızlığın tüm sorumluluğunu üstleniyorum."



Makaleler

Güncel