ABD Senatosu, usul oylamasında Ukrayna ve İsrail'e yardım tasarılarını kabul etti

img
ABD Senatosu, usul oylamasında Ukrayna ve İsrail'e yardım tasarılarını kabul etti YDH

ABD'li senatörler, salı günü yapılan usul oylamasında Ukrayna, İsrail ve Hint-Pasifik bölgesindeki müttefiklere ilave mali yardım sağlanmasını öngören tasarıları kabul etti.




YDH - Ukrayna, İsrail ve Hint-Pasifik bölgesindeki müttefiklere ilave mali yardım tasarıları, ABD Senatosunda gerekli en az 60 oyla 80 senatör tarafından desteklendi. On dokuz senatör ise aleyhte oy kullandı.

PBS kanalının haberine göre Ukrayna'ya yardım tasarısı Kiev'e yaklaşık 61 milyar dolar tahsis edilmesini öngörüyor.

Tasarıya göre Kiev'e yardım artık karşılıksız değil, kredili olarak sağlanacak.

Önerilen miktar silah transferleri için harcanmayacak. Tahsis edilen yaklaşık 20 milyar dolarlık miktar ABD'nin askeri cephaneliklerinin yenilenmesi için kullanılacak.

Paranın bir kısmı da ABD ordusunun Ukrayna yakınlarındaki faaliyetlerini finanse etmek için harcanacak. Ukrayna'nın kendi silahlarını satın alması için yaklaşık 14 milyar dolar kullanılacak.

Senatörler, ayrıca İsrail'e yaklaşık 26,4 milyar dolar tutarında ilave askeri yardım tahsis edilmesi önerisini de destekledi. Tahsis edilen fonların 9,1 milyar doları 'insani ihtiyaçlar' için harcanacak.

ABD'nn Hint-Pasifik bölgesindeki ABD müttefiklerine de yardım tedarik edilecek. Özellikle 'Çin'e karşı koymak için' 8,1 milyar dolar, Tayvan ve diğer müttefiklerin finansmanı için de 2 milyar dolar tahsis edilecek.

Pakette ayrıca Rusya, Çin ve İran'a karşı yeni yaptırımlar uygulanmasını, el konulan Rus varlıklarının Kiev'e devredilmesini ve Çinli ByteDance'e ait video paylaşım platformu TikTok'un engellenmesini öngören bir tasarı da yer alıyor.

Tüm bu yasa tasarıları, 20 Nisan'da ABD Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmıştı.

Nisan ayında Biden, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson tarafından sunulan Ukrayna, İsrail ve Hint-Pasifik bölgesindeki müttefikler için finansman tasarılarına destek vermiş ve bunları imzalamaya hazır olduğunu ifade etmişti.



Makaleler

Güncel