Biden TikTok'un yasaklanmasını öngören yasa tasarısı imzaladı

img
Biden TikTok'un yasaklanmasını öngören yasa tasarısı imzaladı YDH

TikTok yasayla mahkemede mücadele edeceğini söylerken, genç seçmenler uygulamayı hedef almanın “zoraki bir yanlış” olduğu konusunda uyarıyor.




YDH- ABD merkezli dijital gazete The Politicio'ya göre, ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü, TikTok'u bir yıl içinde yeni bir sahip bulmaya ya da yasakla karşı karşıya kalmaya zorlayan bir yasa tasarısını imzaladı. 

Bu karar, Biden için potansiyel siyasi maliyetleri olan uzun bir yasal savaşın fitilini ateşledi.

Biden böylece, iki farklı yönetim altında neredeyse dört yıl süren ve Çin'in 170 milyon Amerikalı arasında popüler olan video uygulamasını kullanmasını kısıtlamayı amaçlayan uzun bir sürecin sona ermesini resmen destekledi.

Senato Salı günü yaptığı oylamada TikTok tasarısını Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yönelik daha geniş bir dış yardım paketinin parçası olarak kabul etti.

TikTok, başkanın tasarıyı imzalamasının ardından yaptığı açıklamada “Bu anayasaya aykırı yasa bir TikTok yasağıdır ve buna mahkemede meydan okuyacağız” dedi. 

Şirket bunun kullanıcılarının Birinci Değişiklik haklarını ihlal ettiğini iddia ediyor.

TikTok CEO'su Shou Zi Chew TikTok kullanıcılarına “İçiniz rahat olsun, hiçbir yere gitmiyoruz. Kendimize güveniyoruz ve mahkemelerde haklarınız için savaşmaya devam edeceğiz.'' dedi ve yasal süreçte TikTok'un hala kullanılabilir olduğu güvencesini de verdi. 

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı kolejler ve üniversiteler de TikTok'u yasakladı; örneğin Clemson Üniversitesi, platforma erişmek için kampüs internetine bağlanmaya çalışan herkes için uygulamayı erişilemez hale getirdi.

Biden, TikTok'u neden yasaklamak istiyor?

Biden'ı yasa tasarısını imzalamaya götüren yolun başında, Amerika'daki en güçlü İsrail lobilerinden biri olan Anti Defamation League'in (ADL) yöneticisi Jonathan Greenblatt duruyor.

Jonathan Greenblatt'ın Kasım ayı başında sızdırılan bir ses dosyasında ''TikTok sorunumuz var. Mesele ''sağ ve sol'' değil ''genç ve yaşlı'' meselesidir dediği ortaya çıkmıştı. 

İsrail lobisi yöneticisi Greenblatt ortaya çıkan ses dosyasında ''Bizim en  büyük, en büyük sorunumuz TikTok'tur. Genç neslin zihninde İran'la ilgili bir şeyler oluyor ve propagandaları, dilleri ve taktikleri İran propagandası gibi bir şeye dönüştü.'' diyordu. 

Ses dosyasının sızdırıldığı dönemde Mehr Haber Ajansı tarafından Tahran'da yayınlanan İngilizce bir gazete olan Tehran Times'ta “Amerikan gençliği Siyonist boyunduruklardan kurtuluyor” başlıklı bir makale yayınlanmıştı. 

İslam Cumhuriyeti'ne karşı “sosyal medya savaşı” ve “propaganda savaşı” yürütmekle bilinen ABD'nin ifade özgürlüğü “ihlalleri”nden biri olan bu TikTok yasağının Biden'ın seçim kampanyasına etkisinin şiddeti ise henüz bilinmiyor.

 



Makaleler

Güncel