Hamas ‘silah bırakacağız’ mı diyor?

img
Hamas ‘silah bırakacağız’ mı diyor? YDH

Hamas liderlerinden Halil Hayya, Hamas’ın egemen bir Filistin devletinin kurulması halinde silah bırakacağına dair spekülasyonlara açıklık kazandırdı.




YDH- Hamas liderlerinden Halil Hayya, AP haber ajansına yaptığı açıklamada egemen bir Filistin devletinin kurulması halinde her ulusal kurtuluş örgütü gibi askeri güçlerinin milli orduya dönüşeceğini ve dolayısıyla Hamas’ın silahlı kanadına gerek kalmayacağını söyledi.

Hamas’ın 1967 topraklarında bir Filistin devletinin kurulması halinde silah bırakmaya hazır olduğuna dair spekülasyonlar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 17 Nisan’da Katar’a yaptığı ziyaretten sonra gündeme gelmişti.

Hakan Fidan Katar ziyareti sonrası yaptığı açıklamada “Ben daha önce de Batılı muhataplarımla yaptığım görüşmelerde de söyledim. Yıllardır Hamas’la yaptığımız siyasi görüşmelerde kendilerinin 1967 sınırları içerisinde kurulacak olan bir Filistin devletini kabul ettiklerini ve Filistin devletinin kurulmasını müteakip Hamas’ın ayrıca silahlı kanadının olmasına gerek kalmayacağını, kendilerinin bir siyasi parti olarak hayatlarına devam edeceklerini bana ilettiler” demişti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın ordusu olmayan bir Filistin devletinin kurulması gerektiğinden bahsetmesi ve Türkiye’nin iki devletli çözüme garantör olma talebi sebebiyle Hakan Fidan’ın bu açıklaması, ‘Hamas Ankara’nın baskılarıyla silah bırakmaya ikna mı oldu?’ sorusunu akıllara getirmişti. 

Önceki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2017’de Hamas’a silah bırakarak siyasi çözüme yönelmesi için baskı yaptıklarını açıklamıştı. 

  Hamas liderlerinden Halil Hayya Associeted Press haber ajansına yaptığı açıklamada Hakan Fidan’ın Hamas’tan naklettiği ‘silahlı kanada gerek kalmayacak’ ifadesine açıklık getirdi. Halil Hayya, İsrail’in Gazze’deki 6 aylık soykırıma rağmen direnişin sahadaki kapasitesinin yüzde 20'den fazlasını yok etmediğine dikkat çekti ve şöyle dedi:

“Eğer Hamas'ın işini bitiremezlerse çözüm ne? Çözüm uzlaşmaya varmaktır. Bu konuda ortaya çıkan uluslararası karar doğrultusunda Batı Şeria ve Gazze'de tam egemen bir Filistin devletinin kurulmasını ve mültecilerin geri dönüşünü defalarca teklif ettik. Bir devlette yaşayacağız ve güvenlik içinde yaşamak için beş yıl veya daha uzun süreli ateşkes ve ateşkes kuracağız ve üzerinde anlaşacağız. Şu anda silahlarımızın işlevi nedir? Direniş ve mücadelenin işgali ortadan kaldırma işlevi vardır. İşgal biterse, işgalcilere karşı savaşan insanların, bağımsızlaşıp haklarını ve devletlerini elde ettiklerinde bu güçler ne yaptı? Siyasi partilere dönüştüler, savunma güçleri ise milli orduya dönüştü. Ulusal haklarımızı ve Filistin devletinin değerini alırsak sahip olduğumuz her şey bu devletin temel yapısı haline gelecektir” dedi.

 



Makaleler

Güncel