İsrailli subay: İsrail kuzeyi kaybetti

img
İsrailli subay: İsrail kuzeyi kaybetti YDH

Hizbullah'ın son günlerdeki operasyonları işgal altındaki Hayfa ve Akka çevresinin yanı sıra Avivim yerleşimini etkilerken, İsrailli yetkililer çaresizliklerini dile getiriyor.




YDH- İsrail medyasına göre, Yahudi “yerleşimcilerin” Lübnan sınır bölgesinden tahliye edilmesi ışığında kuzey bölgelerinde siyasi çözüm çok uzak görünüyor.

El-Meyadin’in haberine göre, İsrail medyası, Gazze'ye destek ve İsrail'in Lübnan köylerine yönelik saldırılarına yanıt olarak son haftalarda Lübnan'daki direniş operasyonlarının genişlemesiyle, işgal altındaki Filistin’in kuzeyinde “yerleşimcilerin” yaşadığı kaygı ve gerçekliği aktarmaya devam ediyor.

İsrail Kanal 12, Hizbullah'ın operasyonlarının Hayfa ve Akka ve Avivim “yerleşimine” ulaştığını kaydederek, görünürde bir son olmadığını ve siyasi bir çözümün çok uzak göründüğünü belirtti.

Söz konusu kanala konuşan İsrail ordusundaki yedek Albay Kobi Marom, “kuzeyde stratejik bir çıkmazın” olduğunu söyleyerek, Hizbullah için farkındalık açısından “muazzam bir başarı” olduğunu doğruladı.

İsrail ordusunun saldırılarının stratejik bir başarıya ulaşamadığını itiraf eden Marom, “Savaşın üzerinden 7 ay geçmesine rağmen ordu Hizbullah'ın altyapısını nasıl yok etmez?” diye sordu.

Yerleşimcilerle ilgili olarak ise Marom, yerleşim birimlerinin konsey başkanlarının “Maliye Bakanı'nın kapısında dilenciler gibi durması" nedeniyle kuzeydeki toplulukların dağıldığını ifade etti.

Marom, bu gerçek karşısında İsrail'in kuzeyi kaybettiğini vurguladı.

İsrail’in ABD'nin Los Angeles eyaletindeki eski başkonsolosu Yaki Dayan da aynı kanala yaptığı açıklamada, "Amerika'nın tüm kısıtlamaları nedeniyle kuzeyde büyük bir savaş başlatmanın çok zor olacağını" söyledi.

Kiryat Şİmona'dan yerleşimcilerin tahliyesini bir hata olarak gören Dayan, yerleşim yerlerine dönülmesi için bu hatanın üstesinden gelmek gerektiğini belirtti.

İsrail ordusundaki ‘Yamam’ birliğinin eski komutanı David Tzur ise Lübnan sınırındaki gerilimin sonuçlarını "korkunç bir felaket" olarak nitelendirdi.

İşgal altındaki toprakların kuzeyinde ticaretle uğraşan İsrailli bir yerleşimci de Kanal 12'ye yaptığı açıklamada, kuzeyde olanların “korkutucu ve çılgın” olduğunu kaydederek, “kuzeydeki İsraillilerin yüzde 20 ila 30'unun korkup şok durumunda oldukları için oraya geri dönmeyeceğini” söyledi.

Ayrıca İsrail medyası, kuzeydeki savaş nedeniyle bu yıl Meron’daki "yıllık dini kutlamanın" iptal edilmesi veya önemli ölçüde azaltılması yönünde bir karar üzerinde çalışıldığını bildirdi.

Eski Mossad yetkilisi Gail Schorsch da Kan TV'ye verdiği röportajda İsrail'in bu savaş sırasında artık kuzeyi kaybettiğini belirtti.

Lübnan’daki Direniş, İsrail askerlerinin Avivim yerleşim biriminde konuşlandığı bir binayı hedef aldığını duyurarak, askerlerin öldürüldüğünü ve yaralandığını bildirmişti.

Direniş dün, işgal altındaki Akka kentinin kuzeyindeki “Şaraga” kışlasında bulunan Golani Tugayı karargâhı ile Egoz 621 birliğinin karargâhını da hedef aldığını duyurmuştu.



Makaleler

Güncel