ABD Netanyahu’nun tutuklanmasını engellemeye çalışıyor

img
ABD Netanyahu’nun tutuklanmasını engellemeye çalışıyor YDH

Korku içindeki Netanyahu’nun UCM'nin tutuklama kararını engellemek için çabaladığı bildirildi.




YDH- İbrani basınında yer alan haberleri kaynak gösteren The Cradle, ABD’nin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarmasını engellemek için diplomatik bir çaba içerisinde olduğunu bildirdi.  

Haaretz analisti Amos Harel 28 Nisan'da yaptığı açıklamada Washington'un Netanyahu hakkında UCM tarafından çıkarılacak tutuklama emrini engellemek için "zaten" çaba sarf ettiğini söyledi.

Netanyahu’nun konuyla ilgili olarak aşırı bir endişe içinde olduğu bildiriliyor.

İsrailli gazeteci Ben Caspit, Netanyahu'nun Lahey'deki BM mahkemesi tarafından hakkında tutuklama emri çıkarılması olasılığı nedeniyle "olağandışı bir stres altında" olduğunu yazdı ve bunu önlemek için "telefonda durmaksızın bastırdığını" ekledi.

Hem Washington hem de Tel Aviv, soykırımı savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve saldırı suçları ile birlikte dört büyük uluslararası suçtan biri olarak tanımlayan 1998 tarihli UCM Roma Statüsü’nü imzalayan 124 devlet arasında yer almıyor.

İbranice yayın yapan Maariv gazetesi de Netanyahu'nun hakkında UCM tarafından yakalama emri çıkarılması ihtimalinden korktuğunu yazdı.

Konuya yakın kaynaklar gazeteye Netanyahu'nun hakkında tutuklama emri çıkarılmasını engellemek amacıyla başta ABD Başkanı Joe Biden olmak üzere uluslararası lider ve yetkililerle çok sayıda telefon görüşmesi yaptığını ve İsrail başbakanının dolaylı olarak Biden'a UCM'ye karşı harekete geçmesi için baskı yapmaya çalıştığını söyledi.

Kaynaklar, "Netanyahu uluslararası tutuklama emrinin kendisini kovuşturmaya ve tutuklamaya maruz bırakabileceğinin farkında, bu yüzden her gün bunun çıkarılmasını engellemeye çalışıyor" dedi.

Kaynaklar ayrıca, İsrail'in esir değişimi ve ateşkes anlaşması konusundaki son tutum değişikliğinin ki, şu anda bir anlaşmadan yana görünüyor, UCM kararından kaçınma çabalarının bir parçası olduğu ihtimalini de göz ardı etmedi.

Haberlere göre UCM, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi hakkında da tutuklama emri çıkarabilir.

Netanyahu’nun, "Kendimizi savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Lahey'deki mahkemenin kararları İsrail'in eylemlerini etkilemeyecek olsa da suç teşkil eden terörizm ve saldırganlıkla mücadele eden herhangi bir demokrasinin askerlerini ve yetkililerini tehdit eden tehlikeli bir emsal olacaktır" dediği bildirildi.

Bu ayın başlarında, aralarında Netanyahu'nun da bulunduğu üst düzey İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarılabileceğinin bildirilmesi, 16 Nisan'da başbakanlık ofisinde acil bir toplantı yapılmasına yol açmıştı.

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından soykırımla suçlanıyor.

Yılın başında verilen bir ara kararda İsrail soykırım işlediği için suçlu olduğu tespit edilmiş ve Gazze'ye yönelik savaşı sırasında soykırım eylemlerini durdurması ve Şerid’e insani yardımın etkin bir şekilde sağlanmasını garanti altına almak için önlemler alması emredilmişti.



Makaleler

Güncel