Eski Şin Bet şefi: Cephelerin çokluğu İsrail için bir sorun

img
Eski Şin Bet şefi: Cephelerin çokluğu İsrail için bir sorun YDH

Şin Bet'in eski başkanı, İsrail'in birçok cephede yer alması ve karar alma mekanizmasındaki eksiklikler nedeniyle şu anda zor durumda olduğunu söyledi.




YDH- İsrail basınında yer alan haberlere göre, Şin Bet'in eski başkanı Yaakov Peri, İsrail’e karşı birçok cephenin varlığının, iç siyasi bölünme ve hükümet istikrarsızlığı nedeniyle İsrail için bir sorun teşkil ettiğini söyledi.

İsrail gazetesi Maariv'e verdiği mülakatta Peri, İsrail’in çok sayıda cephede savaştığını ve yakın zamanda bunlardan hiçbirinde bir çözüme ya da karara ulaşılamayacağını söyledi.

Gazze

Peri, Refah'ı işgal planının Mısır'a yönelik siyasi çekişmeler, İsrailli esirler meselesi ve İsrail üzerindeki uluslararası baskıdan kaynaklanan iç ve siyasi engeller nedeniyle yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Kuzey Cephesi

Kuzey Cephesi'ndeki çatışmaları çok zor ve endişe verici olarak nitelendiren Peri, mevcut durumda bir çözüm bulunabilecek gibi görünmediğini ve savaşa girmenin daha büyük bir sorun yaratacağını vurguladı.

Kudüs ve Batı Şeria

Şin Bet'in eski başkanı Batı Şeria ve Kudüs'teki operasyonların seviyesinin arttığını belirterek bunun endişe verici ve sorunlu bir cephe oluşturduğunu vurguladı.

Yemen ve İran

Peri ayrıca, Yemen cephesi ve Kızıldeniz'deki tehlikelerin yanı sıra Eilat/Umm el-Raşraş ve işgal altındaki Filistin'in güneyindeki  güvenlik sorunlarını da hatırlattı.

Ayrıca, İran ile ilk kez doğrudan bir çatışmaya "şahit olduklarını" vurguladı.

Kaos, istifalar, esirler

Şin Bet'in eski başkanı, İsrail güçlerinin Gazze'deki varlığının istenmeyen ve tehlikeli sonuçları olabileceği uyarısında bulunarak, siyasi anlaşmazlık ve hükümet istikrarsızlığının ortasında bu kadar çok sayıda cephenin olmasının özel bir sorun yarattığını vurguladı.

"Ertesi gün ile ilgili bir kararın olmaması sadece düşmanlarımızın ganimetlerini artırmakta ve onları cesaretlendirmekte” diyen Peri, İsrail'in istikrar ve karar alma konusunda eksiklik gösterdiğini vurguladı.

Üst düzey İsrailli subayların istifasına da değinen Peri, bunun sadece zayıflık göstergesi olduğunu ve İsrail'in birçok cephedeki işleyişinin devamını “tehdit” ettiğini söyledi.

Peri ayrıca, mevcut "üzücü gerçeğin" Hamas ve Hizbullah'ın zafer kazanması olduğunu ve bunun, on binlerce İsrailli yerleşimcinin yerleşim yerlerini terk etmesinden ve kimsenin geri dönüp dönemeyeceğini ya da ne zaman döneceğini bilmemesinden anlaşıldığını söyledi.

Peri'ye göre, İsrailli esirler ancak "İsrail'in zor ama gerekli tavizleri kabul etmesi" halinde iade edilebilir ve bu tavizlere ne kadar erken karar verilirse esirleri o kadar erken geri getirebileceklerini vurguladı.

Peri, İsrail'in “tüm hedeflerini yerine getirmeyi" başaracağı konusunda iyimser olduğunu, ancak bunlardan bazılarının gelecekte gerçekleştirebileceğini ifade ederek, "İsrail'deki durumun iyi görünmediğini" ve "kendisine yönelik yerel ve uluslararası eleştirileri tetiklediğini" sözlerine ekledi.



Makaleler

Güncel