İsrailli liderlerin tutuklanma kaygıları arttı

img
İsrailli liderlerin tutuklanma kaygıları arttı YDH

UCM'nin olası tutuklama kararlarından endişe duyan Netanyahu, Gazze'ye insani yardımı artırdı ve Amerikalı milletvekillerinden İsrail'e destek vermelerini istedi.




YDH-  İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre, İsrailliler hakkında tutuklama emri çıkarılması ihtimali, sadece Netanyahu ya da devlet kabinesi ve İsrail'in uluslararası konumu için değil, aynı zamanda İsrail'in tüm ordu teşkilatı için de risk oluşturan tehlikeli bir dönemece işaret ediyor.

İsrailli gazeteci Nadav Eyal, birkaç ay önce Washington'dan birinin kendisine "Bibi'yi (Netanyahu) Slobodan Milošević'iniz yapın." fikrini önerdiğini yazıyor.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronot'taki haberde, Yugoslav Savaşları ve Srebrenica soykırımında önemli bir rol oynayan milliyetçi Sırp lider Milošević, son günlerini Lahey'deki bir hapishane hücresinde geçirdiği ve şu anda üst düzey İsrailli yetkililer için tutuklama emri çıkarmayı düşünen Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tarafından insanlığa karşı suç işlemekle suçlandığı belirtiliyor. 

Yedioth Ahronot'a göre, bu öneri İsrail'e ya da Başbakan Benjamin Netanyahu'ya yönelik bir soykırım suçlaması ya da Netanyahu'nun hapsedilmesi çağrısı değil.

Stratejik bir manevra olan öneri, İsrail'in savaş zamanında yaptığı hataları yalnızca Netanyahu'ya atfederek, ülkeyi birikmiş kusurlarından arındırmak ve temize çıkarmak için bir süreç başlatmak işlevi görecek. 

Bu öneri Eyal'a, 7 Ekim katliamından sadece aylar sonra, İsrail rejiminin kendisini ciddi bir küresel diplomatik çıkmazın içinde bulduğu ve umutsuzca bir çıkış yoluna ihtiyaç duyduğu bir zamanda geldi.

Sırbistan'ın uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya kalmasının ardından, Milošević'i Lahey'e teslim eden ve ulusal çıkarlar için yerel yasal prosedürleri atlatan kişi Sırp siyasi rakiplerinden biriydi. Yedioth Ahronoth'a göre Netanyahu ve İsrail rejiminin bu tarihi benzerliğin farkında olduğu anlaşılıyor. 

Buna karşılık Netanyahu son zamanlarda Gazze'ye daha fazla insani yardım ve gıda malzemesi girmesi için çabalarını yoğunlaştırdı ve bu önlemlerin tutuklama kararlarını durdurabileceğini ya da geciktirebileceğini savundu.

Dahası, savaşın başlangıcında Gazze'nin izole edilmesini savunan tutumundan hızla uzaklaşarak Erez sınır kapısının yeniden açılmasını savunmaya başladı.

Üst düzey bir güvenlik yetkilisi "Bir zamanlar Gazze ile tüm bağları koparmamızı isteyen aynı kişi şimdi Erez'in bir an önce açılması için baskı yapıyor" diyerek bu duruma tepki gösterdi.

Çarşamba günü, Başbakan Netanyahu'nun yoğun baskısı altında, Hamas'ın elit Nuhba direnişçilerinin eylemlerinin bir kısmını gerçekleştirdiği geçiş kapısı açıldı. 

Çarşamba gecesi Axios'tan Barak Ravid, İsrail'in ABD'yi, Lahey tarafından tutuklama emri çıkarılması halinde Filistin Yönetimi'ne karşı misilleme yapacağı ve potansiyel olarak onu devireceği konusunda uyardığını bildirdi.

İsrail son günlerde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ve önde gelen senatörlerle temasa geçerek UCM başsavcısı Kerim Han üzerinde baskı kurmaya çalışıyor ayrıca, tutuklama emri çıkarılması halinde ABD'de mahkemeye karşı bir yasa çıkarılması da konuşuluyor.

Bu durum Amerikan yönetimi içinde köklü bir güvensizliği yansıtıyor. Bu hafta Başbakan Netanyahu'nun rehinelerin ailelerinden UCM kararlarına karşı yürütülen çabalara katılmalarını istediği ortaya çıktı.

Netanyahu bu olası tutuklama kararını tüm ulus için bir sorun olarak görüyor ancak, iktidar mevkilerinde bulunanlar arasında ve hatta kendi koalisyonu içinde dolaşan söylentiler, Netanyahu'nun sadece kendi geleceğiyle ilgili kişisel endişelere sahip olduğu yönünde.

Nadav Eyal iktidar mevkilerinden birinin kendisine alaycı bir şekilde "Bu tür tutuklama kararları çıkarılırsa, Netanyahu'nun küresel hareket özgürlüğü yakında Vladimir Putin'inkine benzeyebilir" dediğini yazıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin tutuklama kararına Gazze Şeridi'nde görev yapmaya devam eden yedek askerler ve devam eden askeri çatışmaları yönetmeye yönelik daha geniş strateji aktörlerinin de dahil olduğu biliniyor.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre, Netanyahu'nun geciktirme, görmezden gelme ve ardından ani, panik önlemlerle tepki verme eğilimi, sorunlu yönetim tarzını örnekliyor.

Eyal, Netanyahu'nun şu ana kadar Hamas'la mücadele ederek elde edeceği Gazze için uygulanabilir bir plan hazırlamak ya da İsrailli tutukluların serbest bırakılması için uluslararası desteği etkin bir şekilde toplamak için benzer çabaları sarf etmekten kaçındığını bildiriyor. 



Makaleler

Güncel