'Katar, Hamas liderlerini sınır dışı etmeye açık'

img
'Katar, Hamas liderlerini sınır dışı etmeye açık' YDH

Times of Israel, Katar rejiminin ABD'nin Hamas liderlerini sınır dışı etme talebini yerine getirmeye açık olduğunu bildirdi.




YDH - Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, The Times of Israel'e yaptığı açıklamada Katar'ın ABD'nin Hamas liderlerini Doha'dan sınır dışı etmesi talebini kabul etmeye hazır olduğunu ve bu talebin yakında yapılabileceğini belirtti.

Amerikalı bir yetkili, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in geçen ay Katar Başbakanı Muhammed es-Sani'ye, Filistin direnişinin esir takası anlaşması tekliflerini reddetmeye devam etmesi halinde Doha'nın Hamas liderlerini sınır dışı etmesi gerektiğini söylediğini aktardı.

CIA Başkanı Bill Burns'ün cuma günü, Hamas heyetinin de cumartesi günü Kahire'ye gelmesiyle birlikte taraflar Mısırlı, Katarlı ve Amerikalı arabulucular tarafından hazırlanan ve İsrail'in yeşil ışık yaktığı son esir takası anlaşması teklifine Hamas'ın vereceği yanıtı beklerken müzakereler hafta sonu bir dönüm noktasına ulaşmaya hazır görünüyordu.

ABD, daha önceki anlaşma süreçlerinin başarısız olmasından Hamas'ı suçluyor ve en az altı haftalık acil bir ateşkes karşılığında Gazze'deki esirlerin serbest bırakılmasını öngören anlaşmanın önündeki tek engelin Hamas olduğunu iddia ediyor.

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Filistin direnişinin masadaki son teklifi reddetmesi halinde ABD'nin Doha'dan Hamas liderliğini sınır dışı etmesini talep edebileceğini belirtti.

İsrailli bir yetkili de Hamas'ın teklifi tamamen reddetmesinin beklenmediğini, bunun yerine kendi değiştirilmiş teklifiyle geri döneceğini söyledi.

Mart ayında konuyla ilgili iki yetkili, The Times of Israel'e Katar Emiri Temim bin Hamad es-Sani'nin 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonundan günler sonra Blinken'le yaptığı görüşmede Hamas liderlerinin Doha'dan sınır dışı edilmesini önerdiğini söylemişti.



Makaleler

Güncel