Amerikalıların %41'i, 5 yıl içinde ikinci bir iç savaş çıkabileceğini düşünüyor

img
Amerikalıların %41'i, 5 yıl içinde ikinci bir iç savaş çıkabileceğini düşünüyor YDH

Yakın zamanda yapılan bir kamuoyu yoklaması, Amerikalıların ülkede bir iç savaş çıkmasının muhtemel ya da çok muhtemel olduğuna giderek daha fazla ikna olduğunu gösterdi.




YDH- Rasmussen Reports tarafından yapılan bir ankete göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki her on seçmenden dördünden fazlası önümüzdeki beş yıl içinde ikinci bir iç savaşın muhtemel olduğuna inanıyor.

Araştırmaya, yaklaşan başkanlık seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip 1,105 anketör katıldı. 21-23 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma, Amerikan toplumundaki keskin ayrışmanın doğrudan çatışmaya dönüşmesinden duyulan korkunun arttığını gösteriyor.

Ankete katılanların %16'sı ikinci bir iç savaş ihtimalinin “çok yüksek" olduğuna inanıyor.

Öte yandan, katılımcıların %49'u önümüzdeki beş yıl içinde bir iç savaşın olası olmadığını söylerken, %20'si hiç olası olmadığını belirtti. 10'luk bir kesim ise emin olmadığını belirtmiştir.

Bu endişeli duyguları körükleyenin ise yaklaşan başkanlık seçimlerinde Joe Biden'ın yeniden seçilme ihtimalinin olduğu kaydedildi.

Ankete katılanların daha büyük bir kısmı, Biden'ın ikinci kez seçilmesi durumunda bir iç savaş çıkma ihtimalinin, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın kazanmasına kıyasla daha yüksek olduğunu söyledi.

Ankete katılanların %37'si Biden'ın yeniden seçilmesi halinde iç savaş çıkma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtirken, %25'i Trump'ın seçilmesine bağladı.

Trump'ın yerine Biden'ın ABD Başkanı seçilmesinden bu yana Amerikan iç savaşı olasılığına ilişkin tartışmalarda bir artış görülüyor. Konu, hükümet politikasına ilişkin çok sayıda keskin anlaşmazlıktan ve 2020 ABD Başkanlık seçimleriyle ilgili tartışmalardan kaynaklanıyor.

Amerikalılar, Ukrayna krizi gibi dış politika konularının yanı sıra kürtaj hakları, cinsiyet politikaları, göçmenlik yasaları ve anayasal haklar gibi iç politika konularında da bölünmüş durumda.

Uzmanlar bu paralelde, Amerikan toplumunun tepeden tırnağa silahlanmış olduğunun altını çiziyorlar. Sadece 2023 yılında ABD'de saldırı tüfekleri de dahil olmak üzere sivillere 15.9 milyon ateşli silah satıldığı bildirildi.

Dahası, Amerika'nın en büyük eyaleti olan Teksas'ta, eyalet sakinlerinin giderek artan bir kısmının eyaletin ABD federal hükümetinden tam bağımsızlığına daha fazla meyletmesi nedeniyle işlerin tehlikeli bir hal aldığı belirtildi.

 



Makaleler

Güncel