Jerusalem Post: Hamas yakında Mısır'ın önerisini kabul ettiğini açıklayacak

img
Jerusalem Post: Hamas yakında Mısır'ın önerisini kabul ettiğini açıklayacak YDH

Üst düzey bir Hamas yetkilisine göre Hamas liderliği rehine anlaşmasının ilk aşamasının uygulanmasını onayladı.




YDH- İsrail gazetesi The Jerusalem Post, Cumartesi günü Arap basınında çıkan haberleri kaynak göstererek Hamas'ın Mısır'ın arabuluculuk teklifini kabul ettiğini ve bunu yakında açıklayacağını iddia etti.

Habere göre Filistin gazetesi el-Kudüs duyurunun birkaç gün içinde, Katar hükümetine yakın el-Şark gazetesi ise birkaç saat içinde yapılacağını bildirdi.

El-Şark'ın Hamas'tan aktardığına göre, “Mısır ve Katar'daki arabulucu kardeşlerle yapılan son temaslar ışığında, Hamas heyeti görüşmeleri tamamlamak üzere [Cumartesi günü] Kahire'ye gidecek.”

Hamas'ın Cumartesi günü Suudi gazetesi Şark'a yaptığı açıklamaya göre Hamas heyeti Cumartesi sabahı Kahire'ye vardı. Hamas ayrıca öncelikli odak noktasının ulusal uzlaşının sağlanması ve Şerit'in yeniden inşası olacağını söyledi.

Son saatlerde Mısır, Katar, İsrail ve Hamas'ın anlaşma kapsamında serbest bırakılacak rehine sayısı konusunda görüşmeler yaptığı da bildirildi.

Kudüs'ün haberine göre Hamas, anlaşmanın üçüncü aşamasında savaşın kalıcı olarak durdurulması ve İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi için Amerikan garantileri de aldı.

Hamas'ın ayrıca görüşmelerin ön koşulu olarak kalıcı bir ateşkese gerek olmadığını, zira halen üst düzey İsrail ordu subaylarını mahkum tuttuklarını ve onları daha kalıcı bir ateşkes görüşmesinde koz olarak kullanabileceklerini söylediği bildirildi.

Hamas anlaşmayı onayladığını ima etti

Üst düzey bir Hamas yetkilisi Cumartesi sabahı N12'ye yaptığı açıklamada, Hamas liderliğinin tutuklu anlaşmasının ilk aşamasının uygulanmasını onayladığını söyledi.

Habere göre bu değişikliğe ABD, Katar ve Mısır'ın İsrail'in anlaşmanın sonuna kadar Gazze Şeridi'nden tamamen çekileceği yönündeki garantileri neden olmuş gibi görünüyor.

Arap medyasında yer alan haberlere atıfta bulunan İsrail gazetesi Maariv, üst düzey bir Suudi yetkilinin Hamas'ın Amerikan garantilerinden memnun olduğunu doğruladığını bildirdi.

N12'nin haberinde aynı kaynağın CIA Direktörü William Burns'ün Cumartesi günü Kahire'ye döneceğini ve üst düzey Hamas müzakere ekibiyle görüşeceğini söylediği kaydedildi.

Kaynak, verilen güvencelerin bir kısmının da İsrail'in anlaşmanın hiçbir aşamasında Refah'a girmeyeceği yönünde olduğunu belirtti.

Kaynak ayrıca rehinelerin ve Filistinli tutukluların sayısı konusunda da uzlaşmaya varıldığını doğruladı.



Makaleler

Güncel