Lübnan'da sağlık görevlilerinin katledildiği İsrail saldırısında Amerikan mühimmatı kullanıldı

img
Lübnan'da sağlık görevlilerinin katledildiği İsrail saldırısında Amerikan mühimmatı kullanıldı YDH

Siyonist rejimin Lübnan'da yedi sağlık çalışanının katledildiği hava saldırısında ABD menşeili mühimmat kullanıldığı belgelendi.




YDH - Guardian gazetesi tarafından yayımlanan bir analiz, Siyonist rejimin mart ayında Lübnan'ın güneyinde yedi sağlık çalışanının ölümüyle sonuçlanan hava saldırısında ABD menşeili bir mühimmat kullandığını ortaya koydu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirilen saldırı, 27 Mart'ta Hebbariye kasabasında Lübnan Yardım Derneği'ne ait bir ambulans merkezine karşı düzenlenmişti.

Yaşları 18 ile 25 arasında değişen kurbanlar gönüllü sağlık görevlileriydi.

Olay yerindeki ilk yardım ekipleri tarafından çıkarılan 500 kiloluk İsrail MPR bombası ve ABD yapımı Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatı (JDAM) kalıntıları Guardian tarafından analiz edildi.

Daha ayrıntılı olarak, gazete tarafından paylaşılan şarapnel görüntüleri İnsan Hakları İzleme Örgütü ve bir silah uzmanı tarafından bağımsız olarak doğrulandı.

Amerikan silah şirketi Boeing tarafından üretilen JDAM'lar, 500 ila 2 bin kilogram ağırlığındaki patlayıcılara takılarak bu patlayıcıları GPS güdümlü hassas füzelere dönüştürmek üzere tasarlanmış güdüm kitleri olarak öne çıkıyor.

Söz konusu mühimmatlar, İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki saldırılarında sürekli olarak kullanılmış ve ABD'den en çok talep edilen silahlar arasında yer almıştı.

Hebbariye saldırısında ele geçirilen şarapnel parçaları arasında 'MPR 500 bombası' olarak etiketlenmiş bir parça ile bombayı güdüm sistemine bağlamak için kullanılan bir JDAM'ın parçaları ve motorunun kalıntıları da bulunuyordu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yaptığı incelemede sağlık merkezine yönelik hava saldırısının gayri meşru olduğunu ve ABD'nin işgal rejimine verdiği askeri desteğin sonuçları olması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Lübnan araştırmacısı Ramzi Kaiss, gazeteye verdiği demeçte "İsrail'in ABD silahlarını yasalara uygun olarak kullandığına dair verdiği güvenceler inandırıcı değil. İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki tutumu uluslararası hukuku ihlal etmeye devam ettiğinden, Biden yönetimi İsrail'e silah satışını derhal askıya almalı," dedi.