Zaman, Mekân ve İrade

img
Zaman, Mekân ve İrade YDH

Siyonist varlık tarafından geliştirilen ve daha sonra küresel olarak satılan silahlar için bir test alanı olarak hizmet eden Filistin'in Mao ve Vo Nguyen Giap gibi geçmiş taktikçilerden ilham alarak 21. yüzyıl gerilla savaşında oynadığı kritik rol, kirpinin savunma stratejilerine benzer şekilde geniş bir tünel ağı oluşturarak doğal örtü düzenine uyum sağlamıştır.




YDH- Siyasi analist Hanna Eid'in el-Meyadin'de ''Time, Space, and the Will'' başlığıyla yayınlanan makalesi, Filistin ve Vietnam arasında paralellikler kurarken İran gibi güçlü müttefiklerin silah tedariki ve direnişe yardım konusunda sağladığı desteğe dikkat çekiyor; Filistin halkının ulusal kurtuluş ve kendi kaderini tayin etme mücadelesindeki direncini vurgulayan makale, sömürgeci işgal ve soykırımın üstesinden gelme kararlılığını farklı perspektiflerden gözlemliyor.

                                                                                                                         ***

Gazeteci Antony Lowenstein, “Filistin Laboratuvarı” başlıklı bir kitap kaleme alarak Filistin'in Siyonist varlığın küresel çapta diğer ölüm tüccarlarına sattığı silahlar için nasıl bir test alanı işlevi gördüğüne ışık tuttu.

Bu makale, Filistin'in 21. yüzyıl gerilla savaşı stratejilerinin geliştirilmesinde nasıl ön saflarda yer aldığını vurgulayarak laboratuvar benzetmesinin odağını değiştirmeyi amaçlamaktadır. İlk olarak, 1960'lar ve 1970'lerde Filistinli fedailere yol açan Mao ve Vo Nguyen Giap gibi 20. yüzyılın önemli gerilla savaşı taktikçilerini inceleyeceğiz.

Daha sonra, şehit Basil el-Arec'in Kirpi Gibi Yaşa, Pire Gibi Savaş adlı eserini inceleyecek ve direniş gruplarının Siyonist garnizon devletine karşı eylemleriyle bağlantılı olarak analiz edeceğiz.

 

Toprağın gerilla savaşının planlanması ve yürütülmesinde çok önemli bir rol oynadığı açıktır. Toprakla derin bir bağı olan ve her köşesine aşina olan insanlar, baskıcı emperyalizmle karşı karşıya kaldıklarında bile her zaman üstünlüğü ellerinde tutacaklardır.

Vietnam Halk Ordusu'nun Fransız ve Amerikan emperyalistlerine karşı kaydettiği ilerlemeyle ilgili olarak General Vo Nguyen Giap, işçiler ve köylüler arasındaki ittifaka dayanan güçlü bir ulusal cephe aracılığıyla tüm nüfusu birleştirmenin önemini vurguladı.

General Giap'ın stratejik uzmanlığı tartışılmazdır ve halk ordusunun askerleri eylemleriyle onun analizinin geçerliliğini kanıtlamışlardır. Toprağın gerilla savaşının planlanması ve yürütülmesinde çok önemli bir rol oynadığı açıktır.

Toprakla derin bir bağı olan ve her köşesine aşina olan insanlar, baskıcı emperyalizmle karşı karşıya kaldıklarında bile her zaman üstünlüğü ellerinde tutacaklardır.

Ho Chi Minh ve General Giap liderliğindeki Vietnam Halk Ordusu, araziyi emperyalist birliklere tuzak kurmak ve aynı zamanda işçi ve köylü kitleleriyle kaynaşmak için kullanmıştır. Kullanılan tuzak türleri arasında altında yılan çukurları olan sahte zeminler, yabancı birlikleri pusuya düşürmek için ağlar, emperyalist birlikleri yaralayan ve onları yaralı rezervine gönderen çivili tuzaklar yer alıyordu.

Amaç asla düşmanla yüz yüze gelmek ve büyük kayıplar verdirmek değil, onları yıpratmak, zayıflatmak ve barbarlıklarını ortaya çıkarmaktı. Bu aynı zamanda ulusal birlik ve bağımsızlığa yönelik ülke çapında yurtsever eğitim ve örgütlenme programlarını da içeriyordu.

General Giap devam ediyor: “Gerilla savaşı geniş kitlelerin savaşıdır... Düşman güçlü mü? Ondan kaçınılır. Zayıf mı? Ona saldırılır... sabit bir sınır çizgisi yoktur, cephe düşmanın bulunduğu her yerdir”.

Zaman ve mekan kullanımının yanı sıra, Vietnam halkının iradesi de emperyalist güçlere karşı verdikleri devrimci savaşta çok önemli bir rol oynamıştır. Ho Chi Minh, “Beni motive eden yurtseverlikti” derken bu duyguyu açıkça ifade etmiştir.

Siz bizden on kişiyi öldürebilirsiniz ama biz sizden bir kişiyi öldüreceğiz. Eninde sonunda yorulacaksınız. Unutmayın, fırtınalar çam ve selvi ağaçlarının güç ve istikrarlarını sergilemeleri için bir fırsattır.”

Düşmanca bir ortamda silah elde etme zorluğu da önemli bir mücadeleydi. General Giap, silahları 'savaş ganimeti' olarak elde etmenin ve ardından bir sonraki savaş için bunlarla eğitim yapmanın önemini vurgulamıştır.

Bu strateji daha sonra ele alınacak olan el-Aksa Tufanı Operasyonu'nda örneklendirilmiştir. Mao Zedong ve Halk Kurtuluş Ordusu, küresel emperyalizme önemli darbeler indiren 20. yüzyıl gerilla savaşçılarının bir diğer önemli örneğidir.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, tıpkı Vietnam'da olduğu gibi Filistinli fedailere büyük bir ilham kaynağı olmuştur. Birçok görüntüde FHKC komandolarının Mao'nun Kırmızı Kitabı'nı inceledikleri görülmektedir.

Cixin Liu'nun popüler bilimkurgu serisi “Üç Cisim Problemi ”nde insanlık bir uzaylı istilasıyla karşı karşıyadır. Uzaylılar, düşük teknolojimiz nedeniyle insanları böcek olarak görmektedir. Ancak insanlar, yok etme çabalarına rağmen böceklerin her zaman hayatta kaldığını fark ettiklerinde durumu tersine çevirirler.

Mao'nun gerilla savaşı stratejisi, düşman ilerlediğinde geri çekilmeyi, kamp kurduğunda taciz etmeyi, yorulduğunda saldırmayı ve geri çekildiğinde takip etmeyi içerir. Filistinli bir şehit-entelektüel olan Basel el-Araj bunu 'pire savaşı' olarak adlandırır.

“Kirpi Gibi Yaşa, Pire Gibi Savaş” başlıklı yazısında el-Arec, kirpi ve pirenin ekolojik analizini gerilla savaşının politik-ekonomik analiziyle ustaca birleştiriyor. Pireyi tartışırken el-Arec pirenin konduğu sahibini ısırıp kansızlığa yol açarak değil, fiziksel ve zihinsel olarak yıpratarak öldürdüğünü vurguluyor.

Öte yandan yazar, kirpiyi Filistin folklorunda derin kökleri olan büyüleyici bir yaratık olarak tasvir ediyor. Filistinlilere göre kirpi, ağlamak, umut etmek ve dilek dilemek gibi insana özgü nitelikler sergileyen tuhaf bir varlıktır.

Kışkırtıldığında, tıpkı insanlar gibi kendini savunmak amacıyla sivri uçlarını yırtıcı hayvanlara doğru yönlendirir. El-Arec, sivri uçlarının yanı sıra, kirpinin gece doğası ve aynı zamanda dinlenme noktaları olarak da hizmet veren bir tünel ağıyla birbirine bağlanan büyük yeraltı deliklerinde yaşamayı tercih etmesi gibi savunma stratejilerini de vurguluyor.

Kirpi deliğine girip çıkmak için çeşitli teknikler kullanır. Dünya tarihi açısından bakıldığında, Filistin direnişinin 21. yüzyıl için gerilla savaşının teori ve pratiğini geliştirdiğini görebiliriz. Gazze'de orman ya da ormanlık dağların yokluğunda, direniş kirpi gibi yeraltında tünel kazmış ve düşman mevzilerini atlayarak zaman ve mekanı halkımızın lehine kullanmayı sağlayan bir tünel ağı oluşturmuştur.

Direnişin tünelleri, Hamas, Filistin İslami Cihad veya Filistin Halk Kurtuluş Cephesi komandolarının küçük birimler halinde kalarak geniş bir alana saldırabildiği 'pire savaşı'nın ilerlemesine olanak sağlamaktadır. Bu durum özellikle 7 Ekim'den bu yana Siyonist düşmana maddi ve psikolojik olarak büyük zarar vermiştir. 

Gazze'nin Merkavalar ve artık kullanılmayan Siyonist ZPT'lerle (zırhlı personel taşıyıcı) dolu olması bunun kanıtıdır. General Giap'ın 'savaş ganimetlerinin' önemi konusundaki ısrarına gelince, zaman ve kanıtlar göstermiştir ki Aksa Tufanı Operasyonu'nun bu kadar başarılı olmasının nedeni, Siyonist birlikler gibi gizlenmiş ve Siyonist silahlar kullanan çok sayıda Hamas birliğinin Siyonist saflarda kafa karışıklığına neden olmasıdır. 

 

Pratikte kitleler ve devrimciler arasında derin bir bağ olduğu gibi, Filistin İslami Cihad'ın sloganında da maddi olmayan faktörlerin önemini görebiliriz: “Başlangıç noktası olarak İslam, araç olarak cihat ve hedef olarak Filistin'in kurtuluşu”. Derin dindar bir toplumda İslam, devrimcileri “tağut ”a (zalim) karşı savaşmaya teşvik eder.

Filistinliler ayrıca Gazze'ye atılan füzeleri tersine mühendislikle üretmiş, böylece farkında olmadan Siyonistler devrimci güçleri silahlandırmıştır.

Batı Şeria'da da Aslanlar Yuvası ve Cenin Tugayları gibi grupların eylemleri 'pire savaşı'nın bir başka ifadesini ortaya koymaktadır; Siyonist birlikler ara sokak labirentlerine çekilmekte, gençler tarafından taş ve molotof kokteylleriyle taciz edilmekte ve belirli bir yere varıncaya kadar burada hafif, hareketli piyade güçleri tarafından pusuya düşürülmektedir. Direniş ve halk arasındaki bu yakın ilişki ve işbirliği, halk beşiği kavramında kristalize olur. 

Pratikte kitleler ve devrimciler arasında derin bir bağ olduğu gibi, Filistin İslami Cihad'ın sloganında da maddi olmayan faktörlerin önemini görebiliriz: “Başlangıç noktası olarak İslam, araç olarak cihat ve hedef olarak Filistin'in kurtuluşu”. Derin dindar bir toplumda İslam, devrimcileri “tağut ”a (zalim) karşı savaşmaya teşvik eder.

Filistin halkının ulusal kurtuluş ve kendi kaderini tayin etme arzusu, sömürgeci işgale ve soykırıma karşı yaygın direnişlerinde açıkça görülmektedir. General Giap, Mao Zedong ve Basil el-Arec'e göre bu maddi olmayan faktörler çok önemli bir rol oynamaktadır. 

Gerilla savaşında elde edilen zaferlerin büyük bir bedeli vardır ve savaşı yüceltmeyecek olsam da, Filistin'in 21. yüzyılda gerilla savaşının geliştirilmesinde ön saflarda yer aldığını söyleyebilirim. Bu durum 1948, 1967 ve 1973 yıllarında Siyonistleri ve onların emperyalist destekçilerini konvansiyonel savaşlarla yenme girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından geldi. 

Vietnam'da olduğu gibi Filistin'in de yardım sağlayan güçlü müttefikleri var. İran direnişe sadece silah sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yerli üretim için planlar da paylaşıyor.

Dahası, 14 Nisan itibariyle İran, Siyonistlerle yüzleşmeye ve kurtuluş ateşini yanar halde tutmaya hazır, sadık bir müttefik olarak durmaktadır. Vietnam nasıl emperyalist savaş makinesini zayıflattıysa, Filistin de eninde sonunda onun sonunu getirecektir. 

Çeviri: YDH