Biden yönetiminde bir Gazze istifası daha

img
Biden yönetiminde bir Gazze istifası daha YDH

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin İçişleri Bakanlığında görev alan bir Yahudi görevli, Washington'un Siyonist rejime verdiği desteğe tepki olarak istifa etti.




YDH - ABD İçişleri Bakanlığı'nda çalışan ve Yahudi asıllı bir Amerikalı olan bir personel, Joe Biden yönetiminin İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırımını finanse etmesini ve körüklemesini protesto etmek amacıyla görevinden istifa etti.

İçişleri Bakanlığı'nda özel kalem müdürü olarak görev yapan Lily Greenberg Call, çarşamba günü öğleden sonra İçişleri Bakanı Debra Haaland'a dört sayfalık bir istifa dilekçesi sundu.

Call, dilekçesinde 'Başkan Biden'ın İsrail'in Gazze'deki soykırımına verdiği feci ve sürekli destek' karşısında 'vicdanen yönetimi temsil etmeye devam edemeyeceğini' belirterek, Biden'ı çatışmada politikasını haklı çıkarmak için Yahudileri kullanmakla suçladı.

"Yahudileri Amerikan savaş makinesinin yüzü haline getiriyor. Ve bu son derece yanlış," diyen Call, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarının ne İsrail işgali altındaki topraklarda ne de ABD'de yaşayan Yahudilerin güvenliğini sağladığını da sözlerine ekledi.

ABD'nin İsrail'in savaş suçlarına, apartheid ve işgale destek sağladığını ve meşrulaştırdığını savunan Call, "Bizim adımıza Filistinlilere yapılanlara karşı durmamızın zamanı geldi," diye konuştu.

Call, "Başkan'ın kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunma, İsrail'e silah tedarik etmeyi durdurma ve yardımı şarta bağlama yetkisi var. ABD, son sekiz ay boyunca İsrail'i sorumlu tutmak için neredeyse hiçbir koz kullanmadı. Bilakis, İsrail'i sorumlu tutmak için tasarlanmış Birleşmiş Milletler kararlarını veto ederek İsrail'in eylemlerini mümkün kıldık ve meşrulaştırdık. Başkan Biden'ın ellerinde masum insanların kanı var," vurgusunu yaptı. 

Biden yönetiminde ABD'nin İsrail'e verdiği körü körüne desteği protesto etmek için ilk istifa eden Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İşler Bürosu'nun eski Kongre ve halkla ilişkiler direktörü Josh Paul olmuş ve ardından bir dizi istifa gelmişti.

Call'un istifası, görevlinin hem Başkan Biden'ın hem de Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in kampanyalarına aktif olarak katılması ve istifa ederken Yahudi mirasına vurgu yapması nedeniyle dikkat çekici.

Ocak ayında ABD Eğitim Bakanlığı'nın üst düzey bir danışmanı Gazze savaşı nedeniyle istifa etmiş ve ABD'nin İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanına verdiği destek konusunda yönetimde yaşanan ayrışmalar nedeniyle istifa eden ikinci yetkili olmuştu.

Bakanlığın Filistin asıllı Amerikalı tek siyasi ataması olan Tarık Habaş, 'milyonlarca masum hayatı tehlikeye atan' bir yönetime daha fazla hizmet edemeyeceğini bildirmişti.

Bu hafta başında ABD askeri istihbarat yetkilisi Binbaşı Harrison Mann da Washington'un İsrail'in Gazze'deki savaşına ve Filistinlilere verdiği zarara verdiği 'neredeyse kayıtsız şartsız destek' nedeniyle istifa ettiğini duyurmuştu.



Makaleler

Güncel