İsrail’in Şam’a saldırı fiyaskosu

img
İsrail’in Şam’a saldırı fiyaskosu YDH

İsrail rejimi dün gece Suriye’ye füze saldırısında bulundu, Suriye ordusu S-300’leri kullanma gereği duymadı.




YDH-İran’ın Tasnim haber ajansı, İsrail rejiminin dün Suriye’ye yönelik saldırına ilişkin ayrıntılı bir habere yer verdi.

Habere göre dün gece saat 20 ve 21 sıralarında İsrail rejimi yaklaşık 45 dakika boyunca Suriye’ye saldırıda bulundu ve çeşitli hedeflere 70’ten fazla füze attı. Suriye ordusuna ait hava savunma sistemlerinin derhal karşılık verdiği u saldırıyla ilgili olarak birkaç noktaya dikkat çekilebilir.

Bu füzeler Suriye’deki en az üç hedefe fırlatıldı: 

1- Şam’ın güneyindeki Kisva bölgesi, 2- Kuneytra, Şam, Dera üçgenindeki ed-Dimas, 3- Şam’ın güneyindeki el-Kenakir bölgesi. Bu hedeflerin tümü askeri üslerdi.

İsrail rejimi, Suriye ordusunun bu füzelerden sadece birkaç tanesini karşılayabildiğini ve imha edebildiğini, geri kalan tüm füzelerin ise isabet ettiğini  iddia etti. 

Suriye haber ajansı SANA ise askeri kaynaklardan naklen İsrail’in tüm füzelerinin imha edildiğini duyurdu.

İsrail’in fırlattığı füzelerle ilgili haberler farklılıklar gösteriyor. Bazı haberlere göre bu saldırıları İsrail uçakları gerçekleştirdi, bazılarına göre saldırıda bir İsrail uçağı düşürüldü, bazılarına göre bu füzeler havadan karaya füzeler değil, karadan karaya füzelerdi ve uçak da düşmedi.

Bazı haberlerde İsrail rejiminin işgali altındaki Golan’da büyük bir patlamanın meydana geldiği bildirildi. Bundan dolayı bazıları Suriye füzeleri tarafından vurulan bir İsrail uçağının düşmüş olabileceğini öne sürdü.

İsrail ordusu, patlamanın Suriye’ye ait bir karadan havaya füzenin Golan’a düşmesinden kaynaklandığını söyledi.

İsrailli bazı haber kaynakları ise Suriye’den Golan tepelerine doğru gelen çok sayıda ışıklı cisim gördüklerini ve bunun ardından o patlamanın duyulduğunu bildirdi.

75 gün sonra ilk saldırı

İsrail rejiminin Suriye’ye yönelik son füze saldırısı bundan 75 gün önce olmuştu. Bundan dolayı İsrail’in dünkü (29 Kasım) saldırısının sebepleri ve hedefleriyle ilgili olarak çeşitli ihtimaller söz konusu.

Tabi İsrail saldırıların İran üslerini hedef aldığını iddia etti, bunun sebebinin de İran’a ait silah yüklü Boing 747 tipi bir uçağın Beyrut havaalanına inmesi olduğunu söyledi. Beyrut havaalanı ile Suriye’ye saldırı arasındaki ilgiyi varın siz kurun.

Bazı analistlere göre İsrail’in 75 gün sonra yeniden saldırıda bulunmasını birkaç sebeple açıklıyor:

A) Rus S-300’lerinin işlevselliğini, kör noktalarını, İsrail rejiminin veya Amerika, İngiltere ve Fransa’nın daha sonra yapacağı daha büyük bir saldırı için test etmek. Nitekim bölgedeki hareketlilik dikkate alındığında böylesi bir saldırı çok da uzak bir ihtimal değil.

Son olarak S-300’lerin operasyonel komutası eğitimi alan Suriye ordusu personeline teslim edilmişti.      

Elbette Suriye ordusu komutanlığı zekice bir tercihle İsrail’in fırlattığı füzelere karşı S-300’leri değil “RSAM” ve “S-200” gibi eski füze savunma sistemlerini kullandı. Bunlar modernize edilmiş füze sistemleriydi ve daha önce de İsrail’in bir uçağını düşürmüştü.

B) Terörist gruplarla savaşmakta olan Suriye ordusuna yönelik bir psikolojik baskı oluşturmak da bu saldırının bir diğer hedefi olabilir. 

Nitekim terörist gruplar İdlib ve Hama’da birkaç eksende Suriye ordusuna yönelik saldırılar başlattı ve Türkiye ile Rusya’nın imzaladığı Soçi anlaşmasından yararlanarak yeni yerler ele geçirmeye çalışıyor.   

Aynı şekilde, Suriye Demokratik Güçleri de Fırat’ın doğusunda hareketliliğini arttırırken Amerika ise Fırat’ın doğusundaki bu güçlere ağrı ve yarı ağır silah göndermeye devam ediyor. Ayrıca Amerika’nın buradaki yasadışı askeri üslerinde başka bazı Batılı ülkelere mensup askerler de yer alıyor. 

C) Bu saldırı, Amerika’nın ve diğer bazı Batılı ülkelerin İdlib’de kimyasal silah kullanıldığı iddiasıyla yeniden Suriye ordusu mevzilerine saldırısı için bir provokasyon olabilir. 

Nitekim Doğu Guta operasyonu devam ederken Amerika, İngiltere ve Fransa bu gerekçeyle Suriye ordusu mevzilerine saldırı düzenlemişti. Bu arada teröristlerin başta Fransa olmak üzere bazı Batılı ülkelerin yardımıyla kimyasal madde nakli gerçekleştirdiğine dair çok sayıda haber yayımlanıyor. 

D) Suriye krizinin başlamasıyla birlikte Suriye ordusu ülkedeki hava hakimiyetini neredeyse kaybetmişti. İsrail uçakları bu durumdan yararlanarak hiçbir engelle karşılaşmadan Suriye hava sahasında istediği gibi dolaşabiliyordu. Ancak Suriye hava savunmasının güçlenmesiyle birlikte artık Suriye hava sahası İsrail için eskisi gibi güvenli değil ve İsrail bu konudaki üstünlüğünü kaybetmek istemiyor. 

E) İsrail rejimi Gazze direnişiyle yaklaşık 3 gün sürdürebildiği savaşının ardından ordusunun ve siyasi yönetiminin yaşadığı ağır başarısızlık sebebiyle yoğun eleştirilerin hedefi oldu. İsrail rejiminin Suriye’ye yönelik son saldırısı Gazze yenilgisi sonrası yapılan baskıları azaltmaya yönelik olabilir.     

İsrail rejimi bu tür adımlarla hem ordusunun bozulan moralini yükseltmeyi hem de yapılan eleştirileri biraz olsun azaltmayı hedefliyor olabilir.

İsrail ordusunun birkaç gün önce düzenlediği askeri tatbikatı da bu çerçevede düşünmek mümkün.



Makaleler

Güncel