Irak’ta hükümet anlaşması iddiası

img
Irak’ta hükümet anlaşması iddiası YDH

Sadr grubu ile Koordinasyon Çerçevesi adlı siyasi platformun yeni kurulacak hükümet konusunda anlaşmaya vardığı öne sürüldü.




YDH- Arabi 21’e açıklamada bulunan Iraklı siyasi kaynaklar, Mukteda Sadr liderliğindeki Sadr grubu ile çok sayıda Şii siyasi grubun oluşturduğu Koordinasyon Çerçevesi adlı siyasi platformun meclis başkanı ve yardımcıları ile başbakanın seçimi konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

Haberde önümüzdeki Pazar günü yapılacak olan Irak parlamentosunun ilk toplantısında meclis başkanının seçilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Sadr grubu ile Koordinasyon Çerçevesi adlı siyasi platformun, özelde ise Hadi Amiri liderliğindeki Fetih İttifakının anlaşması ile Kanun Devleti ittifakı lideri Nuri el-Maliki’nin hükümet dışında bırakılacağını iddia etti.

Söz konusu kaynakların iddiasına göre yeni hükümetin başbakanı, Şii siyasi grupların uzlaşmasıyla belirlenecek. Yeni başbakan Mukteda Sadr’ın önereceği beş kişi arasından seçilecek; ancak Koordinasyon Çerçevesi platformunu oluşturan siyasi gruplar da önerilen isimlerden bazılarını kabul veya reddedebilecek.  

Cumhurbaşkanının nasıl belirleneceği konusunda da açıklamada bulunan kaynaklara göre Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), cumhurbaşkanı konusunda yaklaşık olarak anlaşmaya vardı.

Varılan anlaşma çerçevesinde yeni cumhurbaşkanının Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden olması konusunda anlaşma sağlandığını belirten kaynak, KDP Lideri Mesud Barzani’nin itirazından dolayı Berham Salih’in ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmesine ihtimal vermediğini söyledi.

Habere göre Sadr grubuna mensup siyasi bir kaynak da anlaşmaya varıldığını reddetmedi ve “Siyasette her şey mümkündür, anlaşmalarda hiçbir kırmızıçizgi yoktur. Ancak bir uzlaşma olursa bu, hükümette denge ve katılıma dayalı olan önceki anlaşmalar gibi olmayacak; çünkü geriye dönüş söz konusu değildir” dedi.

Sadr hareketine mensup olan kaynak, “Sadr grubu ve diğer siyasi gruplar, Irak’ta yeni bir siyasi proje kurmaya ve vatandaşların siyasi sürece güven duymasını sağlamaya çalışıyor. Dolayısıyla yeni hükümete herkesin katılması, önceki hükümetlerde olanları değiştirmeyecek” dedi.

Iraklı siyasi analistlerden Ganim el-Abid, ise “Sadr, Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti ittifakı hariç olmak üzere Koordinasyon Çerçevesi’ndeki siyasi grupları kendilerine katılmaya davet etti. Bu, Sadr grubunun tüm partileri kabul ettiği anlamına geliyor” dedi.

Mukteda Sadr’ın kurulmasını istediği “çoğunluk hükümeti” konusunda da açıklamada bulunan Ganim el-Abid, “Tüm veriler Mukteda Sadr’ın çoğunluk hükümeti kurma niyetinde olduğunu gösteriyor. O, öteden beri bunu istiyor ve muhalif taraflar ise bunu engelleyebilecek parlamento gücüne sahip değil” dedi.