İsrail’de ölü sayısı artmıyor; ama asker ihtiyacı artıyor!

img
İsrail’de ölü sayısı artmıyor; ama asker ihtiyacı artıyor! YDH

Asker kayıpları konusunda basına sıkı bir sansür uygulayan İsrail rejiminin, ölü sayısını sabit tutup yaralı sayılarını azaltması dikkat çekti.




YDH- İsrail rejimi, altıncı ayına giren savaşta kaybettiği askerlerinin yerini doldurması için Haredi diye adlandırılan Ultra Ortodoks Yahudileri dahi askere çağırmayı gündemine aldı. 

İsrail kamuoyunca gerginliğe ve hatta iç çatışmaya sebep olan Haredilerin askere alınması konusu rejimin ciddi bir asker ihtiyacıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Ancak İsrail rejiminin açıkladığı resim rakamlar, ölen veya yaralanan asker sayılarının azaldığını gösteriyor.

Savaş uzadıkça açıklanan ölü ve yaralı sayısının yükselmesi gerekirken, rejimin rakamları giderek azalıyor.

 İsrail rejimi, ‘sivil’ ölümlerine ilişkin rakamlarda oldukça cömert davranırken ölen veya yaralanan askerlerin açıklanması ve basında duyurulması rejimin iznine bağlı.

Ancak rejimin kendi resmi rakamlarında da çelişiler dikkat çekici boyuta ulaştı. 

İsrail rejimi savaşın başlarında yaralı sayısını 3160 olarak açıklamıştı. Gazze’deki çatışmalar arttıktan sonra 8 askerinin yaralandığını belirten rejim, yaralı sayısının 3160’a ulaştığını açıkladı!

Daha sonra İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’ye yapılan kara saldırısı ile yaralananların sayısının 1523 olduğunu! belirtti ve bunlardan 490’ının durumunun kritik olduğunu söyledi.

Benzer durum rejimin açıkladığı ölü sayıları için de geçerli. İsrail rejimi savaşta ölen askerlerinin sayısını ise 597 olarak açıkladı. Ancak sadece 597 asker kaybeden bir rejimin neden toplumsal gerilimlere ve çatışmalara sebep olmasına rağmen Haredileri askere almaya çalıştığını açıklayamadı. 

     



Makaleler

Güncel