Google, İsrail ordusunun hizmetinde

img
Google, İsrail ordusunun hizmetinde YDH

Elde edilen bir sözleşme, Gazze savaşı sırasında Google Cloud'un İsrail ordusu ile anlaştığını gösteriyor.




YDH- New Arab haber sitesinin aktardığına göre, 27 Mart tarihli bir sözleşme taslağı, Google'ın İsrail ordusuna hizmet sağladığını ve Gazze savaşı sırasında ortaklığını derinleştirmek için görüşmeler yaptığını gösteriyor.

New Arab, ‘Time’ tarafından görüntülenen bir belgenin, Google'ın İsrail ordusuna bulut bilişim hizmetleri sağladığını ve teknoloji firmasının Gazze savaşı sırasında Tel Aviv ile ortaklığını derinleştirmek için görüşmeler yaptığını gösterdiğini açıkladı.

27 Mart tarihli bir sözleşme taslağı, ordunun Google Cloud'da kendi ‘landing zone’ya sahip olduğunu gösteriyor. Bu bölge, Google tarafından sağlanan bilişime güvenli bir giriş noktası olup, ordunun verileri depolayıp işlemesine ve yapay zeka hizmetlerine erişmesine olanak tanıyor.

İsrail ordusunun ayrıca, bulut erişimini genişletmek ve "birden fazla birimin" otomasyon teknolojilerine erişimini sağlamak için Google'dan danışmanlık yardımı istediği bildirildi. Google danışmanlık ücreti olarak 1 milyon doların üzerinde fatura kesmiş ancak "Nimbus projesi" nedeniyle yüzde 15 indirim sağlamış.

Belgede, Google'ın danışmanlık hizmetlerinin ordunun Google Cloud ‘landing zone’ için "mimari tasarım, uygulama rehberliği ve otomasyona yardımcı olmak" olduğu belirtiliyor.

Sözleşme, ordunun bulut mimarisini geliştirmeye yönelik daha geniş bir projenin "2. aşamasını" tanımlıyor.

TIME'ın haberine göre, sözleşmede projenin "2. aşaması" için ordunun "Landing zone’nin birden fazla birime ve alt birime hizmet vermesini sağlamak" ve "Google'ın farklı birimlerin yararına olacak öncü uygulamalarına dayalı olarak ‘Landing zone’da birkaç farklı otomasyon modülü oluşturmak, uygun süreçleri desteklemek ve Google araçlarını kullanarak güvenlik ve yönetişim mimarisi için öncü uygulamaları uygulamak" istediği belirtiliyor.

1. Aşama açıklanmıyor ancak Google'ın "genel bulut stratejisinin bir parçası olarak ve [Savunma Bakanlığı'nın] uygulamaları Google Cloud Platform'a taşımasını sağlamak için bir Google Cloud Landing Zone altyapısı" kurduğu daha önceki çalışmalara atıfta bulunuyor.

Sözleşme ne Google ne de ordu tarafından imzalanmış olsa da bir Google çalışanı tarafından belgelere yapılan yorumda, sözleşmenin çalıştırılabilir bir kopyasının talep edildiği ve imzaların "bir İsrail/Nimbus anlaşması olduğu için çevrimdışı olarak tamamlanacağı" belirtiliyor.

Google ve Amazon, İsrailli yetkililere yapay zeka ve bulut depolama olanakları sağlamak üzere İsrail hükümeti ve ordusuyla 1,2 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı: Project Nimbus. Bunun üzerine teknoloji devlerinin bir grup anonim çalışanı Guardian'da yayınlanan bir mektubu imzalayarak bu projeyi kınadı.

İsrail, Gazze'deki askeri hedefleri seçmek için yapay zekayı kullanmakla ve Filistin'i daha sonra dünya çapında satacağı gözetleme ve casusluk teknolojileri için bir test laboratuvarı olarak kullanmakla suçlanıyor.

‘Local Call’ ve ‘+972 Magazine’ tarafından yürütülen bir araştırma, ordunun Gazze'deki hedefleri belirlemek ve bombardımanları yönlendirmek için 'Lavender' olarak bilinen bir yapay zeka aracı kullandığını ortaya çıkarmıştı.

Sözleşme, ordunun Google Cloud'u hangi askeri uygulamalar için kullandığını belirtmese de teknolojinin hedefleme amacıyla kullanıldığına dair bir kanıt bulunmuyor. Ancak Time'a konuşan Google çalışanları, dev şirketin müşterilerinin, özellikle de İsrail gibi devletlerin bulut altyapısıyla neler yaptığını izleyemeyeceğini söyledi.

New Arab, Google'ın İsrail ordusuna yönelik danışmanlık hizmetlerinin 14 Nisan'da başlayacağının ve tamamlanmasının bir yıl süreceğinin tahmin edildiğini kaydetti.



Makaleler

Güncel