İsrail medyası: İsrail stratejik başarısızlığa uğradı

img
İsrail medyası: İsrail stratejik başarısızlığa uğradı YDH

İsrail gazetesi, İsrailli yetkililerin İran'ın "tereddütlü" olduğunu ve sınırlı bir karşılık vereceğini varsayarak büyük bir hata yaptıklarını bildirdi.




YDH- İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, İran'ın Şam'daki konsolosluğunun hedef alınmasına verdiği misilleme gecesinin İsrail için "stratejik bir saçmalık" olduğunu söyledi.

İsrail'in yaşadığı "stratejik başarısızlıktan" söz eden gazete, "İsrail'in iki hafta önce Suriye'deki İran konsolosluğundaki üst düzey Devrim Muhafızları danışmanlarına suikast düzenledikten sonra kendisini felç eden gerilimin ortasında iki hafta boyunca esir kaldığını" belirtti.

Gazete, "Kuzey ve Güney'de şu anda olduğundan çok daha karmaşık bir çatışmaya yol açabilecek bir suikast neden gerçekleştirildi, üstelik oradaki hikâye de henüz bitmemişken?" diye sordu.

Başbakan Netanyahu'yu, hükümetini, askeri ve güvenlik üst düzey yetkililerini hedef alan yayın organı, alaycı bir üslupla "Daha önce Refah'ı işgal planlarını defalarca onaylayan liderler ki, bu henüz gerçekleşmedi, Tahran'ı nasıl tehdit edebilirler?" diye sordu.

Söz konusu yayın organı, bu başarısızlığa verilecek cevabın "bir başka klasik İsrail cevabı", yani "yanlış, yanıldık, hata yaptık" olacağını belirtti.

Aynı şekilde, istihbarat tahminlerinin, İsrail ordusunun Şam'da, egemen İran topraklarında bir adamına suikast düzenlemesi halinde İran'ın "çalışma şeklini değiştirmeyeceğini" gösterdiğine dikkat çekti.

İsrail ateş çemberini yakından görmenin eşiğinde

Yedioth Ahronoth, İsrailli yetkililer "İsrail'in artık tehdit edecek durumda olmadığını, güven vermeyen bir hükümete sahip olduğunu, ordusunun birden fazla kez hata yaptığını ve bunu nasıl telafi edeceğini bilmediğini unuttular." dedi.

Yayın organı ayrıca, "İsrail'in kendisini çevreleyen ateş çemberini yakından incelemenin eşiğinde olduğunu" bilerek suikast operasyonunun "acil" olup olmadığını sorguladı.

Gazete, "Düşman tarafından atılan dramatik adımlar söz konusu olduğunda İsrail'in farklı düşünmekten hoşlanmadığı bir kez daha kanıtlanmış oldu." dedi.

Bu bağlamda gazete, "İsrail'in Hamas'ın Kudüs'ü bombalamayacağına ve kapsamlı bir savaşı göze almayacağına inandığı" 2021'deki Kudüs-ü Şerif savaşını hatırlattı ve bu düşünce tarzını "Hamas'ın caydırıldığına inandığı 7 Ekim'e kadar sürdürdüğünü" hatırlattı.

Yedioth Ahronoth ayrıca, Şam'daki İran Konsolosluğu’na düzenlenen saldırıda Devrim Muhafızları liderlerinin öldürülmesinin, İran'ın "tereddütlü" olduğunu varsayan yanlış bir değerlendirme olduğu ve Tahran tarafından başlatılan "tarihi bir saldırıya" dönüştüğü sonucuna vardı.



Makaleler

Güncel