İran'ın operasyonun Filistin direnişine etkisi

img
İran'ın operasyonun Filistin direnişine etkisi YDH

El Meyadin analisti İran'ın İsrail'e yönelik operasyonunun başta Batı Şeria olmak üzere Filistin direnişine yönelik etkilerini değerlendirdi.




YDH- Beyrut'tan yayın yapan  el-Meyadin'e televizyonu analisti Myriam Charabaty, Gazze'den Batı Şeria'ya örülen direnişin İran'ın Gerçek Söz operasyonuyla değerlendirildiğinde Batı Asya'da varoluşsal bir savaş anlamına geldiğini belirtti.

Son aylarda Batı Şeria rahatsız edici bir eğilime tanık olmuştu: yerleşimcilerin Filistinlileri ve köylerini hedef alan saldırılarında artış.

El-Meyadin'de editör olan Myriam Charabaty'e göre, Aksa Tufanı, El Kassam Tugayları tarafından gerçekleştirilmiş olsa da, Direniş Ekseni olarak bilinen grubun öncülüğünde Özgür Filistin mücadelesinin derin köklerinden filizlenmişti. 

Maşrık'tan Mağrip'e (Doğu'dan Batı'ya), Arap ve İslam dünyasının dört bir yanına yayılan Gazze Şeridi, Batı Şeria ve işgal altındaki Filistin'de yaşanan olaylar geniş çaplı bir tepkinin fitilini ateşledi. Bu gelişmeler zincirleme bir reaksiyona yol açarak sadece Batı Şeria'a da değil, İsrail'in "savaşlar arası çatışması" tarafından körüklenen ötesinde de gerginliklere yol açtı.

Bu çatışmalar, İsrail'in Şam'daki konsolosluğuna yaptığı saldırının ardından İran'ın dikkat çekici misillemesini hızlandırdı. Bu olayları anlamak, bölgesel güç dinamiklerinin uzun süredir devam eden çatışmalar ve direniş hareketleriyle kesiştiği daha geniş bir jeopolitik manzara içinde bağlamsallaştırmayı gerektiriyor.

Direnişin ateşi İsrailli yerleşimcileri kovdu

İsrail hükümeti 7 Ekim'den bu yana 250 binden fazla İsrailli yerleşimcinin yerleşim yerlerinden çıkarıldığını kamuoyuna duyurdu.

Büyük ölçüde yerli Filistinli ve Arap topluluklarından etnik olarak arındırılmış topraklar üzerinde inşa edilen bu yerleşimler, işgal altındaki Filistin'in hem kuzey hem de güney bölgelerini kapsayan Direniş operasyonlarının hedefi haline geldi.

Güneyde, özellikle de bir zamanlar Gazze Şeridi'nde kuşatma altında tutulan Filistinlilerin ikamet ettiği Gazze'de, Filistin Direnişi'nin İsrail ayrım duvarlarını aşarak yerleşimlere girmesinin ardından kapsamlı bir tahliye gerçekleşmiş ve bu yerleşimlerin çevresi birçok kez Tel Aviv'e kadar ulaşan füze yağmuruna tutuldu.

Tahliye, kuşatma altındaki Şerit'in sınırları boyunca yerleşimcilerin varlığını önemli ölçüde azalttı. Birçok yerleşimci İsrail'in merkezine taşınırken, diğerleri işgal altındaki topraklara dağıldı. Bazıları ise İsrail'e yerleşmeden önceki uyruklarına göre, başta Avrupa veya Amerika kıtası olmak üzere menşe ülkelerine dönmeyi tercih etti.

Kuzeyde, Hizbullah ve diğer grupların öncülük ettiği Direniş operasyonları, İsrailli gazeteciler ve Direniş kaynaklarının bildirdiğine göre, İsrailli yerleşimcileri Lübnan sınırındaki yerleşim yerlerini 5 ila 8 kilometre derinliğe kadar boşaltmaya zorladı.

İsrail'in sözde kuruluşundan bu yana benzeri görülmemiş olsa da, bu tahliyeler bekleniyordu. Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah daha önce İsrail ile bir sonraki savaşta yerleşimcilerin yerleşim yerlerini terk etmeye zorlanacağını vurgulamıştı ve sözlerinin doğruluğu bir kez daha kanıtlandı.

Bu stratejik değişim, 2006 ve 2000 yıllarında olduğu gibi İsrail'in Lübnan'da çatışmaları kışkırtmasına izin vermek yerine çatışmayı İsrail'e getirmeyi amaçlıyor. İsrail'in caydırıcılığı azaldıkça, yerleşimciler için geri dönüşü olmayan bir seçimle karşı karşıya oldukları giderek daha belirgin hale geliyor: ya işgal altındaki Filistin'i terk edecekler ya da işgal altındaki Filistin'in başka bir yerinde başka bir Filistinlinin evini işgal edecekler.

7 Ekim'de kaybedilenleri telafi etmek

El-Meyadin'den Myriam Charabaty, İsrailli yerleşimciler 7 Ekim'den sonra günlük yaşamlarında bile yeni bir gerçeklikle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Yerlerinden edilen yerleşimciler, başlangıçta kendilerine vaat edilen maddi kazanımların peşinde İsrail'e göç ettikten sonra şimdi yaşam standartlarının düşmesiyle karşı karşıya kaldı.

Bunun yerine, yerleşimciler artık yerli Filistinlilere karşı ayrıcalıklarını korumak için bile değil, İsrail işgal güçlerinin Şerit'te veya Kuzey Cephesi'nde hedeflerinden hiçbirine ulaşamadığı bir zamanda evlerini ve kendilerine vaat edilen maddi kazanımların geri kalanını kaybettikleri için sadece günlük ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele ediyorlar.

Bu noktada, İsrailli yerleşimcilerin geleceğin daha iyi olabileceğine dair bir umudu artık kalmadı. 

Dahası, İsrail'in caydırıcılığının zayıflaması nedeniyle, bir zamanlar Hizbullah, Hamas ve İran gibi bölgesel güçlere karşı kendilerini üstün hisseden yerleşimciler, şimdi 1948 Nakba ve 1967 Altı Gün Savaşı sırasında ele geçirdikleri topraklardan kovuldukları için öfke duyuyorlar. 

Bu öfke, Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik saldırıların artmasına ve önceki şiddet seviyelerini aşmasına neden oldu.

Aynı zamanda Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich gibi İsrail hükümet yetkilileri, alışılagelmiş askeri eğitimin ötesine geçerek tüm yerleşimcileri silahlandırmaya çalışıyor. Bu silahlanmanın "terörizmle mücadele" için olduğu söyleniyor ancak 1948 Nakba'sında rol oynayan Haganah gibi tarihi Siyonist örgütleri canlandırmayı amaçlıyor.

Charambaty, İsrail'in etnik temizlik politikalarının, yerleşimcileri Gazze'deki İsrail güçleri ve 1948'deki Haganah ile benzer şiddet eylemleri gerçekleştirme konusunda cesaretlendirdiğini belirtmenin önemli olduğunu söylüyor.

Kurtuluşa giden yolda bir sonraki durak: Batı Şeria ve Doğu Şeria

Yerleşimciler, İsrail şehirlerindeki aşırı kalabalık ve ekonomik sorunlar nedeniyle Filistinlilerin evlerini ve köylerini ele geçiriyor.

Bu durum bir süredir devam ediyor ve Yacob gibi yerleşimciler eylemlerini "Ben çalmazsam başkası çalar" diyerek meşrulaştırıyor.

İsrail güçlerinin desteğiyle yerleşimcilerin neden olduğu şiddet ve yıkım Filistinliler arasında öfkeye neden oluyor. İsrail hükümetinin Batı Şeria ve Şeyh Cerrah'ta sürekli toprak gasp etmesi de bu öfkeyi arttırıyor. Baskıcı uygulamalar ve şiddet arttıkça, daha fazla insan özgür bir Filistin ve haysiyet için silahlı direnişe yöneliyor.

İsrail şehirlerinin aşırı kalabalık olması ve ekonominin zora girmesi, yerleşimcilerin Filistinlilerin evlerini ve köylerini ele geçirmesine yol açıyor. Yacob gibi yerleşimcilerin "Ben çalmazsam başkası çalar" dediği bu durum bir süredir yaşanıyor. İsrail güçlerinin desteğiyle yerleşimcilerin neden olduğu şiddet ve yıkım Filistinlileri öfkelendiriyor.

İsrail hükümetinin Batı Şeria ve Şeyh Cerrah'ta sürekli toprak gasp etmesi de bu öfkeyi körüklüyor. Baskıcı uygulamalar ve şiddet arttıkça, daha fazla insan özgür bir Filistin ve haysiyet için silahlı direnişe yöneliyor. 

Charambaty, Batı Şeria'da Direniş'in Cenin, Nablus ve Tulkarm gibi bölgelerde kurtarılmış bölgeler oluşturmaya başladığını belirtiyor. 

Ancak son zamanlarda yerleşimcilerin saldırıları, Direniş'in güçlü bir destek ve gelişmek için uygun bir ortam kazandığı mülteci kamplarından daha uzak olan Ramallah ve Nablus vilayetlerindeki bölgeleri hedef aldı.

Bu tırmanış, 7 Ekim'de başlayan operasyonu genişleterek ve çatışmayı işgal altındaki Filistin'in kalbine taşıyarak Batı Şeria genelinde yaygın bir intifadaya yol açabilir. Birçok şehri kuşatan İsrail işgal güçlerinin bu yerleşimci saldırılarına dahil olması bu sonucu daha da olası kılıyor.

Bu saldırılar, İran füzelerinin "İsrail'i" sarstığı bir ara dışında, 4 gündür devam ediyor. Böyle bir İntifada'nın sonuçları, varoluşsal niteliği nedeniyle, nüfusun yaklaşık %80'inin Filistinli olduğu Ürdün Nehri'nin Doğu Yakası'nda da huzursuzluğa yol açabilir.

Kurtuluşu aceleye getirmenin hiçbir faydası yok aksine, kurtuluşun kaçınılmaz hale gelmesi için yavaş yavaş olgunlaşması gerekir.

İran'ın misillemesinin bağlamı

İran'ın misillemesi Batı Şeria ve Filistin'in kurtuluşu ve Batı'nın bölgedeki hakimiyetinin sona ermesi için devam eden mücadele bağlamında anlaşılabilir.

Filistin'deki İsrail işgaline misilleme yaparak İran, İsrail'i yenmek ve ABD'yi bölgede kontrol altına almak ortak hedefine yönelik operasyonları koordine edecek askeri kabiliyete ve stratejik sabra sahip, birbirine bağlı gruplardan oluşan bir ağ olan Direniş Ekseni'ni güçlendirdi.

İran'ın başarılı yanıtı Filistin'in kurtuluş mücadelesinde yeni bir sayfa açmış ve Eksen'in hem Gazze hem de Batı Şeria'daki Direniş'e verdiği desteğin altını çizdi. 

Filistin Direnişi liderlerinin de vurguladığı gibi, ister El Kassam Tugayları, ister Kudüs Tugayları ya da diğerleri olsun, İran ve Direniş Ekseni özellikle de Suriye ve Hizbullah, Şerit'in güçlendirilmesi ve uzmanlık aktarımında kilit bir rol oynadı.

 

Büyük resmi düşünün, öfkenizi doğru zamana saklayın

İsrail'in silahsız sivilleri hedef alarak sürdürdüğü soykırıma rağmen Direniş güçlü bir şekilde ayakta durmaya devam ediyor. İsrail işgal güçlerinin hayal bile edemeyeceği pusular kurarak her seferinde bir düzine insanın hayatına mal olmaya devam ediyor.

Filistin Direnişi liderlerinin de vurguladığı gibi, ister El Kassam Tugayları, ister Kudüs Tugayları ya da diğerleri olsun, İran ve Direniş Ekseni özellikle de Suriye ve Hizbullah, Şerit'in güçlendirilmesi ve uzmanlık aktarımında kilit bir rol oynadı.

Tıpkı Şerit'te olduğu gibi, Direniş Ekseni'nin Batı Şeria'nın ve Direniş'in yok edilmesine izin vermeye niyeti yok ve masayı "İsrail" ve Batı'nın başına çevirmek için elinde birkaç numara var.

Bu bağlamda, Filistin'i özgürleştirme mücadelesinin Sykes-Picot Anlaşmalarıyla çizilen Filistin varlığının ötesine geçtiği, ancak "İsrail" olarak bilinen bariyer devletinin yıkılmasıyla bunu başarma yeteneğine sahip pusula olarak Filistin ile tarihi Arap dünyasının yeniden ortaya çıkmasını içerdiği unutulmamalıdır.

El-Meyadin editörü, ''Olaylar nispeten hızlı gelişir; ancak kurtuluşu aceleye getirmenin hiçbir faydası yok aksine, kurtuluşun kaçınılmaz hale gelmesi için yavaş yavaş olgunlaşması gerekir.'' diye makalesini sonlandırıyor. 

 

 

 

 



Makaleler

Güncel