İsrail medyası: Savaş Kabinesi’nde kaos hakim

img
İsrail medyası: Savaş Kabinesi’nde kaos hakim YDH

İran’ın askeri operasyonu esnasında, İsrail Savaş Kabinesi’nin sığınaklarda düzenlediği toplantı atmosferi hakkında önemli detaylar paylaşıldı.




YDH- İsrail ve ABD’nin önde gelen gazeteleri Yediot Ahronot ve NYT’nin yazarı ve aynı zamanda Mossad'a en yakın gazetecilerden biri olarak bilinen Ronen Bergman, cumartesi akşamı İsrail savaş konseyinde İran’ın gerçekleştirmiş olduğu saldırılarla ilgili yapılan toplantılar hakkında önemli bilgiler paylaştı.

İran'la ilgili devam eden tartışmalara aşina olan İsrailli bir kaynaktan alıntı yapan Bergman, Savaş Kabinesi’nde doğru kararları verecek "sorumlu" bir yetkilinin olmaması nedeniyle bir kaos ortamının oluştuğunu kaydetti.

Bergman, yer altı ve yer üstü gizli toplantı odalarındaki gergin atmosfere işaret eden kaynağının şunları söylediğini aktardı: “Eğer bunu kayda alıp YouTube'da yayınlasalardı, İsrail'deki dört milyon insan, buradan kaçmanın bir yolunu bulmaya çalışıyor olurdu.”

İran’ın doğrudan İsrail’e düzenlediği operasyondan bir gün sonra, yani pazar günü yayımlanan yazıda şu ifadeler yer aldı: “İsrail bugün saldırıya nasıl yanıt vereceği konusunda bir ikilemle karşı karşıya ve farklı iç meselelerle mücadele ediyor. Ne yazık ki 7 Ekim'den bu yana tüm sorunları ele alacak sorumlu bir yetkiliden yoksun.”

Bergman, “Sadece Netanyahu ve Yoav Gallant değil, Savaş Kabinesi de pazar günü İsrail'in İran’a karşılık vermesi gerektiğine inanıyordu” dedi.

Bergman’a göre, İran doğrudan kendi topraklarından saldırı düzenlediği için İsrail karşılık verirse Tahran'ın göbeğindeki veya başka şehirlerdeki stratejik hedeflere saldırı düzenleyecektir.

Bergman ayrıca Savaş Kabinesi’nin, İran operasyonundan birkaç saat sonra gerçekleştirilmesi beklenen saldırı planlarını onayladığını bildirdi.

Yazının başka bir bölümünde, eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in İsrail’e yönelik füze saldırılarına da işaret edildi: “İsrail’in, 1991'deki Körfez Savaşı'ndan bu yana ilk kez egemen bir ülke tarafından saldırıya uğraması nedeniyle, bu operasyonun sembolik bir değeri var.”

Bergman, ABD'nin 1991’de, Washington'ın uluslararası imajını parçalayacağı korkusuyla İsraillilerden yanıt vermemesini talep ettiğini anımsattı.  

Ayrıca İsrail’in, Saddam'ın füzelerinin neden olduğu hasar nedeniyle hem ABD'den hem de Almanya'dan tazminat aldığını da belirtti.

Bergman ayrıca, İsrail ile İran arasındaki doğrudan çatışmalardan dolayı ABD’nin çok endişeli olduğunu belirterek, Tel Aviv’den sessiz olmasını talep ettiği söyledi.

 



Makaleler

Güncel