İsrailli araştırmacı, İsrail ordusunun yalanlarını ortaya çıkardı

img
İsrailli araştırmacı, İsrail ordusunun yalanlarını ortaya çıkardı YDH

İsrailli savaş uzmanı, İsrail ordusunun İran misillemesinin sonucu olan hasar hakkında gizlediği detayları ortaya çıkardı.




YDH- İsrail'in savaşları ve terörizm konusunda uzmanlaşmış bir araştırmacı olan Or Fialkov, Çarşamba günü İsrail gazetesi Maariv'e verdiği demeçte, İsrail ordusunun saldırının İsrail'de hasara yol açmadığı yönündeki iddialarını çürüttü.

El-Meyadin’in Maariv’den bildirdiğine göre, Vialkov, İsrail işgal ordusunun İran'ın işgal altındaki Filistin'deki İsrail hedeflerine yönelik son misilleme saldırılarına ilişkin ayrıntıları eksik bildirdiğini açıkladı.

Vialkov, İsrail gazetesi Maariv'e verdiği demeçte, İran'ın Gerçek Vaat Operasyonu kapsamında yaklaşık 185 adet "Şahid 136" insansız hava aracı ve bunların saatte 500 kilometre hıza ulaşabilen jet motorlu versiyonu "Şahid 238"in fırlatıldığını söyledi.

İran güçlerinin onlarca seyir füzesi ve yaklaşık 110 balistik füze fırlattığını belirten araştırmacı, ABD ordusunun ‘Aegis’ füze savunma sistemiyle donatılmış Amerikan destroyerlerini kullanarak en az altı füzeyi önlediğini kaydetti.

Araştırmacı, İran'ın kendi topraklarındaki çeşitli fırlatma alanlarından İsrail'e doğru birkaç uzun menzilli balistik füze ateşlediğini ancak bu operasyon sırasında tüm füze türlerini kullanmadığını vurguladı.

Kullanılan Silahlar

Habere göre, Tahran tarafından 'Gerçek Vaaat’ olarak adlandırılan İran misilleme saldırısı, saatte 500 km hıza ulaşabilen Şahid 238 jet varyantı ile birlikte yaklaşık 185 ‘Şahid 136’ uçaksavar füzesini içeriyordu. 

Ayrıca, İran'ın birkaç düzine seyir füzesi ve yaklaşık 110 balistik füze fırlattığı ve bunların yaklaşık yarısının İsrail, Irak, Suriye ve Ürdün'deki hedeflerine ulaşamayarak kayıplara yol açtığı bildirildi.

En az altı füze, Arrow füzelerine benzer Aegis füzesavar savaş sistemiyle donatılmış Amerikan destroyerleri tarafından durduruldu.

İran'daki birden fazla fırlatma sahasından İsrail'e çeşitli uzun menzilli balistik füzeler ateşlendi, ancak tüm füze türleri kullanılmadı.

Vialkov'a göre İran yaklaşık 3.000 balistik füzeye sahip ve bunların 800 ila 1.000 kadarı işgal altındaki topraklara ulaşabilecek menzile sahip.

İran'ın İsrail'e karşı misilleme saldırıları sırasında kullandığı füzelerden bazıları şunlardır:

-2022'de hizmete giren 1450 km menzilli ve 500 kg savaş başlığına sahip ‘Hayber’,

-2016'da hizmete giren, yaklaşık 2.500 km menzile ve 750 kg savaş başlığına sahip ‘İmad’,

-Gadir-110, 1.800-2.000 km arasında bir menzile ve 650 kg ile 1.000 kg arasında değişen bir savaş başlığına sahip ‘Şehab 3’ün geliştirilmiş bir versiyonu,

-ve muhtemelen 2,000 km menzile ve 700 kg savaş başlığına sahip ‘Şehab 3B’

Yukarıda da sıralandığı gibi, Fialkov'un araştırmasına göre, kullanılanlar arasında 1,450 km menzile ve 500 kg savaş başlığına sahip ‘Hayber Şiken’ ve 2016'da tanıtılan yaklaşık 2,500 km menzile ve 750 kg savaş başlığına sahip ‘İmad’ vardı.

1,800-2,000 km menzile ve 650 kg ila 1,000 kg arasında değişen savaş başlığına sahip Şehab 3'ün geliştirilmiş bir versiyonu olan Gadir 110 da kullanıldı. Muhtemelen 2,000 km menzile ve 700 kg savaş başlığına sahip ‘Şehab 3B’ de kullanılmıştır.

 

Fialkov'a göre bununla birlikte, 2,500 km menzile ve 1,500 kg savaş başlığına sahip Siccil ve 2,000 km menzile ve 1,800 kg savaş başlığına sahip ‘Hurremşehr’ gibi daha gelişmiş füzeler kullanılmamıştır ve İran ordusu bunları "gelecekteki saldırılar için saklıyor olabilir"

Meydana Gelen Hasar

İran'a ait bir internet sitesinde yayınlanan haritaya atıfta bulunan Fialkov, İran güçlerinin üç ana üsse saldırdığını söyledi: Hermon üssü, Nevatim üssü ve Ramon üssü.

İsrail ordusu sadece Nevatim üssünün ve Hermon üssü civarındaki bir yolun hafif hasar gördüğünü, Ramon üssünün ise hiç etkilenmediğini iddia etti.

Ancak araştırmacı, İsrail ordusunun yedi önleme iddiasının aksine, video analizinden Ramon üssüne en az dört füzenin isabet ettiğini açıkladı.

Video analizi en az dört füzenin önleme uçakları tarafından değil doğrudan vurulduğunu gösteriyor.

Ancak İsrail işgal ordusu sadece Nevatim Hava Üssü'nün hafif hasar gördüğünü ve Hermon Üssü civarında bir yolun hasar gördüğünü, Ramon üssünün ise hiç vurulmadığını iddia etmeyi sürdürüyor.

Üslerin aldığı hasar

1- Nevatim

Araştırmacı, İsrailli kaynakların ABC News'a İran'dan atılan beş füzenin "Nevatim"i vurduğunu ve bir C-130 nakliye uçağına, aktif olmayan bir piste ve boş bir depo binasına zarar verdiğini söylediğini hatırlattı.

Habere göre, İsrail hava savunma sistemleri, İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari'nin iddia ettiği gibi yedi değil, dokuz füzeyi önledi.

Hagari, Nevatim Üssü’ne sadece dört ya da beş füzenin isabet ettiğini ve füze parçalarının isabet ettiği bir C-130 nakliye uçağında küçük çaplı hasar meydana geldiğini söyledi.

Ancak video analizleri üsse önleme füzelerinin değil en az dört İran füzesinin isabet ettiğini gösteriyor. İran güçleri ayrıca Nevatim Üssü’nde üç tam isabet sağladıklarını doğruladı; bir pisti vurdular, bir binaya hasar verdiler ve başka bir bina ile hangarları vurdular. Buna ek olarak, uzman analizleri beş isabet olduğunu göstermektedir.

2- Hermon

Vialkov, Hagari tarafından yayınlanan görüntünün analizinin, bir İran İHA'sının "Hermon" bölgesine girmeyi başardığını ve orada bir yola çarptığını gösterdiğini, İsrailli sözcünün bir füze veya önleme parçasının yola düştüğü ve hiçbir İHA'nın işgal altındaki hava sahasını ihlal etmediği iddialarını çürüttüğünü açıkladı.

3- Ramon

Ramon Üssü’nün uydu görüntülerini analiz eden analistlerin İran'ın uçak hangarlarını, mühimmat binalarını ya da komuta kontrol merkezlerini vuramadığını iddia ettiğini belirten İsrailli araştırmacı, ancak diğer analizlerin üssün bazı depoları, bakım tesisleri ve çevresinin beş isabetle hedef alınmış olabileceğini öne sürdüğünü kaydetti.

4- Dimona Nükleer Reaktörü

Vialkov, Maariv 'e yaptığı açıklamada, uydu görüntülerinin analizinin İran saldırısı sonucunda Dimona Nükleer Reaktörü'ndeki binalardan birinin en az bir kez ve çevresinde de en fazla iki kez vurulduğunu gösterdiğini söyledi. Bu analizlerin düşük kaliteli uydu görüntülerine dayandığını ve ancak yüksek kaliteli uydu görüntülerinin elde edilmesiyle üsse verilen gerçek zararın belirlenebileceğini kaydetti.

Sonuç olarak, Vialkov, İran füzelerinin engellenme oranının yaklaşık “%84” olduğunu, bunun hâlâ çok yüksek bir oran olduğunu, ancak İsrail ordusunun %99'luk oranıyla kıyaslanamayacağını ve bu oranın İran'ın tüm tehditlerinin engellendiği hissini verdiğini öne sürdü.

Dahası, Vialkov'a göre, İsrail ordusunun, hiçbir İHA'nın İsrail topraklarına girmediği yönündeki iddialarının aksine, "bir İHA Hermon bölgesine girmeyi ve vurmayı başardı."

Habere göre, Ramon üssünün uydu analizi "üssün, çeşitli depoların, bakım tesislerinin" ve üssün çevresindeki çeşitli alanların beş isabet aldığını gösterdi.

Dimona'daki atom reaktörüyle ilgili olarak Vialkov uydu görüntülerinin "nükleer reaktördeki yapılardan birine bir isabet ve üs çevresinde iki isabet" gösterdiğini açıkladı.

Vialkov yine de yaklaşık yüzde “84” gibi yüksek bir önleme oranı tahmin ediyor, ancak İsrail ordusu tarafından verilen ve "tüm İran tehditlerinin önlendiği hissini veren" rakamlarla "karşılaştırılamaz." diye belirtiyor.



Makaleler

Güncel