Gazze savaşı New York Times'ı karıştırdı

img
Gazze savaşı New York Times'ı karıştırdı YDH

Siyonist rejimin Gazze Şeridi'ne yönelik soykırım harekatının başlangıcından bu yana New York Times (NYT) gazetesinde şiddetli iç tartışmalar yaşanıyor.




YDH - Gazze savaşı ve Siyonist rejimin soykırımı, Amerikan basının önde gelen mecralarından New York Times (NYT) bünyesinde kargaşaya yol açtı.

Tartışmaların yoğunluğu aralık sonu ve ocak ayında, gazetenin Filistin direnişinin 'cinsel şiddete başvurduğu' yönündeki asılsız suçlamaları sırasında zirveye ulaştı.

28 Aralık'ta 'Sessiz Çığlıklar" başlığıyla yayımlanan haber, ilgili suçlamada güçlü bir referans haline geldi.

Jeffrey Gettleman, Anat Schwartz ve Adam Sella tarafından kaleme alınan haber, bağımsız gazeteciler ve analistler tarafından da kuşkuyla karşılandı ve haberin her satırı taranarak, tanık ve uzman olarak sunulan şahıslarla ilgili tutarsızlıklara ve güvenilirlik sorunlarına dikkat çekildi.

Haberin yayımlanmasından bu yana yaşanan iç anlaşmazlık, gazetenin en önemli podcast yayını olan The Daily'nin haberi konu alan bir bölümünün rafa kaldırılmasına yol açtı.

The Intercept araştırmacı gazetecilik portalı, New York Times yönetiminin Orta Doğu ve Kuzey Afrika kökenli muhabirleri dışladığı ve onlara karşı ayrımcılık yaptığını gündeme getirdi.

Pazartesi günü, genel yayın yönetmeni Joe Kahn, çalışanlara söz konusu soruşturmasının sona erdiğini bildirdi.

Kahn, "Bu önemli ihlalin nasıl gerçekleştiği konusunda kesin bir sonuca ulaşamadık. Kahn, The Intercept tarafından görülen bir Slack kanalı mesajında, özel gazetecilik materyallerinin ele alınış biçimindeki boşlukları tespit ettik ve bu sorunları ele almak için adımlar attık," diye yazdı.

Kahn, "Meydana gelen ihlal, editoryal süreçlerimizde şeffaflık olmasını ve samimi fikir alışverişlerini teşvik etmek isteyen herkesi üzmeli. Ürettiğimiz her şeyde her gün güven ve meslektaşlıkla birlikte çalışıyoruz ve bu olayın önemli bir kuralın tekil bir istisnası olacağına dair her türlü beklentiye sahibim," dedi.

Habere dair kurum içi endişeler, The Intercept ve New York Times'ın kendisi de dahil olmak üzere pek çok medya kuruluşunun daha sonra yaptığı haberlere de sirayet etti.

NYT, 28 Aralık tarihli haberine herhangi bir ciddi düzeltme eklemedi. Bunun yerine, gazete alışılmadık bir adım atarak haberin gövdesine parantez içinde bir 'güncelleme' ekledi ve orijinal haberi zayıflatan bir başka habere link verdi.

The Intercept'e konuşan birkaç NYT çalışanına göre, soruşturmanın kapanmasından önceki haftalarda, haber merkezinde Gazze haberleriyle ilgili iç tartışmaların şiddeti azaldı ve sızıntı soruşturması kapsamında yapılması gereken mülakatlar hiç yapılmadı.

Bu durum bazı çalışanların soruşturmanın sona ermekte olduğunu düşünmesine yol açtı.

Ancak üç haber merkezi kaynağına göre, 4 Nisan'da yapılan bir toplantıda, çalışanlara sızıntı soruşturmasının devam ettiği izlenimi verildi. Tüm personelin katıldığı toplantıda, genel yayın yönetmeni Kahn'a soruşturmayla ilgili son durum ve herhangi bir çalışanın disipline verilip verilmediği soruldu.

Kahn, "Şu anda bu konuda söyleyebileceğimiz somut bir şey yok, sadece bu soruşturmanın oldukça dar bir alana odaklandığını ve bunun da gazetecilik sürecinin gizliliğini koruyabildiğimizden emin olmak olduğunu tekrar vurgulamak istiyorum," ifadesini kullandı.

Kahn, "Bu sürecin, personelimizin içinde kalacağına ve dışarıya ifşa edilmeyeceğine ya da sızdırılmayacağına dair tam bir güvenle ilerlemesini sağlayabilmemiz son derece önemli. Yani asıl odak noktamız bu," diye ekledi.

NYT Genel Yayın Yönetmeni Carolyn Ryan, toplantıda çalışanlara iç soruşturmanın basit bir sızıntı soruşturmasından daha fazlası olduğunu söyledi.

Ryan, "Burada yaşananların ciddiyetini ve olağanüstü doğasını tam olarak yansıtmıyor. Açıkça dahili, gizli ve hassas olan yayın öncesi, yayın öncesi materyallerin paylaşılmasından bahsediyorsunuz," diye konuştu.



Makaleler

Güncel