Amerikan Kongresinde rektörlere İncil’li sorgu

img
Amerikan Kongresinde rektörlere İncil’li sorgu YDH

Amerikan üniversitelerindeki İsrail karşıtı eylemler sebebiyle rejim de üniversitelere yönelik baskıyı arttırdı.




YDH/Boston- Amerikan üniversitelerinde İsrail’in Gazze’deki soykırımına yönelik protesto eylemleri artarken, rejimin hem öğrencilere hem de üniversite yönetimlerine yönelik baskısı da şiddetleniyor.

New York’taki Colombia Üniversitesinde üniversite kampüsüne kamp kuran öğrencileri rejim güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaştı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alınırken, üniversite yöneticileri de Amerikan Kongresi’nde İncil ile sorguya çekildi.

Colombia Üniversitesi'nde dersler iptal edildi, üniversite yönetimi, rejimin baskısıyla öğrenci protestolarını engelleyebilmek için uzaktan eğitime geçme kararı alındı.

Cumhuriyetçi vekiller Colombia Üniversitesi rektörünü ve idari kadrosonu Kongre’ye çağırıp canlı yayında 4 saat sorguya çekti.

Kongre soruşturmasında Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Lisa McClain, öğrencilerin attığı “nehirden denize özgür Filistin” ve “Çok yaşa intifada” sloganlarına odaklandı. Rektöre bu sloganların Yahudi karşıtı olup olmadığını sordu. 

Rektör kendisinin de bu sloganlardan rahatsız olduğunu, ancak bu konuda farklı görüşler olduğunu söylemeye çalışırken Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Lisa McClain, rektörün sözünü kesip “ben size onu sormadım evet mi hayır mı Yahudi karşıtı mı değil mi?” dedi.

Polis sorgulaması gibi süren görüşmede rektör de sloganların Yahudi karşıtı olduğunu söylemek zorunda kaldı.

Öte yandan bir diğer Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Rick Allen de rektörü İncil’den sorguya çekti. İncil’in Yaratılış 12:3 ayetindeki “İsrail Oğulları neredeyse orada durun” şeklindeki bölümü okuyan Rick allen, “İşte buna uymazsanız Tanrı sizi lanetler Tanrı Columbia’yı lanetlesin mi istiyorsunuz” diye sordu. Rektör de “Hayır tabi ki istemem” diye cevap verdi.

Buna karşılık Columbia Üniversitesinden çok sayıda Yahudi hoca toplu bildiri yayımladı. Yahudi hocaların bildirisinde “Yahudi karşıtlığının bu şekilde silaha dönüştürülmesini, akademik ifade özgürlüğünün bastırılmasını reddediyoruz” ifadeleri yer aldı. 

Columbia Üniversitesi ve Barnard Koleji’nden Yahudi hocaların beraber kaleme aldığı yazıda “Yahudi akademisyenler antisemitizmin silaha dönüştürülmesini reddediyor” denildi.

Daha önce Boston’daki Harvard, Upenn ve MIT üniversitelerinin rektörlerini sorguya Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Elise Stefanik de Columbia üniversitesi rektörünü de sorguya çekti. 

Elise Stefanik rektörü Ortadoğu, Güney Asya ve Afrika Çalışmaları Merkezi (MESAAS) başkanı Joseph Massad’ı işinden atmaya zorladı. 

Joseph Massad Democracy Now’a gönderdiği emailde, “hakkımda disiplin soruşturması olduğunu yeni duyuyorum” dedi. 

Columbi üniversitesindeki bazı hocalar öğrencilerle dayanışma için topluca sınıfları terk ederken, Democracy Now’daki yazıda Kongredeki duruşmalarla ilgili olarak “yeni mccarthyism” denildi.

Üniversitedeki protestoları yapan öğrenciler Filistin’de Adalet için Öğrenciler’e (SJP Students for Justice in Palestine) en önemli desteğin ‘Barış için Yahudi Sesleri’ (JVP Jewish Voices for Peace) adlı Yahudi grubundan gelmesi dikkat çekti.

Rejimin Üniversite yöneticilerine ve hocalarına yönelik baskısı artarken, üniversiteler de öğrencileri eylemlerden yıldırmak için sert önlemler alıyor. Ülke çapındaki üniversitelerde çok sayıda öğrenci, disiplin soruşturmasından geçiyor, okuldan atılıyor ve tutuklanıyor Boston Üniversitesi ile Columbia’dan şu ana kadar 30 öğrenci uzaklaştırma cezası aldı.

Rejim güçlerinin Colombia üniversitesinde yüzlerce öğrenciyi gözaltına almasından sonra protesto eylemleri New York ve Yale Üniversitesi ile Boston’daki MIT, Emerson ve Tufts üniversitelerine de yayılmıştı.

Boston kentinde de çok sayıda üniversitede öğrenciler kampüslerde Gazze için kamp kurmaya başladı. 

Boston’da da MIT, Emerson ve Tufts üniversitelerinde kamplar kuruldu. Öğrenciler, çadırlarda yatıyor. Öğrencilerin bir bölümü kapıya doğru mitingi canlı tutup sürekli slogan atarken yorulanlar geriye çekilip dinleniyor. Emerson’da geçen hafta çok sayıda öğrenci rejim güçleri tarafından gözaltına alındı. 

Kampüslerde kamp kuran öğrenciler, üniversitelerin İsrail’deki yatırımlarını durdurmasını istiyor.

Öğrencilerin sloganlardan bazıları şöyle:

“İntifada intifada, küresel intifada. İntifada intifada, çok yaşa intifada”, “Nehirden denize Filistin özgür olacak; denizden nehire Filistin sonsuza dek yaşayacak.”

“İsrail bombalıyor ABD parasını ödüyor, bugün kaç çocuk öldürdünüz? İsrail bombalıyor Emerson parasını ödüyor, bugün kaç çocuk öldürdünüz?”

“Yatırımları açıkla, yatırımları geri çek, biz durmayacağız dinlenmeyeceğiz”

“İnsanlar işgal altındaysa direniş meşrudur.” 

Öğrencilerin kamplarında farklı dillerde ve dikkat çekici sloganlar da atılıyor. Emerson’daki protestoda eylem lideri ve topluluğun sloganları şöyle: 

Bana dayanışmanın nasıl olduğunu söyle.

Dayanışma bizim bu halimiz gibidir.

Bana adaletin nasıl olduğunu söyle.

Adalet bizim bu halimiz gibidir.

Bana demokrasinin nasıl olduğunu söyle

Demokrasi bizim bu halimiz gibidir

Rejimin baskıları sebebiyle, Harvard’daki Filistin dayanışması öğrenci topluluğu, okul yönetimi tarafından askıya alındı.

Columbia da eylemleri birlikte organize eden ‘Filistin’de Adalet için Öğrenciler’ ve ‘Barış için Yahudi Sesleri’ adlı iki öğrenci topluluğunu askıya aldı. 

Öte yandan gözaltına alınan öğrenciler çok kalmıyor. Dışarıdakiler, bağış dayanışmasıyla kefaletlerini ödediği için genelde kısa süre sonra serbest kalıyor. Emerson’da gözaltına alınan 13 öğrenci şehir halkının yardımıyla kefaletleri ödendi ve özgürlüğüne kavuştu. 

Halk, kamp kuran öğrencilere de destek veriyor. Kamplar başladığından beri yapılan çağrılar ile çadırda yatan öğrencilere battaniye, uyku tulumu, yiyecek vs bağışı yapıldı. Üç okula da para yardımını Gazze’ye yapın, elinizde fazladan battaniye vs varsa bize onları getirin denildi.

 



Makaleler

Güncel