"Ötekiler" olarak Filistinliler

img
"Ötekiler" olarak Filistinliler YDH

ABD ve İsrail emperyalist rejimleri gibi askeri imparatorluklar genellikle kurbanlarını insanlıktan çıkarır ve yağmacı politikalarını desteklemek için yanlı medya haberlerinde onları nesneleştirirler.




YDH- Sol görüşlü aylık dergi The Counter Punch'a göre, askeri imparatorlukların kurbanlarını, boyun eğdirdiklerini ve kaçırdıklarını "Ötekiler" olarak insanlıktan çıkarma konusunda uzun bir geçmişleri var. 

Bu insanlıktan çıkarma, imparatorluğun yağmacı politikalarını yanlı yayınlarla destekleyen siyasi ve kitle iletişim araçları tarafından sıklıkla sürdürülür. Bu dinamik hem ABD'nin küresel imparatorluğunda hem de İsrail'in bölgesel imparatorluğunda görülebilir; federal hükümet ve ana akım medya sıklıkla söylemlerini aynı hizaya getiriyor. 

Örneğin, "terörizm" terimi Hamas ve İsrail eylemlerine atıfta bulunurken farklı şekillerde kullanılıyor. New York Times Hamas'ı "terörist" olarak nitelendirirken, İsrail devlet terörizmini "askeri operasyonlar" olarak güzelliyor.

7 Ekim'den bu yana İsrail ordusunun Hamas'ın baskınlarında öldürdüğünden 500 kat daha fazla çocuğu trajik bir şekilde öldürmesi, İsrail'in sınır güvenliği önlemlerinin daha yakından incelenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Gazze'deki Filistinli kayıpların çok daha fazla olmasının yanı sıra - 1.139 İsrailli sivil, asker ve yabancı işçi ölümüne karşılık 34 bin Filistinlinin öldüğü tahmin ediliyor - bu oran endişe vericiliğini hala koruyor.

İsrailli 30 çocuğa karşılık 14 binden fazla Filistinli çocuk (çoğu enkaz altında kaldı), ancak bu eşitsizlik medyada doğru bir şekilde tasvir edilmiyor.

Bush/Cheney savaşı sırasında Iraklıların büyük kayıplarına yer verilmemesine benzer şekilde "Ötekiler" de göz ardı edilmeye devam ediyor.

Örneğin "Rehine" terimini ele alalım. 7 Ekim'de Hamas 240'tan fazla İsrailliyi tutukladı. Ancak o tarihten bu yana İsrail ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 9000 Filistinliyi herhangi bir suçlama olmaksızın rehine aldı.

Buna ek olarak, İsrail'in "idari gözaltı" politikası kapsamında herhangi bir suçlama olmaksızın yıllarca esir kamplarında çürüyen binlerce kişi daha var.

Hapisteki bu Filistinlilerin birçoğunun işkenceye maruz kaldığını belirtmek önemlidir. Bu durumda akla şu soru geliyor: Filistinli rehinelere gösterilen ilgide neden büyük bir farklılık var? Onlar da tanınmayı hak ediyor. Bir kez daha, "Ötekiler."

The Counter Punch, ''Meşru müdafaa kavramı hakkında ne düşünüyorsunuz?'' diye sorarak devam ediyor.

Her ülkenin kendini savunma hakkı vardır. "İsrail'in kendini savunma hakkı vardır" ile "Filistin'in kendini savunma hakkı vardır" cümlelerini ne kadar sık duyduğunuzu fark ettiniz mi? İlkini sürekli tekrarlayan politikacılar ikincisini kabul etmekte zorlanıyor gibi görünüyor.

Bu tabu bir ifade gibi. Ama işgal eden, sömürgeleştiren, toprak ve suyu zorla alan kim? İsrail. Elli yılı aşkın bir süredir masum Filistinliler, masum İsrailli sivillere kıyasla 400 kat daha fazla kayıp verdi. Yoksulluk ve hayat kurtaran kaynaklara ve tıbbi bakıma erişim eksikliği nedeniyle yaşanan can kayıpları neden daha derinlemesine ele alınmıyor? Bir kez daha, konu hep "Ötekiler" oluyor.

"Diğerleri" her zaman daha az hayırsever kelimelerle tanımlanıyor. The Intercept tarafından Los Angeles Times, New York Times ve Washington Post gazetelerinde 7 Ekim ve 24 Kasım tarihleri arasında yapılan titiz bir içerik analizinde, öldürülen İsrailliler ve Filistinlilerle ilgili olarak "katledildi", "korkunç" ve "katliam" kelimelerinin kullanımı 218'e 9'dur!

The Intercept, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının "belki de modern tarihte çocuklar için - neredeyse tamamı Filistinli - en ölümcül savaş" olduğunu söyledi. Bu zaman aralığındaki makalelerin başlıklarında "çocuk" kelimesinden ve ilgili terimlerden çok az bahsediliyor.

(Bu gazetelerin muhabirlerinin, İsrail hükümeti tarafından uzun süredir Gazze'nin içinden özgürce haber yapmaları yasaklanan, ancak uzaktan bazı olağanüstü grafik hikayeler yazmayı başaran İsrailli gazeteciler de dahil olmak üzere, ana akım Batı medyasının geri kalanı gibi haber yaptıklarını unutmayın).

Filistinli Araplar, İsrail savaş makinesi tarafından silahlı güç anti-semitizmi tanımlamasından mahrum bırakılmaktadır. Araplar Semittir ve uzun zamandır acımasız İsrailli liderlerin şiddetli ırkçı, nefret dolu anti-semitizminin kurbanı olmuşlardır. (Jim Zogby'nin "Arap ve Yahudi Amerikalılara Karşı Anti-Semitizm" konuşmasına ve DebatingTaboos.org'a bakınız).

The Intercept, üç gazetenin ABD'deki Yahudilere yönelik antisemitizmden 549 kez bahsederken, Müslümanlara ve Araplara yönelik çok daha sık ve şiddetli saldırılara rağmen İslamofobiden 79 kez bahsettiğini bildirdi.

Bombalanan Gazze'deki hastanelerde birkaç hafta geçiren Batılı tıp doktorları, dünyanın dört bir yanındaki sorunlu bölgelerde cesurca hizmet verirken karşılaştıkları kasıtlı katliamların ötesindeki sahnelerin bizzat tanıklarıdır.

Ambulanslar, hastaneler ve bu tesislerin dışındaki alanlarda toplanan binlerce aile - yetişkinler, çocuklar, kadınlar ve bebekler - rutin olarak bombalanıyor, İsrail uçakları ve tankları tarafından bombalanıyor ve İsrailli keskin nişancılar tarafından hedef alınıyor. İsrailli cesur insan hakları grupları ve refusenikler zaman içinde bu kargaşayı daha ayrıntılı olarak anlatacaklar.

The Counter Punch'a göre, hilekâr lider Netanyahu, çaresiz Joe Biden'ı zahmetsizce manipüle ederken, gıda, su ve ilaç gibi temel malzemeleri taşıyan çok sayıda kamyonun gelişini engelledi.

Çoğu zaman ABD vergi mükellefleri tarafından finanse edilen bu malzemelere, günlük zorluklarla karşı karşıya olan Gazze halkının umutsuzca ihtiyacı var.

Netanyahu, 8 Ekim'de de belirttiği gibi, zalim bakanlarının elektrik, gıda, yakıt ve sudan mahrum bırakmayı da içeren acımasız direktiflerini ısrarla uygluyor. Onların insanlık dışı yaklaşımları insanlara sadece hayvan muamelesi yapmakta ve eylemlerinde hiçbir pişmanlık göstermiyor.

Çok sayıda federal yasayı ihlal eden Beyaz Saray ve Netanyahu'nun hakimiyetindeki ABD Kongresi'ne (Bkz. 19 Nisan 2024, Başkan Joe Biden'a Mektup) verilen yanıt, Amerikan vergi mükelleflerinin Gazze'deki İsrail ölüm makinesini kayıtsız şartsız daha da silahlandırmak için milyarlarca dolar ödemeye devam etmesini sağlamak olduğu ortaya çıktı.

2000 kiloluk bombalar tüm sivil mahalleleri yok etmektedir. Ne de olsa Gazzeliler "Ötekiler "dir.

Amerika sokakları, Biden ve diğer duyarsız politikacıların konuştuğu her yerde seslerini duyuran Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan aktivistlerle birlikte protesto etmek için birleşiyor.

Senatör Tom Cotton kısa bir süre önce tartışmalı bir açıklama yaparak, "Bana kalırsa İsrail Gazze'deki molozları sektirebilir" dedi.

Nihayet, Kongre'nin İsrailli ve Filistinli barış savunucularını susturduğu 76 yılın ardından, daha fazla milletvekili dikkat etmeye başlıyor. Ancak Kongre'de hala AIPAC lobisine sadık kalan pek çok kişi var.

The Counter Punch yazısını şöyle sonuçlandırıyor: ''Kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ndeki yıkıma ve can kayıplarına son vermenin zamanı geldi.''



Makaleler

Güncel