Batı, Ensarullah’a “teklif çıtasını” yükseltti

img
Batı, Ensarullah’a “teklif çıtasını” yükseltti YDH

Sanaa hükümetine, Kızıldeniz’de İsrail gemilerine yönelik saldırılarını durdurmasına karşılık yeni teklifler sunulduğu bildirildi.




YDH- Yemen’de Ensarullah Hareketi tarafından desteklenen Sanaa hükümetine, Kızıldeniz’de İsrail gemilerine yönelik saldırılarını durdurmasına karşılık yeni teklifler sunulduğu bildirildi.

Yemen News Portal’ın haberine göre, diplomatik kaynaklar, teklifin BM'nin Yemen elçisi Hans Grundberg tarafından getirildiğini ve Ensarullah Hareketi heyeti ve üst düzey Ummanlı yetkililerle yapılan toplantıda sunulduğunu bildirdi.

Teklifin, Suudi Kolalisyonu tarafından desteklenen Aden hükümetinin dağıtılması ve Ensarullah’ın  hakim olacağı yeni bir yönetime entegre edilmesi de dahil olmak üzere, Husiler’e siyasi ayrıcalıklar verilmesi karşılığında, Kızıldeniz'deki İsrail gemilerine yönelik Yemen operasyonlarının durdurulmasını içerdiği ifade edildi.

Batı’nın teklif çıtasını yükselttiği kaydedilirken, teklifler arasında maaşların ödenmesi ve petrol ihracatının yeniden başlaması gibi ekonomik faydaların da yer aldığı belirtildi.

BM'nin Yemen elçisi Grundberg sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'deki Yemen operasyonlarına atıfta bulunarak, bölgesel gerilimin azaltılması karşılığında BM barış haritası olarak tanımladığı şeyi sunduğunu bildirdi.

Uzmanlar, BM elçisinin Sanaa'ya teklifi, Batılı ülkelerin, Yemen'i zapt etme konusundaki askeri başarısızlıklarının ardından Kızıldeniz'deki askeri varlıklarını azaltmalarıyla aynı zamana denk gelmesine dikkat çekiyorlar.

Yemen güçleri geçtiğimiz kasım ayından bu yana İsrail bağlantılı yabancı gemilere ve savaş gemilerine karşı operasyonlar düzenliyor.



Makaleler

Güncel