Nijerli diplomat: ABD güçlerini sınır dışı etmeye kararlıyız

img
Nijerli diplomat: ABD güçlerini sınır dışı etmeye kararlıyız YDH

Eski bir Nijerli diplomat, ülkesinin ABD güçlerini Nijer'den çıkarmaya ve Doğu ile daha güçlü bağlar kurmaya kararlı olduğunu söyledi.




YDH- Nijerli diplomat Ali Tasi el-Meyadin'e yaptığı açıklamada, Nijer'in ABD güçlerini topraklarından çıkarmaya kararlı olduğunu söyledi.

Tassa, "Washington başlangıçta bir hava üssünün devamını müzakere etmek istedi, ancak Nijerya hükümeti bunu reddetti" dedi.

Nijer'in Rusya, Çin, İran ve egemenliğine saygı duyan her ülkeye açık olduğunu vurgulayan Tasi, ülkesinin Moskova ile ilişkilerini güçlendirdiğini de sözlerine ekledi.

Tasi, Nijer'in "terörizmle mücadele etmek için ordusunu güçlendirmekle ilgilendiğini" söyledi.

Geri çekilme görüşmeleri başladı

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ryder bugün yaptığı açıklamada ABD ve Nijer'in ABD askerlerinin Nijer'den düzenli bir şekilde çekilmesi için görüşmelere başladığını söyledi.

Ryder düzenlediği basın brifinginde şunları söyledi: "Söyleyebileceğim şey, ABD güçlerinin ülkeden düzenli bir şekilde çekilmesi için ABD ve Nijer arasında görüşmelerin başladığını doğrulayabileceğimizdir."

ABD Savunma Bakanlığı ve ABD Afrika Komutanlığı'nın Nijerya Hükümeti ile geri çekilme görüşmelerinde yer alacağını da sözlerine ekledi.

Ryder, Batı Afrika ve Sahel'e gelince, “Pentagon'un ABD personelinin, üslerinin ve çıkarlarının bölge genelinde korunduğundan emin olmak için olası tehditleri izlemeye devam edeceğini” söyledi.

Ryder, "Bölge genelinde terörizm tehditlerini ele alma konusunda bölge ülkeleriyle birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Yetkililer, ABD'nin 19 Nisan'da Nijer'deki 1,000'den fazla askerini geri çekmeyi kabul ettiğini ve ülkenin önemli bir insansız hava aracı üssüne sahip olduğu Batı Afrika'daki konumunu değiştirdiğini belirtti.

Bu gelişme, Nijer'deki bir ABD Hava Kuvvetleri askeri yetkilisinin, ülkedeki ABD elçilik personelinin faaliyetlerinin soruşturulması talebiyle Kongre'ye şikâyette bulunmasının ardından geldi. Buna ek olarak, subay tarafından sunulan belgenin bir bölümünde askeri personelin ülkeden çekilmesi için yardım talebi de yer alıyordu.

Geçtiğimiz ay Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Nijer'deki geçiş hükümeti ile ABD arasında devam eden görüşmelerde ABD askerlerinin Afrika ülkesi topraklarından çekilmesi ve bunu takip edecek adımların incelendiğini söylemişti.

ABD askerlerinin Nijer'deki varlığının sona erdirilmesi olasılığı sorulduğunda Patel şu yanıtı vermişti: "Bu, onlarla [Nijer Vatanı Koruma Ulusal Konseyi] görüşmeye devam ettiğimiz ve sonraki adımları tartıştığımız konulardan biri."

Nijer, ABD ile uzun süredir devam eden askeri anlaşmanın sona erdiğini Nijer ordu sözcüsü tarafından yapılan bir basın açıklamasıyla ilan etmişti.

Amerikan askeri personelinin ve Savunma Bakanlığı'ndan sivil personelin Nijer sınırları içinde "yasadışı" olarak bulunmasını kolaylaştıran anlaşma, Nijer tarafından adil olmadığı ve ABD'nin ülkenin egemenliğini baltalamak için kullandığı bir araç olduğu gerekçesiyle feshedilmişti.

Temmuz 2023'te Nijer'deki askeri cuntanın iktidara gelmesinin ardından iki ülke arasındaki gerilim tırmanmış ve bu olay ABD tarafından “darbe” olarak görülüp “kınanmıştı”. Bunun ardından ABD, Nijer'de konuşlu askerlerinin önemli bir bölümünü geri çekmeye başladı.



Makaleler

Güncel